Annons

Gunilla von Hall:Därför fortsätter kriget – trots FN-resolution

En misstänkt klorgasattack drabbade syriska enklaven Ghouta bara timmar efter att FN-resolutionen om vapenvila antagits i lördags. Fasansfullt med knappast förvånande. FN-resolutionen innehåller undantag som gör den förödande svag.

Under strecket
Publicerad

Medlemmar i frivilligorganisationen ”De vita hjälmarna” hjälper skadade som drabbats av flygbombningar i Ghouta.

Foto: Syrian Civil Defense White Helmets/APBild 1 av 2
Foto: APBild 2 av 2

Medlemmar i frivilligorganisationen ”De vita hjälmarna” hjälper skadade som drabbats av flygbombningar i Ghouta.

Foto: Syrian Civil Defense White Helmets/APBild 1 av 2
Foto: APBild 2 av 2
1/2

Medlemmar i frivilligorganisationen ”De vita hjälmarna” hjälper skadade som drabbats av flygbombningar i Ghouta.

Foto: Syrian Civil Defense White Helmets/AP
2/2
Foto: AP

GENÈVE Helgens historiska FN-resolution var det första som nämndes när FN:s generalsekreterare Antònio Guterres och FN:s människorättskommissarie Zeid Raad Al Hussein tog till orda på måndagen. Båda inledde vårens session av FN:s människorättsråd i Genève.

– Jag välkomnar FN-resolutionen om vapenvila i Syrien, och förväntar mig att den omedelbart omsätts i praktiken. Humanitär hjälp måste nå kritiskt sjuka och skadade, sa FN-chefen och tillade med eftertryck:

– Östra Ghouta kan inte vänta. Det är hög tid att detta helvete på jorden stoppas.

Det följdes av människorättskommissariens uppmanande tal, där Sverige och Kuwait fick beröm för ledarskapet i säkerhetsrådet att driva fram resolutionen.

– Nu måste den implementeras. Men det finns skäl att vara försiktig. Resolutionen kommer mot bakgrund av sju års misslyckande att stoppa våldet och det fruktansvärda massdödandet, sa Zeid Raad Al Hussein.

Detta låter hoppfullt men skakigt. Visserligen är FN-resolutionen om 30 dagars vapenvila i Syrien osedvanligt viktig på flera sätt. För det första är Ryssland efter elva veton om Syrien nu med på båten. Resolutionen har antagits av ett enigt säkerhetsråd vilket är ett genombrott.

Annons
Annons

Syriska regimen och Ryssland kan fortsätta sina attacker mot Ghouta med motiveringen att de slår mot terroristerna.

För det andra har världens främsta makter äntligen agerat för att försöka stoppa det hårresande hemska bombandet av civila i Ghouta. Striderna har dödat över 500 människor den senaste veckan, med lidande och förstörelse som överträffar allt vi hittills sett under det sjuåriga kriget. För det tredje kommer resolutionen just när FN:s trovärdighet att stoppa krig och folkmord är på väg ner i källaren för alltid. Det ständigt paralyserade säkerhetsrådet tycks inte vara helt uträknat.

Men detta hjälper föga om man tittar närmare på vad som egentligen står i resolutionen. Som vanligt är djävulen i detaljerna. Stormakterna är visserligen eniga om 30 dagars ”humanitär” vapenvila i hela Syrien så att nödhjälp ska kunna nå sjuka, skadade och svältande i belägrade områden.

Men direkt efter detta kommer det förödande undantaget som gör den historiska FN-resolutionen tämligen tandlös. Säkerhetsrådet ”försäkrar att eldupphöret inte gäller militära operationer mot Islamiska staten, Al-Qaida och Al Nusra samt andra individer eller grupper som är kopplade till dessa eller andra terroristgrupper”. Det gör att syriska regimen och Ryssland kan fortsätta sina attacker mot Ghouta med motiveringen att de slår mot terroristerna – såsom man hävdat i Aleppo, Idlib och på andra platser.

Sannolikt var det denna kritiska mening som fick Ryssland att acceptera FN-resolutionen, och för en gångs skull lägga sitt veto åt sidan. Den massiva kritiken från omvärlden mot attackerna i Ghouta har troligen också spelat in. Nu är läget så eländigt att ryssarna vill försöka ge intryck av medgörlighet för att framstå i bättre dager. På måndagen gav Rysslands president Vladimir Putin order om en daglig humanitär paus i striderna i östra Ghouta. Vapnen ska tysta mellan 9 och 14 lokal tid, rapporterar Reuters med hänvisning till den ryska nyhetsbyrån Ria.

Annons
Annons

Fast det ryska utspelet är förbryllande. Varför på eget bevåg deklarera paus i striderna när man just enats om eldupphör med övriga världen? En möjlig förklaring är att Putin vill visa framfötterna och skopa hem ännu mer goodwill medan man fortsätter att strida mot ”terroristerna” i Ghouta.

När det gäller den syriske presidenten al-Assad har han nu så kraftig segervittring att han kan kosta på sig en FN-resolution om vapenvila, med nogsamt instoppade undantag.

President Assad har med Ryssland i ryggen snart vunnit kriget på slagfältet.

Bland svagheterna i FN-texten finns också bristen på tidsgräns. I tidigare skrivningar har det sagts att vapenvila ska införas 72 timmar efter att resolutionen antagits. Den här gången står det bara att vapenvilan ska införas ”utan dröjsmål”. Hur många dagar kan gå innan ”dröjsmål” kan konstateras och parter anklagas för att bryta mot FN-resolutionen?

Visst kan stormakternas steg i lördags ses som ett myrsteg mot stoppat dödande i Syrien, och på sikt någon sorts fred. Men troligen inte än på ett tag. President Assad har med Ryssland i ryggen snart vunnit kriget på slagfältet. De lär knappast släppa Ghouta nu, utan göra allt för att krossa rebellerna i stadsdelen och ta tillbaka hela området kring Damaskus. Vilket sannolikt betyder att människorna bland Ghouta-spillrorna måste fortsätta leva med fasa och frukta för sina liv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons