Annons

Therese Larsson Hultin:Johnson gör allt för att undvika Trump

När Boris Johnson och Donald Trump träffades vid G7-mötet i somras, syntes de gärna och ofta tillsammans.
När Boris Johnson och Donald Trump träffades vid G7-mötet i somras, syntes de gärna och ofta tillsammans. Foto: Erin Schaff/AP

Det råder Trump-skräck i det brittiska Torypartiet. För när USA:s president landar i London för Nato-mötet är det i valkampens slutskede. De konservativa är nu livrädda för att en kyss från Trump ska innebära döden för Boris Johnson.

Under strecket
Publicerad

Trump och Johnson vid en bilateral arbetsfrukost under G7-mötet i Biarritz.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 2

Anställda vid den brittiska sjukvården, NHS, demonstrerar mot amerikanska intressen.

Foto: Matt Dunham/APBild 2 av 2

”Med sådana vänner behövs inga fiender” lyder ett slitet uttryck som tordes kännas högaktuellt för den brittiske premiärministern. För såväl Boris Johnson som det konservativa partiet är nu på helspänn för vad den ökänt oberäknelige Donald Trump kan komma att säga under sina knappa två dygn på brittisk mark.

Att Boris Johnson och Donald Trump kommer ypperligt överens är inget nytt. De uppges ringa varandra titt som tätt och har flera gånger hyllat varandra inför journalister.

Ändå har Boris Johnsons stab sett till att minimera kontakterna med den amerikanske presidenten när han nu besöker Storbritannien.

Trump landar på måndagskvällen. På tisdag är det middag med drottningen på Buckingham Palace och de övriga Nato-ledarna, på onsdag hålls ett tre timmar långt Nato-möte, innan Trump håller en presskonferens och åker hem. Utöver det gemensamma finns inget bilateralt möte inplanerat mellan Trump och Johnson. Allt för att undvika att världens just nu två mest kända blonda kalufser hamnar ensamma på bild.

Annons
Annons

Trump och Johnson vid en bilateral arbetsfrukost under G7-mötet i Biarritz.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1
Trump och Johnson vid en bilateral arbetsfrukost under G7-mötet i Biarritz.
Trump och Johnson vid en bilateral arbetsfrukost under G7-mötet i Biarritz. Foto: Andrew Harnik/AP

Det är unikt. Aldrig tidigare har en amerikansk president besökt öriket utan att träffa premiärministern i ett enskilt möte. Förklaringen är det brittiska parlamentsvalet den 12 december.

Donald Trump är minst sagt impopulär i Storbritannien. När Yougov för en månad sedan frågade 3 729 brittiska väljare om de ansåg att brittiska politiker blev hjälpta eller stjälpta av Trumps stöd i valet svarade bara 1 av 10 att det var positivt. Hela 54 procent sade att det skulle vara ”ganska” eller ”väldigt” negativt.

Problemet – sett ur Johnsons synvinkel – är att Donald Trump står helhjärtat på hans sida. När presidenten ringde in till Nigel Farages radioprogram (den före detta Ukip-politikern som numera leder brexit-partiet) i slutet av oktober så kallade han Boris Johnson för ”en fantastisk man”. Samtidigt varnade Trump för alla ”dåliga” saker som skulle hända Storbritannien om motståndaren Jeremy Corbyn och Labour-partiet kom till makten.

Till saken hör att Labour redan försöker utnyttja Trumps stöd för Johnson. Trump har tidigare sagt att allt ligger på bordet när ett frihandelsavtal mellan länderna ska förhandlas fram, inklusive sjukvården National Health Service (NHS). Britterna älskar sin fria sjukvård och Labour har därför gjort allt för att slå in budskapet att Tories kommer att sälja ut NHS till amerikanska bolag.

Annons
Annons

Anställda vid den brittiska sjukvården, NHS, demonstrerar mot amerikanska intressen.

Foto: Matt Dunham/APBild 1 av 1
Anställda vid den brittiska sjukvården, NHS, demonstrerar mot amerikanska intressen.
Anställda vid den brittiska sjukvården, NHS, demonstrerar mot amerikanska intressen. Foto: Matt Dunham/AP

Det är ett dilemma för Johnson, som måste klara en oerhört svår balansgång de närmaste dagarna. För samtidigt som han måste hålla Trump på gott humör – och presidenten är känd för att inte ta lätt på personliga förolämpningar – så behöver Storbritannien hålla sig på god fot med USA för att få till ett handelsavtal efter att de lämnat EU. Samtidigt kan Johnson inte börja förhandla med USA så länge landet fortfarande är med i unionen, och därmed sätta på pränt att NHS är undantaget.

För många väljare hjälper det inte att Johnson upprepar att vården inte kommer att säljas ut. Speciellt inte som Tory-partiet stod för stora nedskärningar av välfärdsstaten under såväl Margret Thatcher som David Cameron.

Nu gäller det alltså för Johnson att hålla Trump på armlängds avstånd, samtidigt som han inte skjuter honom ifrån sig. Kanske är det därför det bjuds på middag på slottet på tisdag kväll?

Alla som sett tv-serien the Crown vet att det i sådana fall inte är första gången drottningen hjälper en sittande premiärminister.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons