Annons

Därför har EU tålamod: Ska vara plågsamt

En brexitsupporter uttrycker sin vilja att Storbritannien ska lämna EU inom kort.
En brexitsupporter uttrycker sin vilja att Storbritannien ska lämna EU inom kort. Foto: Alberto Pezzali/AP

Ju längre britterna bråkar om brexit – desto bättre för EU. Den utdragna brexitprocessen kan fungera som ett skräckexempel för andra länder, enligt experter.

Här är de främsta orsakerna till att britterna inte sparkas ut ur EU utan avtal.

Under strecket
Publicerad

Flera år till? Efter att Storbritanniens utträde är klart ska man börja förhandla fram ett handelsavtal – vilket kan dra ut på tiden.

Foto: Frank Augstein/APBild 1 av 1

Flera år till? Efter att Storbritanniens utträde är klart ska man börja förhandla fram ett handelsavtal – vilket kan dra ut på tiden.

Foto: Frank Augstein/APBild 1 av 1

Varför sparkar EU inte bara ut britterna? Tanken har förmodligen slagit de flesta. Det finns flera orsaker, uppger Adrian Hyde-Price, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Ingen skulle tjäna på ett avtalslöst brexit. Det skulle inte finnas några juridiska garantier för brittiska invånare i EU. Det skulle också rubba handelsrelationerna fullständigt, säger Hyde-Price.

Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, håller med.

– För EU gäller det att visa att det är en plågsam process som inte är EU:s fel. På längre sikt vill EU visa att länder inte tjänar något på att gå ur unionen. Man är även intresserad av att visa att det blir svårare för medborgarna i Storbritannien att röra sig i Europa, säger Torbjörn Larsson.

Om de pågående förhandlingarna utträdet blir klara börjar nästa förhandling: ett nytt frihandelavtal.

– Man ska förhandla fram ett frihandelsavtal på 14 månader. Det kan bli en repris på den här sagan och den kan hålla på i tre år till, säger Larsson.

Flera år till? Efter att Storbritanniens utträde är klart ska man börja förhandla fram ett handelsavtal  – vilket kan dra ut på tiden.
Flera år till? Efter att Storbritanniens utträde är klart ska man börja förhandla fram ett handelsavtal – vilket kan dra ut på tiden. Foto: Frank Augstein/AP
Annons
Annons

Många stats- och regeringschefer drömmer fortfarande om att britterna ändrar sig och stannar.

Utmaningen med den utgångspunkten är den starka, negativa opinionen mot EU med Nigel Farage i spetsen, och att en väldigt högljudd press inte skulle försvinna även om majoriteten av britterna röstade för att stanna, menar Larsson.

– Ett surt Storbritannien som är med halvhjärtat är inte så lätt att hantera framöver. Då kanske det är bättre att Storbritannien är utanför, men att EU så långt som möjligt tvingar dem att följa EU-lagstiftning.

Får Storbritannien en specialbehandling?

– Ja, det får de. Det kan vara frestande att jämföra med Grekland. Men det finns två större skillnader. Grekland är en så pass liten ekonomi att deras beroende av ett EU-medlemskap är mycket större, säger Larsson.

Hyde-Price är inne på samma linje.

– Om Grekland skulle lämna EU tror jag inte att man skulle fälla många tårar. Om Bulgarien skulle säga att de vill lämna skulle de flesta EU-länderna säga hejdå. De konsumerar för mer än de betalar för i EU-budgeten, de har problem med korruption och de exporterar sina sociala problem, säger Hyde-Price.

– Storbritannien var en nettobetalare av EU-budgeten. De har betydande diplomatisk roll och har varit respekterade i EU. Sverige har alltid sett Storbritannien som en positiv kraft i EU.

Hur länge kan britterna hålla på så här?

– Stämningarna i Europa hårdnar mot Storbritannien. Frankrikes president Emmanuel Macron har indikerat att han inte längre är så villig att ge britterna mera tid. Ur ett europeiskt perspektiv vore det väldigt bra för Storbritannien om de slutligen skulle bestämma sig att lämna med ett avtal, säger Hyde-Price.

– Det tog tio år för britterna att komma med i EU och det ser ut som om det kan ta lika länge för dem att ta sig ut, säger Larsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons