Annons

Därför kan brexit ge extremhögern ett lyft

Samtalen och åsikterna om brexit tycks aldrig ta slut – och nu kan utträdesdatumet skjutas fram en gång till. Högerextrema rörelser gynnas av brexitdebatten – och risken för en terrorattack av högerextremister ökar, varnar experter.

Publicerad
Tommy Robinson, frontfigur i extremhögern, höll tal i London den 9 december 2018.
Tommy Robinson, frontfigur i extremhögern, höll tal i London den 9 december 2018. Foto: AP

LONDON Den 29 mars, dagen då Storbritannien skulle ha lämnat EU, samlades tusentals demonstranter utanför parlamentshuset. Den tidigare fotbollshuliganen och extremhögerns älskling Tommy Robinson talade och sade bland annat:

– Det här skulle vara vår självständighetsdag.

EU-flaggan brändes och ett filmteam från tv-kanalen Channel 4 utsattes för hot.

Annons

– Extremhögern är bra på att dra nytta av det som händer och använda det till sin fördel, säger Paul Jackson, expert på extremhögern och lektor i historia på University of Northampton.

Extremhögern har även tidigare fått ett uppsving då det krisat i Westminster - då imperiet kollapsade, då Storbritanniens förhållande till Europa diskuterades på sjuttiotalet och så nu.

Under det senaste året har den brittiska polisen stoppat fyra terrorattacker av högerterrorister.

Enligt Paul Jackson är risken inte stor att extremhögerorganisationer skulle utföra terrorattacker – däremot kan de inspirera ensamvargar.

– Det är mer spänt på grund av brexit och det ökar risken för en attack. Under kampanjen före brexitomröstningen mördades Labourpolitikern Jo Cox av en man som inspirerats av extremhögern. Samtidigt ökar också risken för hatbrott och främlingsfientlighet.

Matthew Feldman, professor på Centre for Analysis of the Radical Right, anser också att risken för en attack ökat.

– Just nu rapporteras det att en grupp diskuterat mordförsök mot en parlamentariker. Det är naivt att tro att en del av aktivisterna som tagit del av hatet som nu sprids på nätet inte anser att det är okej att använda våld.

Enligt underrättelsetjänsten MI5 och Londonpolisen växer hotet. Under det senaste året har den brittiska polisen stoppat fyra terrorattacker av högerterrorister. Antalet fall av misstänkt radikalisering inom högern som rapporterats till Storbritanniens program för terrorismbekämpning steg med närmare 40 procent mellan 2017 och 2018.

”Det här skulle vara vår självständighetsdag”, sa Tommy Robinson den 29 mars utanför Storbritanniens parlament.
”Det här skulle vara vår självständighetsdag”, sa Tommy Robinson den 29 mars utanför Storbritanniens parlament. Foto: Frank Augstein/AP

Många pro-EU parlamentariker utsätts också nästan dagligen för dödshot och har tvingats installera panikalarm i sina hem. Parlamentarikern Anna Soubry, en av Storbritanniens mest framstående EU-vänner, sade förra månaden att hon inte kunnat resa hem till sitt valdistrikt på grund av mordhoten.

Polischefen Neil Basu, som leder enheten för terrorbekämpning, har varnat för att de brittiska tabloiderna radikaliserat högerterrorister. Uttalandet kom efter terrorattacken i Christchurch på Nya Zeeland. Flera brittiska tabloider lade ut gärningsmannens manifest och videor av attacken på sina webbsidor.

Politiker på högerkanten har varnat för kravaller och upplopp i stil med “gilets jaunes” i Frankrike om brexit skjuts upp eller ställs in. Men enligt Paul Jackson kommer rörelserna att försöka utnyttja den upphetsade stämningen kring brexit - hur det än går i parlamentet.

– Vad som än händer kommer extremhögern att kalla ett “svek”. De är opportunister, säger han.

”Brexit har gjort extremhögern legitim.”

Marina Prentoulis, lektor i politik på University of East Anglia.
Marina Prentoulis, lektor i politik på University of East Anglia. Foto: Charlotta Buxton

Marina Prentoulis, lektor i politik på University of East Anglia, håller med.

– Hur det än går kommer högern att växa sig starkare. Brexit har gjort extremhögern legitim. Diskussionen kring utträdet har gjort att det nu är okej att öppet ge uttryck för främlingsfientliga åsikter.

Enligt henne hänger utvecklingen i Storbritannien ihop med det ökade stödet för extremhögern på andra håll i Europa.

Senast förra helgen samlades tiotusentals personer i den italienska staden Verona för att demonstrera både för och emot abort och samkönade äktenskap. Verona kallar sig nu för världens första “pro-life” stad och lokalpolitikerna har gått med på att stöda anti-abortorganisationer med offentliga medel.

– Runt omkring Europa ser vi nu att extremhögerns idéer anammats av konservativa partier. Också i Storbritannien ser vi det inom det konservativa partiet, bland annat i diskussionen kring invandring, säger Marina Prentoulis.

En av de starkaste brexitförespråkarna, Jacob Rees-Mogg, fick nyligen kritik för att han på Twitter delat bitar ur ett tal av högerpopulistiska tyska Alternativ für Deutschland (AfD). I talet ger AfD:s Alice Weidel EU kritik för hur man handskats med brexitförhandlingarna.

– Högern har inte möjlighet att vinna platser i parlamentet på samma sätt som Lega i Italien och AfD i Tyskland på grund av Storbritanniens valsystem. Däremot har grupper i Europa länge hämtat inspiration från den brittiska ytterhögern, säger Matthew Feldman.

Annons
Annons

Tommy Robinson, frontfigur i extremhögern, höll tal i London den 9 december 2018.

Foto: AP Bild 1 av 3

”Det här skulle vara vår självständighetsdag”, sa Tommy Robinson den 29 mars utanför Storbritanniens parlament.

Foto: Frank Augstein/AP Bild 2 av 3

Marina Prentoulis, lektor i politik på University of East Anglia.

Foto: Charlotta Buxton Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons