Annons

Göran Eriksson:Lööfs framgång säger något – om Löfven

Annie Lööf presenterade budgetnyheten under en pressträff på onsdagen.
Annie Lööf presenterade budgetnyheten under en pressträff på onsdagen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Glesbygdsbor får sänkt skatt och lantbrukarna ett särskilt bondepaket. Framgångarna för Centern visar att Stefan Löfven minns vilka som har gett honom makten – och som kan ta den ifrån honom.

Under strecket
Publicerad

Det går att säga mycket om januariavtalet, men det är svårt att påstå att Centern inte tvingade Stefan Löfven att betala mycket bra för att han skulle få bli statsminister.

Moderatledaren Ulf Kristersson hävdade visserligen i januari att Centern och Liberalerna kunde ha fått igenom samma politik, om de hade låtit honom bli statsminister. Det är nog i huvudsak sant, men en skillnad är att det hade inte kostat Moderaterna mycket att gå med på det.

Att luckra upp arbetsrätten, ta steg mot marknadshyror, riva ned arbetsförmedlingen, fridlysa vinster i välfärden och trappa ned a-kassan är ingenting som strider mot Moderaternas politik.

Att svälja den liberala listan skulle därför nästan ha varit gratis för Ulf Kristersson, men svindyrt för Stefan Löfven som gått till val på budskapet ”Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas”.

Det är förstås inte enkelt mätbart, men troligen har ingen svensk statsminister i modern tid betalat så dyrt för regeringsmakten, som Stefan Löfven.

Man skulle ha kunnat tro att Centern därför borde ha svårt att redan nu krama ut ännu mer ur Socialdemokraterna. Kanske har Annie Lööf också haft svårt att tro det? Till Almedalen i somras hade Centerledaren med sig ett nytt förslag om sänkt skatt för glesbygdsbor.

Annons
Annons

”I dag betalar du ofta mer i skatt om du bor på landsbygden än i stan. I stora delar av vårt land betalar landsbygdsbon 3 700 kronor mer i kommunalskatt än medelsvensken. Samtidigt som de alltför ofta får sämre service”, sa Lööf i sitt tal.

Annie Lööfs nya förhandlingsframgång visar att Stefan Löfven minns vem som kan makten ifrån honom.

Hon sa också att ”i Centerpartiet har svensk landsbygd en röst vid förhandlingsbordet”. Men gjorde samtidigt klart att skatteförslaget inte var något som hon räknade med få in redan i nästa års budget.

På onsdagsförmiddagen stod Lööf ändå i riksdagens presscenter, och berättade att skattesänkningen – om än i krympt version – finns med i budgeten, och ska genomföras från årsskiftet. Dessutom presenterade hon ett antal andra landsbygdssatsningar, bland annat ett ”bondepaket” och pengar till vägunderhåll.

Annie Lööfs nya förhandlingsframgång visar att Stefan Löfven minns vem som kan makten ifrån honom. För Socialdemokraterna är alliansen med Centern en avgörande faktor i den framtida maktstrategin.

Men Centerns förhandlingsposition i landsbygdsfrågor stärks av Socialdemokraternas fruktan för att Sverige, precis som Frankrike, ska få en Gula västarna-rörelse som ju gör uppror mot bland annat höjda miljöskatter.

Sådana finns det också gott om i januariavtalet, och redan i den här budgeten måste regeringen ta ställning till i vilken takt bensinskatten ska höjas.

Så Annie Lööf har haft stor hjälp i förhandlingarna om sänkt glesbygdsskatt, av Socialdemokraternas rädsla för landsbygdens vrede.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons