Annons

Jan Blomgren:Därför kan Putins skrämseltaktik lyckas

Rysk polis anhåller oppositionskandidaten Lyubov Sobol.
Rysk polis anhåller oppositionskandidaten Lyubov Sobol. Foto: Dmitry Serebryakov/TT/AP

Vladimir Putin står inför sin allvarligaste utmaning på många år när demonstrationerna fortsätter i Moskva. Nu talar allt för att presidenten sätter hårt mot hårt – och här är anledningen till att taktiken kan lyckas.

Under strecket
Publicerad

 

Varför behöver Vladimir Putin engagera sig så mycket när frågan gällde lokalval?

Demonstrationerna inleddes med protester efter att oppositionella politiker inte tilläts registrera sig inför valet till Moskvas stadsduma (motsvarande kommunfullmäktige).

Putin låter stolt när han säger att Ryssland har demokrati, det vill säga att ryssarna får gå till vallokaler och lägga sin röst. Men det är en ”dirigerad”demokrati. Namnen på valsedlarna är så gott som alla män och ett fåtal kvinnor ur den stora maktapparaten. Putin blir president, hans lojala anhängare guvernörer, borgmästare och de som styr i städernas kommunfullmäktige.

Men folket har röstat...

Om nu moskvaborna får bestämma själva vilka som ska ingå i den nya stadsduman med val den 8 september rubbas rådande system. Och om starka oppositionella ledare tillåts ställa upp i Moskva sprids det blixtsnabbt till övriga landet med risk för kaos i den uppbyggda maktstrukturen och att miljoner korrumperade politiker, affärsmän och tjänstemän riskerar förlora sina förmåner.

Annons
Annons

Varför har den här politiska situationen uppstått nu?

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin fick klartecken från Kreml och säkerhetstjänsten FSB att sköta valprocessen på egen hand och har uppenbarligen underskattat kraften i det växande missnöjet med Putins regim. De senaste åren har bland annat inneburit sjunkande realinkomster och högre pensionsålder.

Först den 20 juli, efter den hittills största demonstrationen när drygt 22 000 deltog i en godkänd demonstration‚ blev myndigheterna varse om vad som var på gång. Lördagen efter, på en icke godkänd demonstration, omhändertogs 1 400 demonstranter och inför förra lördagens demonstrationer häktades alla oppositionens ledarprofiler i förväg.

Vad händer nu på lördag?

Vi har redan fått en föraning. Tio studenter häktades i veckan och rättegång ska hållas den 27 september. De riskerar åtta års fängelsestraff för ”massupplopp”. Nu är det inte längre lokalpolitiker som bestämmer – männen i Kremls maktstruktur har tagit över. Deras vapen är i första hand att med häktningar, rättegångar och långa fängelsestraff avskräcka fortsatta demonstrationer och i andra hand upplösa demonstrationerna med än mera våld.

Den 6 maj 2012 var dagen innan Putin skulle återinstalleras till en ny mandatperiod. Då fyllde 100 000-tals demonstranter Moskvas gator och när de samlades på Bolotnajatorget slog den fruktade OMON-polisen till. Över 500 personer arresterades, många blev svårt misshandlade. En rad rättegångar följde där de åtalade dömdes till fleråriga fängelsestraff. Ett liknande scenario är lätt att se om demonstrationerna fortsätter – men det är möjligt att skrämseltaktiken fungerar. Risken att tvingas avtjäna åtta år i grymma ryska fängelser får många, inte minst unga studenter, att tänka efter en extra gång.

Hur kan detta påverka längre fram i tiden? Finns det något som kan ha avgörande betydelse?

Ja, absolut. Det är förvisso långt till 2024, men politiska analytiker har redan börjat se ett problem. Nytt presidentval väntar och Putin avslutar sin andra mandatperiod i sin andra presidentperiod och kan enligt konstitutionen inte omväljas.

Situationen var liknande inför valet 2008 då Putin suttit två mandatperioder. Han löste problemet genom att göra nickedockan Dmitri Medvedev till president och fortsatte styra själv i egenskap av premiärminister för att bli omvald som president igen 2012.

2024 kan läget vara annorlunda. Putin fyller 72 år och framför allt kan – om tendensen med sjunkande popularitet fortsätter – det folkliga missnöjet vara än större än 2012 och därmed okontrollerbart.

Därför är hela maktapparaten angelägen att behålla nuvarande politiska situation. Alla oppositionella som växer upp till ett tänkbart hot ska klippas bort innan de hunnit mogna till ett verkligt hot.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons