Annons

Därför kan en robot ha avfyrats: ”Inte förvånad”

Vrakdelar av det ukrainska flygplanet i Iran.
Vrakdelar av det ukrainska flygplanet i Iran. Foto: Rouzbeh Fouladi/TT

Militär förvirring, under den akuta hotbilden från USA, kan ha legat bakom nedskjutningen av planet i Teheran. ”Det har hänt förut. Konstigt nog är Ukraina och Iran inblandade igen”, säger Pieter Wezeman, expert på SIPRI.

Under strecket
Publicerad

Det rysktillverkade robotsystemet Tor-M1 köptes in av Iran 2005. Arkivbild.

Foto: TTBild 1 av 1

Den robot som enligt samstämmiga uppgifter sannolikt sköt ner flygplanet från Ukraine International Airways och dödade 176 personer är tillverkad i Ryssland och betecknas Tor-M1. Natonamnet är SA 15, uppger CNN.

– Den ingår i ett luftvärnssystem som är till för att skjuta ner flygplan som attackerar, säger Pieter Wezeman, ansvarig på fredsinstitutet SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) som sedan mitten av 1960-talet har analyserat konfliktzoner och vapenutveckling i världen.

Flight 752 hade just lyft från Imam Khomeini Airport när kraschen inträffade. Planet, med destination Kiev, var cirka en timme försenat från take off. En video som New York Times var först med att publicera uppges visa hur planet syns träffas av något som framkallar en ljusstråle innan det kraschar.

– Den robot som antas ha träffat planet har ingen lång räckvidd, uppskattningsvis cirka 20 kilometer, säger Pieter Wezeman.

Det är inte ovanligt att militärt luftvärn finns stationerat i närheten av internationella flygplatser och stora städer.

Annons
Annons

Det rysktillverkade robotsystemet Tor-M1 köptes in av Iran 2005. Arkivbild.

Foto: TTBild 1 av 1

– Det är inte konstigt. Det finns robotar även i Vita huset. När jag flyttade till Sverige för 50 år sedan fanns det en luftvärnsrobotbas i Barkarby för att försvara Stockholm i huvudsak mot Ryssland, berättar Pieter Wezeman.

Det rysktillverkade robotsystemet Tor-M1 köptes in av Iran 2005. Arkivbild.
Det rysktillverkade robotsystemet Tor-M1 köptes in av Iran 2005. Arkivbild. Foto: TT

De samstämmiga uppgifterna om att planet sköts ned av misstag bekräftas på fredagen även av Australiens premiärminister Scott Morrison, som hänvisar till sitt egna lands underrättelseuppgifter om en ”icke planerad handling”.

– Iran har flera olika försvarsenheter kopplade till varandra. Det är den normala armén och olika garden. Man får inte glömma bort att Iran var under akut hot för en motattack sedan man slagit till mot amerikanska baser i Irak och att luftrummet över Teheran är starkt trafikerat. Jag är inte förvånad, säger Pieter Wezeman.

SIPRI-experten tror inte att något radarsystem startade attacken från den målsökande roboten, som är ofantligt mycket snabbare än ett kommersiellt flygplan.

– Nej, roboten är inget automatiskt vapen. Mycket beror på hur vältränad bemanningen är, säger han.

Det är inte första gången Ukraina och Iran är inblandat i en nerskjutning.

Det malaysiska flygplanet MH17 sköts ner av en Buk-robot över Ukraina den 17 juli 2014. 298 personer omkom. En internationell utredning visade att rysk militär stod bakom nedskjutningen. Men Ryssland förnekade inblandning.

1988 sköts ett iranskt plan ner på väg från Teheran till Dubai. Luftvärnsrobotarna kom från den amerikanska flottans robotkryssare USS Vincennes. Alla 290 personer ombord omkom.

– Och för 15 år sedan sköts ett ryskt plan, som var på väg från Israel, ner över Ukraina. Det var en skarp militärövning. Konstigt nog är Ukraina och Iran inblandade igen, säger Pieter Wezeman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons