Annons

Därför kan Sveriges EU-avgift öka 40 procent

15 miljarder om året kan Sveriges EU-avgift höjas med.
15 miljarder om året kan Sveriges EU-avgift höjas med. Foto: TT

Sveriges EU-avgift kan bli 40 procent högre, om EU-kommissionen får som den vill. I samband med brexit hårdnar striden om avgifter till EU – och det här är orsakerna.

Under strecket
Publicerad

Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionen i Sverige.

Foto: EU-kommissionen i SverigeBild 1 av 1

Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionen i Sverige.

Foto: EU-kommissionen i SverigeBild 1 av 1

Förhandlingarna om EU:s nästa sjuårsbudget går in i en intensiv fas under hösten. Förhoppningen är att budgeten ska klubbas under ett toppmöte i december.

Nu sätter EU-kommissionen press på Sverige – och vill att landet ska betala mer i avgift.

– Sverige är ett av de rikaste EU-länderna och det är inte mer än rättvist att Sverige betalar sin del av EU-budgeten, sa Gert-Jan Koopman, generaldirektör på EU-kommissionen, till SR.

Sverige har betalat mellan 24 och 44 miljarder kronor till EU de senaste åren. Det ger ett snitt på 0,71 procent av bruttonationalinkomsten (BNI) under budgetperioden 2014-2020. Genomsnittet för EU:s medlemsstater ligger på 0,81 procent.

Om Sverige rättar sig efter kommissionens förslag ökar EU-avgiften med 15 miljarder kronor, runt 40 procent, om året, enligt regeringens beräkningar.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har kallat förslaget ”orimligt” och vill att avgiften ska stanna på dagens nivå.

Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionen i Sverige.
Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionen i Sverige. Foto: EU-kommissionen i Sverige
Annons
Annons

Katarina Areskoug Mascarenhas är chef för EU-kommissionen i Sverige.

Varför ska Sverige betala mer?

– En orsak är att Storbritannien och deras bidrag till budgeten försvinner. Det måste vi kompensera för genom att andra betalar lite mer. Världen blir också mer komplicerad och vi behöver mer pengar till migration, klimat, säkerhet och så vidare.

Jämfört med vilka länder betalar vi för lite?

– Det är många betydligt fattigare länder, i bland annat Östeuropa, som betalar en större andel av sin BNI. Ett rikt land som Sverige borde ha råd att i alla fall betala EU-genomsnittet.

Har Sverige möjlighet att säga nej till höjda avgifter?

– Det är en förhandling men Sverige kommer sannolikt att få betala mer än man gör i dag, men hur mycket mer är oklart, säger Katarina Areskoug Mascarenhas.

Sverige har drivit frågan om att länder som inte tar emot flyktingar ska straffas med sänkta EU-bidrag. EU-kommissionen har vänt på resonemanget och vill i stället att länder som tar emot migranter ska belönas med extra EU-bidrag. Effekten blir alltså snarlik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons