Annons

Göran Eriksson:Förnedrande när SD rev LO-borgens murar

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och statsminister Stefan Löfven (S) under en tidigare LO-kongress.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och statsminister Stefan Löfven (S) under en tidigare LO-kongress. Foto: Tomas Oneborg

Stefan Löfven har ett desperat behov av en nära allierad i LO-borgen. Socialdemokraterna har tappat stöd bland LO:s medlemmar och är, när nu Karl-Petter Thorwaldsson ger besked om att han lämnar, jämnstora med Sverigedemokraterna.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Har det politisk betydelse vem som är ordförande i LO?

Det kan det absolut ha, LO:s ordförande sitter ju med i Socialdemokraternas verkställande utskott och har därmed ett betydande inflytande över partiets politik. Men en LO-ordförande har förstås också stor makt över den svenska fackföreningsrörelsen och har – även om den minskat – makt som politisk opinionsbildare.

Och det är kanske framför allt i den rollen som Stefan Löfven hade behövt en nära allierad som LO-bas, nu när regeringens samarbete med Centern och Liberalerna börjar närma sig de frågor som verkligen gör ont i LO-facken: arbetsrätten och a-kassan.

Karl-Petter Thorwaldsson och Stefan Löfven är personliga vänner och har båda en bakgrund i IF Metall – vem som än ersätter ”Kålle” så borde det bli sämre för statsministern.

Men kommer inte nästa LO-ordförande också att vara lojal med S?

Jo, men kanske inte lika lojal? Det är inte säkert att man vinner ordförandeposten med budskapet att facket ska lägga sig platt för S-regeringens liberala ekonomiska politik.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Varför är det viktigt för regeringen med en lojal LO-bas?

Det är bara en verkligt partilojal LO-orförande som kan argumentera inom LO och mot LO-förbunden, för att det politiska priset för regeringsmakten – den borgerliga ekonomiska politiken – är ett pris som faktiskt är värt att betala.

Den som drar sig till minnes olika historiska utbrott av det som brukar kallas ”rosornas krig” – öppna konflikter mellan LO och S – inser att det inte är självklart att LO är följsamt mot en S-regering. Tänk på Stig Malm, eller på gatudemonstrationerna mot regeringen Perssons samarbete med Centerpartiet på 1990-talet. LO:s medlemmar kan alltså mobiliseras mot regeringens politik – och nu har de också ett stort parti att gå till, om de vill överge Socialdemokraterna.

Under Karl-Petter Thorwaldssons ledning har Sverigedemokraterna flera gånger varit lika stora som Socialdemokraterna bland LO-väljarna, så också i SvD/Sifos senaste väljarbarometer. Alla i rörelsen gillar den genomtrevlige Kålle, men det här hör till hans arv: det var under Thorwaldssons tid som SD lyckades riva LO-borgens murar.

Hur viktigt är det?

Det är förstås förnedrande för LO-ledningen och Socialdemokraterna, som alltid framhåller vikten av facklig-politisk samverkan. LO och förbunden är också stora bidragsgivare till partiet, vilket är en ordning som ifrågasätts allt mer högljutt, ju lägre stödet för Socialdemokraterna blir bland LO-medlemmarna.

I rådande politiska läge har dessutom Socialdemokraterna inlett ett samarbete med Centern och Liberalerna i syfte att hålla just Sverigedemokraterna borta från politiskt inflytande.

Det är förstås inte lätt för en LO-ledning att argumentera för att medlemmarna ska stå ut med en politik som många uppfattar som anti-facklig, för att bekämpa ett parti – Sverigedemokraterna – som många av dem sympatiserar med.

Om SD är lika stora som S i LO-leden, kan inte Jimmie Åkesson bli ny LO-bas?

Svaret är förstås nej, men det verkligt smärtsamma för partiet och LO-ledningen är ju att många medlemmar kanske inte skulle ha så mycket emot det.

I helgen som gick talade Karl-Petter Thorwaldsson – det var första gången för en LO-ordförande – på ett arrangemang ordnat av Vänsterpartiet. Det är ett uttryck för att den monogama relationen med Socialdemokraterna inte kommer att kunna bestå i framtiden.

Oavsett vem som tar över efter Karl-Petter Thorwaldsson, så kommer nästa LO-ordförande att i grunden tvingas tänka över hur LO:s partipolitiska relationer ska se ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons