Annons
Analys

Göran Eriksson:Därför kommer stenhårda linjen från KD och SD nu

Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Jimmie Åkesson citerar Donald Trump och Ebba Busch anklagar regeringen för att med ”berått mod” ha låtit människor dö. Svensk politik har förändrats under virusvåren – och i SVT-debatten var konfliktnivån ibland högre än någonsin.

Under strecket
Publicerad

1. Vad utmärkte den första timmen av SVT:s partiledardebatt om coronakrisen?

Att både Ebba Busch och Jimmie Åkesson fullständigt övergivit linjen att krisläget innebär att det önskvärt med en nationell samling. Ebba Busch sa att de höga dödstalen i Sverige är ett resultat av att ”Sveriges regering med berått mod” tillät en stor smittspridning i Sverige.

Det hör ju till ovanligheterna i svensk politisk debatt att partiledare anklagar regeringen för att orsaka människors död.

Och Jimmie Åkesson överraskade i sitt inledningsanförande med att tala om ”den osynliga fienden” som har skördat många offer. ”The invisible enemy” är en benämning på viruset som har använts av USA:s president Donald Trump – som ju knappast kan sägas ha haft en rak linje när det handlar om hur viruset ska bekämpas.

2. Varför citerar Åkesson Donald Trump?

Det är svårt att förklara. Jimmie Åkesson har ju förut ofta velat distansera sig från USA:s president, trots att Trump kan betraktas som den mest framgångsrike ledaren i den internationella ”politiska familj” som Sverigedemokraterna kan sägas tillhöra.

Annons
Annons

Men Åkesson har ju till sist bestämt sig för att gå till attack mot den svenska coronastrategin, och även om Trump är kontroversiell i Sverige så är USA förstås en tung aktör att associera till.

3. Varför kommer den här kritiken mot regeringen från KD och SD nu?

Det är värt att notera att varken Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna under våren har krävt någon radikalt annorlunda linje än den som regeringen har drivit. Med undantaget att SD-ledaren tidigt krävde att svenska skolor skulle stängas. Men beslutet att hålla skolorna öppna var mer ifrågasatt när beslutet fattades, än det är i dag, och Åkesson kritiserade det inte i debatten.

Sannolikt har både KD och SD tittat på opinionen när de har utformat sina strategier för hur man ska förhålla sig till regeringens coronalinje. Under krisens inledning förväntade sig väljarna sannolikt en nationell samling – och regeringens förtroendesiffror steg.

I takt med att den svenska linjen har framstått som alltmer problematisk – framför allt de höga dödstalen – har också utrymmet för konflikt ökat. Och den konflikten levererar Busch och Åkesson i SVT i kväll.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons