Annons

Therese Larsson Hultin:Därför kommer Trump och Johnson undan med så mycket

Donald Trump har kallat Boris Johnson för ”Storbritanniens Trump”.
Donald Trump har kallat Boris Johnson för ”Storbritanniens Trump”. Foto: Erin Schaff/TT

Såväl Donald Trump som Boris Johnson drabbades av historiska bakslag på tisdagen, ändå rasar inte världens börser. Vad beror det på? Och har vi nu satt en ny nivå för vad börserna kan acceptera?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Trump och Johnson höll även flera bilaterala möten under G7-mötet i Biarritz i augusti.

Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Boris Johnson och Donald Trump träffades vid FN:s generalförsamling i New York på tisdagen.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Det var historia som skrevs den 24 september. Först slog den brittiska Högsta domstolen fast att premiärminister Boris Johnsons nedstängning av parlamentet varit olaglig (och att han dessutom handlat av egenintresse). Samma kväll meddelade Nancy Pelosi, talman i det amerikanska representanthuset, att de inleder en riksrättsprocess mot president Donald Trump eftersom de misstänker att han har utnyttjat sin ställning (och amerikanska skattemedel) för att få Ukraina att blanda sig i det kommande presidentvalet.

Vi talar alltså gigantiska – och i ärlighetens namn rätt pinsamma – käftsmällar för ledarna av två av världens viktigaste ekonomier. Reaktionen på börserna? En gäspning och ett antal pliktskyldiga säljordrar.

Londonbörsens viktigaste index FTSE backade 0,3 procent när Supreme Court kom med sitt utslag och stängde till sist ner en halv procent. I New York stängde Dow Jones också på minus 0,5 procent, även om tekniktunga Nasdaq backade 1,5 procent.

Boris Johnson är fortfarande den politiker brittiska väljare gillar mest.

Annons
Annons

Trump och Johnson höll även flera bilaterala möten under G7-mötet i Biarritz i augusti.

Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Backa bandet några år och föreställ er att samma sak hade hänt Trumps företrädare Barack Obama – eller David Cameron under hans tid som brittisk premiärminister. Är det någon som på allvar tror att det inte utlöst panik på världens börser?

Trump och Johnson höll även flera bilaterala möten under G7-mötet i Biarritz i augusti.
Trump och Johnson höll även flera bilaterala möten under G7-mötet i Biarritz i augusti. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Så varför reagerar inte börserna mer nu?

Det kan man verkligen undra. När Trump var ute och vevade som mest mot Kina i augusti, och handelskriget mellan länderna såg ut att eskalera, såg vi börsfall på 2–3 procent flera dagar i rad.

Men det finns åtminstone två förklaringar nu. Den första kan vi kalla för ”de är sådana”.

Varken Trump eller Johnson är några vanliga politiker. De har en karisma många andra bara kan drömma om. När Trump talar jublar hans anhängare (medan motståndarna ryser) och de tolkar varje ord till presidentens fördel. Likadant med Johnson. Trots att han fått sparken från flera jobb för att han ljugit (första gången var från tidningen The Times, Boris var journalist och hade hittat på citat) och även under kampanjen för att bli premiärminister i somras blev påkommen med att slira på sanningen (han viftade med en plastförpackad böckling och sa att det var EU:s befängda regler som tvingade fiskarna att plasta in fisken – men det var brittisk lag) så spelar det ingen roll. Johnson är fortfarande den politiker brittiska väljare gillar mest.

Annons
Annons

Boris Johnson och Donald Trump träffades vid FN:s generalförsamling i New York på tisdagen.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Det finns i dagsläget knappt ens en mikroskopisk chans att han fälls.

Vi känner alla någon som passar in i kategorin ”de är sådana”. Som chefen inte har ställt samma krav på för att han/hon ”är sådan”. Eller som kom undan med att inte göra läxan i skolan, av samma skäl.

Sanningen är att vi inte ens blir förvånade längre när Trump eller Johnson hittar på något som skulle tvinga normala politiker att avgå av ren skam, men där de klarar sig undan.

Det andra skälet att inte börserna rasar är betydligt rakare. Tisdagens händelser är historiska – men förändrar inget på kort sikt. (Därmed inte sagt att reaktionerna inte varit större för en Obama eller Cameron.)

Att Högsta domstolen i London kallar tillbaka parlamentet innebär inte att ledamöterna vet hur de ska ta sig ur brexitkaoset. Frågetecknen kring hur, eller när, Storbritannien kommer att lämna EU är precis lika många nu som häromdagen.

Likadant med Demokraternas riksrättsförfarande mot Trump. Det finns i dagsläget knappt ens en mikroskopisk chans att han fälls, eftersom det är senaten som dömer i frågan (om det hela går så långt), och där är Trumps republikanska parti i majoritet.

Boris Johnson och Donald Trump träffades vid FN:s generalförsamling i New York på tisdagen.
Boris Johnson och Donald Trump träffades vid FN:s generalförsamling i New York på tisdagen. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Har då en ny nivå satts för vad börserna accepterar?

Både ja och nej. Vad gäller Johnson och Trump är svaret ett rungande ”Ja!”. Men det gäller som sagt inte bara börserna – utan allt de gör.

Båda valdes just för att de är annorlunda. Många väljare är trötta på ”vanliga” politiker och såväl Trump som Johnson säger ”sanningar”, eller det som deras väljare tänker.

Det innebär inte att USA:s nästa president, eller Johnsons efterträdare, får samma fördelaktiga behandling – förutsatt att det nu inte är en person av liknande skrot och korn.

Men i dagsläget är det bara att inse att varken Donald Trump eller Boris Johnson bedöms på samma skala som övriga politiker. Det gäller såväl vanliga väljare, som investerarna på världens börser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons