Annons

Per Gudmundson:Därför kuckelurar göteborgarna

24 års S-styre kan brytas. Moderate Axel Josefson föreslås bli ny kommunstyrelseordförande i Göteborg efter ”en ohelig allians”.
24 års S-styre kan brytas. Moderate Axel Josefson föreslås bli ny kommunstyrelseordförande i Göteborg efter ”en ohelig allians”. Foto: Thomas Johansson/TT
Under strecket
Publicerad

Efter ett kvarts sekel med oavbrutet socialdemokratiskt styre ser Göteborg ut att få en ny politisk ledning. Utvecklingen går knappast att beskriva som annat än sensationell. Den borgerliga Alliansen tar nämligen makten med stöd av ett nybildat rödgrönrosa block av socialister, feminister och miljöaktivister.

Valresultatet i Göteborg innebar en dramatisk förändring i det politiska landskapet. Ett helt nybildat parti, Demokraterna (D), gick från 0 till 17 procent. Den stora förloraren på Demokraternas framrusning var Moderaterna, som tappade var tredje väljare och gick från dryga 22 procent till 14,5.

Socialdemokraterna gjorde ett mediokert val. Men tillbakagången – ungefär 2 procentenheter – kunde i objektiva tal knappast anses katastrofal. Möjligen var förlusten rentav så liten att den förhindrade den lokala socialdemokratiska partiledningen att inse vad som höll på att hända.

Det lilla, lilla hålet sänkte hela skeppet.

Långvarigt maktinnehav göder en viss arrogans. Och med denna självkänsla i ryggen har Socialdemokraterna i Göteborg efter valet försökt bilda ett styre på stöd från borgerligt håll. De mindre partierna till vänster ansåg sig då förfördelade. Vänsterpartiet, som gått fram starkt i valet, till 12,5 procent, bildade ett eget politiskt block tillsammans med Miljöpartiet och Feministiskt initiativ, och inledde valteknisk samverkan med Alliansen.

Annons
Annons

”S har tackat nej. Då ser vi ingen annan möjlighet än att arbeta vidare så här”, förklarade Vänsterpartiets gruppledare i GT.

Förloppet påminner om maktskiftet i Stockholm. Både i kommun och landsting sade MP upp samarbetet med S, efter en mandatperiod då de gröna känt sig undanskuffade. Miljöpartisterna ansåg sig få bättre utväxling för sin politik med Alliansen.

Dessa otippade politiska överenskommelser bemöts närmast chockartat av Socialdemokraterna. I Stockholm hette det att Miljöpartiet hade ”kuckelurat” med Alliansen. I G-P kallar S-kommunalrådet pakten för ”en ohelig allians, det är politik när den är som sämst”.

Visst, för en ovan kan det framstå lite märkligt. Både i Stockholm och Göteborg fanns det två stora förlorare i lokalvalen: M och MP. Och de får makten. Göteborgs stora folkliga resning, D, lämnas helt utan inflytande.

Men fragmentiseringen av partilandskapet skapar sin egen logik. Blocklojalitet övertrumfas av sakpolitiska framgångar.

Kanske ska man i stället fråga sig varför detta sätt att läsa den politiska kartan ännu inte fått genomslag i rikspolitiken. I riksdagen väntar man snällt på sonderingsuppdrag i stället för att kuckelura med vem man nu vill kuckelura med. Och motståndet mot en ohelig allians är så stort att man hellre begraver den ursprungliga Alliansen.

Vårt parlamentariska system utformades när det fanns fem partier i kammaren. I dag har vi åtta. I Göteborgs fullmäktige sitter tio.

Vän av ordning undrar kanske hur det blir med den ansvarsutkrävande funktionen av ett val. Oavsett hur stockholmarna röstar sitter det en miljöpartist och bestämmer över trafiken. Och oavsett hur mycket göteborgarna protesterar mot dyra infrastruktursatsningar så bygger man nya motorleder.

Förhoppningsvis innebär den ökade risken att förlora makten en ödmjukande faktor. Det kan bli dyrt att gå emot opinionen, även om det inte syns i det egna partiets siffror. Både i Göteborg och Stockholm har S antagligen lärt sig en läxa.

Maktväxling är i sig något gott.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons