Annons

Torbjörn Isacson:Därför lider bankfesten mot sitt slut

Bankerna har bekymmer som är internationella, nationella och egenproducerade och det finns dessutom risk för smittoeffekter. Alla män och kvinnor i bankernas styrelser har många surdegar att ta tag i.

Under strecket
Publicerad

Nordea, SEB och Swedbank är tre av bankerna som redovisat sina kvartalsrapporter i veckan.

Foto: Marcus Ericsson/TT, Janerik Henriksson/TT, Robert HenrikssonBild 1 av 1

Nordea, SEB och Swedbank är tre av bankerna som redovisat sina kvartalsrapporter i veckan.

Foto: Marcus Ericsson/TT, Janerik Henriksson/TT, Robert HenrikssonBild 1 av 1
Nordea, SEB och Swedbank är tre av bankerna som redovisat sina kvartalsrapporter i veckan.
Nordea, SEB och Swedbank är tre av bankerna som redovisat sina kvartalsrapporter i veckan. Foto: Marcus Ericsson/TT, Janerik Henriksson/TT, Robert Henriksson

I somras rådde feststämning kring bankerna. Nu påminner stämningen mer om en efterfest, efter nattamaten, när lampan tänds och morgondagen gör sig påmind.

Vd efter vd har mött investerare och media och som brukligt talat om räntenetton och provisionsnetton men frågorna har rört helt andra saker.

Swedbank och Nordea har drabbats av rykten och uppgifter om baltisk penningtvätt, i spåren av Danske banks skandal, och SEB dragits in i den gigantiska europeiska skattebedrägerihärvan.

Tidigare försyndelser gör att anklagelser lätt får fäste, även om bankerna slår ifrån sig.

Skandalerna fungerar dessutom som en torktumlare på högsta nivå, där ledningsfrågorna är ett av de stora bekymren framöver för de nordiska storbankerna.

Annons
Annons

De många snabba vd-bytena gör att det är många bankstyrelser som borde ta sig en funderare.

Omsättningshastigheten på bankdirektörer har höjts rejält under senare år. Tidigare var det vanligt att en bankchef satt tryggt på sin stol under väldigt lång tid. Det gäller inte minst Handelsbanken, som nu ska ge sig ut att leta efter sin tredje nya vd på bara ett par år.

Även här finns det en smittoeffekt mellan bankerna, där uppstickarbanken Collector genom att ta sin nya vd från Handelsbanken, har dragits in i den härva av ifrågasatt företagskultur som briserat på sistone.

I början på oktober fick Nordnets vd Peter Dahlgren gå på dagen. Även här talas om en kombination av mindre väl fungerande ledningsstil och svårigheter att få fart på den nödvändiga omställningen för banken.

De många snabba vd-bytena gör att det är många bankstyrelser som borde ta sig en funderare.

Bankstyrelserna borde fundera på en sak till. Redan i dag lider bankerna av dåliga kundbetyg, där Nordea brukar vara allra sämst, tätt följt av Swedbank. Det tar tid att vända en sådan utveckling. Det krävs bättre service och erbjudanden, och det krävs färre skandaler – inte fler.

På senare år har också bankkunderna gjort otrohet till en dygd. Många har flera banker och inte bara en. Därtill kommer fintech-bolag som är mer snabbfotade än de traditionella bankerna och därmed redo att hitta på och tjäna pengar på nya digitala affärsidéer.

Lönsamheten är närmast stötande hög.

Själva kvartalsrapporterna visar annars på att det mesta fortsatt ser bra ut. Lönsamheten är närmast stötande hög. Kreditförlusterna ligger fortsatt på behagligt låga nivåer. Sänkta kostnader är ännu en gång en paradgren för Nordea, medan Handelsbanken tvingas ta till åtgärder som kommer att svida.

På intäktssidan är det viktiga räntenettot stabilt på de flesta håll, även om även det nått sina höjdpunkter.

Men framöver vankas inte bara egenproducerade problem. Höstvädret driver in på allt fler områden. Börsen har skakat. Konjunkturen spås ha toppat. Och det geopolitiska spelet blir allt mer invecklat.

EU kämpar med att förmå Italien att lägga en budget inom unionens regler. Donald Trump fortsätter med sitt handelskrig. Och dessutom så fortsätter de allt mer makabra turerna kring den saudiske journalisten Jamal Khashoggi död.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons