Annons

Täcknamn och giftspår – de pekas ut för attacken

De misstänkta männen reste till London i mars, sprutade det dödliga nervgiftet på dubbelspionen Sergej Skripals ytterdörr och flög sedan tillbaka till Moskva. Brittisk polis pekar nu ut två ryska medborgare för mordförsöket.

Varför fick nervgiftattacken så stor uppmärksamhet? Här är det viktigaste du behöver veta om fallet.

Under strecket
Publicerad

De två misstänkta männen.

Foto: Metropolitan Police / TT

1 / 7

Vilka är de misstänkta?

De två misstänkta männen.
De två misstänkta männen. Foto: Metropolitan Police / TT

Två ryska medborgare misstänkts ha utfört nervgiftattacken i Salisbury. Enligt Scotland Yard finns tillräckligt med bevis för att anklaga Alexander Petrov och Ruslan Boshirov för mordförsök. Storbritanniens åklagarmyndighet kommer ändå inte att kräva att männen utelämnas eftersom Ryssland inte tillåter utlämning av sina medborgare.

Enligt Londonpolisen reste männen från Moskva till Gatwick den andra mars och tog in på ett hotell i östra London. Följande dag reste de till Salisbury för att bekanta sig med staden. Den fjärde dagen ska de enligt brittiska medier ha sprutat nervgiftet på dörren till Sergej Skripals hus.

Männen tog sedan tåget tillbaka till London och tunnelbanan till Heathrow. De flög till Moskva 10:30 på kvällen och reste med ryska pass. Namnen som släppts av polisen, Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov, uppges vara täcknamn och de ska ha arbetat för den ryska underrättelsetjänsten GRU. Polisen har också publicerat bilder av de misstänkta männen. Ofarliga spår av novitjok har hittats i hotellrummet där männen bodde.

Annons
Annons

Polisen vid platsen där den förre ryske spionen hittades.

Foto: Frank Augstein / TT

2 / 7

Vad har hänt?

Polisen vid platsen där den förre ryske spionen hittades.
Polisen vid platsen där den förre ryske spionen hittades. Foto: Frank Augstein / TT

I mars förgiftades den ryska dubbelspionen Sergej Skripal och hans dotter Julia av nervgiftet novitjok i staden Salisbury i västra England. Stora delar av staden stängdes ner och putsades för att man skulle bli av med nervgiftet. Den brittiska polisen pekade snabbt fingret mot Kreml och anklagade Ryssland för att ligga bakom attacken.

Sergej och Julia Skripal fick intensivvård på sjukhus under våren och återhämtar sig nu på hemlig ort i Storbritannien.

I slutet av juni insjuknade två brittiska medborgare efter att ha utsatts för nervgiftet i Salisbury. Giftet låg i en parfymflaska och 44-åriga Dawn Sturgess dog efter att ha sprutat vätskan på handleden, hennes partner Charlie Rowley har återhämtat sig. Enligt Londonpolisen hittade Rowley parfymflaskan i en låda med föremål som donerats till välgörenhetsorganisationer.

Annons
Annons

Polisen vid avspärrningen.

Foto: Matt Dunham / TT

3 / 7

Vilka bevis har polisen?

Polisen vid avspärrningen.
Polisen vid avspärrningen. Foto: Matt Dunham / TT

250 poliser har gått igenom 11 000 timmar film från övervakningskameror i London och Salisbury för att pussla ihop hur männen rört sig. Polisen har också intervjuat ett stort antal vittnen.

Det brittiska försvarslabbet Porton Down, som identifierade nervgiftet, har fastslagit att bara en stat kunnat ha tillgång till novitjok. Enligt den brittiska regeringen är det en av pusselbitarna, som tillsammans med annat underrättelsematerial, fått landet att fastslå att Ryssland ligger bakom attacken.

Annons
Annons

May och Putin.

Foto: Alexei Druzhinin / TT

4 / 7

Hur påverkar attacken förhållandet mellan Storbritannien och Ryssland?

May och Putin.
May och Putin. Foto: Alexei Druzhinin / TT

Förgiftningen orsakade en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland. Efter attacken i mars utvisade bland andra USA, Storbritannien och 16 andra EU länder sammanlagt 168 ryska diplomater. Ryssland, som förnekar attacken, utvisade över 50 brittiska och 60 amerikanska diplomater.

Rysslands och Storbritanniens förhållande har varit kyligt i flera år. Attacken mot Sergej och Julia Skripal var inte den första. 2006 dog den före detta KGB-agenten Alexander Litvinenko efter att ha förgiftats av det radioaktiva ämnet Polonium 210 i London. En offentlig utredning har gett Kreml skulden för mordet. Under de senaste åren har 14 andra ryska medborgare och personer med kopplingar till Ryssland dött under oklara omständigheter i Storbritannien.

Annons
Annons

Premiärminister Theresa May.

Foto: Ben Curtis / TT

5 / 7

Vad gör britterna nu?

Premiärminister Theresa May.
Premiärminister Theresa May. Foto: Ben Curtis / TT

Storbritanniens premiärminister Theresa May uppger att attacken har planerats på högsta nivå inom den ryska staten. Hon säger till parlamentet att attacken visar att Rysslands militära underrättelsetjänst GRU är ett hot mot “våra allierade och våra medborgare”. May tillägger att Storbritannien delar uppgifter om GRU med sina allierade och kommer att använda alla verktyg landet har till sitt förfogande för att försvara sig.

Enligt May är männen också huvudmisstänkta i förgiftningen av Dawn Sturgess och Charlie Rowley. Om männen befann sig i Storbritannien skulle de åtalas för mord. Hon tillägger att om männen lämnar Ryssland kommer Storbritannien att försöka arrestera dem.

May, som sitter fast i brexitträsket, har svårt att tackla Kreml. Enligt henne har Ryssland svarat på anklagelserna med ”sarkasm och förakt”. Det är inte första gången Storbritannien kämpat med hur de ska handskas med Ryssland. Först tio år efter mordet på Alexander Litvinenko fastslog en offentlig utredning att Rysslands president Vladimir Putin godkänt attacken.

Allt fler i Westminster kräver dessutom en utredning av om Ryssland försökt påverka brexitomröstningen.

Annons
Annons
Foto: Alexei Druzhinin / TT NYHETSBYRÅN

6 / 7

Vad säger Kreml nu?

Foto: Alexei Druzhinin / TT NYHETSBYRÅN

Ryssland fortsätter att neka till anklagelserna. De har tidigare svarat med att utvisa diplomater från Ryssland till väst.

Kremls presstalesperson Dmitrij Peskov efterfrågar ”riktiga resultat”. Han beskriver uppgifterna som bristfälliga och betonar att Kremls ståndpunkt i fallet Skripal är oförändrad.

Peskov anser inte heller att premiärminister Theresa Mays nya uppgifter – att männen som står bakom förgiftningen är officerare från ryska militära underrättelsetjänsten GRU – räcker som bevis.

Att Ryssland inte får delta i utredningen av fallet Skripal lyfts fram som ett försök från britternas sida att hålla Moskva utanför utredningen, och förkasta ryssarnas samarbetsvilja.

Annons
Annons
Foto: Pavel Golovkin / TT / NTB Scanpix

7 / 7

Vad betyder utpekandena av de misstänkta för ryssarna?

Foto: Pavel Golovkin / TT / NTB Scanpix

Ryssland anser att anklagelserna är en provokation från väst i syfte att destabilisera landet.

Det kategoriska nekandet upprepas även av utrikesminister Sergej Lavrov.

– Fallet Skripal bär inga som helst bevis på Rysslands skuld, sa Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov, enligt Kremllojala nyhetsprogrammet Vesti.

Ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova säger att de två misstänkta männen och bilderna på dem, som släpptes av brittisk polis, ”inte säger oss någonting”.

I en radiointervju med Moskvaekot pekar Maria Zacharova på teknikaliteter och tycker att London gör bort sig i offentliggörandet av den nya informationen.
– Det finns två namn och två fotografier, inga passnummer eller visumuppgifter, säger ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova.

Hon uppmanar i stället Storbritannien att samarbeta med de ryska säkerhetstjänsterna och komma vidare med utredningen. Tidigare har Zacharova anklagat London för att hålla Moskva utanför utredningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons