Annons

Därför publicerar SvD Stina Oscarsons samtalsserie

I ”Den polariserade debatten – en samtalsserie” kommer Stina Oscarson möta personer som klyver Sverige.
I ”Den polariserade debatten – en samtalsserie” kommer Stina Oscarson möta personer som klyver Sverige. Foto: Staffan Löwstedt
Under strecket
Publicerad

Det svenska debattklimatet visar tydliga tendenser till polarisering. Många pratar hellre om sina meningsmotståndare än med dem.

Vad händer med människor som närmar sig polerna, genom aktivt val eller genom hur deras handlingar eller uttalanden uppfattas av andra? Hur ser de själva på det svenska samhället och debattklimatet i dag, och på sin egen roll? Är det över huvud taget möjligt att komma ifrån det uppskruvade tonläget?

Detta är utgångspunkten för ”Den polariserade debatten – en samtalsserie”, där dramatikern Stina Oscarson möter personer som på olika sätt klyver Sverige, genom sina uttalanden eller handlingar.

Stina Oscarson har under många år undersökt samtalets former genom konsten och som samtalsledare i en mängd olika sammanhang. Ambitionen med de samtal som publiceras i SvD är att Oscarson ska försöka nå förståelse för hur den andra resonerar, utan att för den sakens skull tumma på egna principer och värderingar.

Personerna hon möter är mer eller mindre kontroversiella, och spelar en mer eller mindre aktiv roll i den polariserade debatten, om bland annat religion, invandring, yttrandefrihet, identitetspolitik och feminism. De har alla också varit med om minst en händelse där deras uttalanden eller agerande har väckt starka känslor och skapat debatt.

Även Stina Oscarson har, inte minst genom sin idé om att samtal så gott som alltid är önskvärt, befunnit sig i debattens mitt.

Förhoppningen är att dessa möten ska öka förståelsen för Sverige av i dag och det svenska debattklimatet, samt för polariseringens mekanismer.

Om du har frågor eller synpunkter, kontakta redaktören Elsa Westerstad (elsa.westerstad@svd.se) och/eller SvD:s kulturchef Lisa Irenius (lisa.irenius@svd.se).

Efter reklamen visas:
Värdet av att samtala
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons