Annons

Valutabråket mellan USA och Kina – på 3 minuter

Börserna runt om i världen rasade efter USA:s utspel mot Kina på måndagen.
Börserna runt om i världen rasade efter USA:s utspel mot Kina på måndagen. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT, JMiks/Shutterstock/TT

En ny nivå har nåtts i handelskriget efter att USA på måndagen officiellt kallade Kina valutamanipulatör. Det fick börserna runt om i världen att rasa. SvD reder ut vad som hänt.

Under strecket
Publicerad

President Donald Trump träffar Kinas premiärminister Xi Jinping under G20-möter i Japan.

Foto: Susan Walsh/TT/AP Bild 1 av 4

Kinesisk valuta.

Foto: Imaginechina/TT Bild 2 av 4

Nedåtgående börs.

Foto: JMiks/Shutterstock/TT Bild 3 av 4

Stefan Ingves, svenskan riksbankens chef.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 4

President Donald Trump träffar Kinas premiärminister Xi Jinping under G20-möter i Japan.

Foto: Susan Walsh/TT/AP Bild 1 av 1

Vad har hänt?

Den kinesiska centralbanken använder sig av en styrkurs för att i viss mån kunna styra sin valuta, renminbin. Valutan kan sedan fluktuera ett visst procenttal runt den siffran som sätts.

På måndagen valde centralbanken att sätta styrkursen på en svagare nivå än vad marknaden, analytiker och USA hade väntat sig.

Det fick USA, med president Trump i spetsen, att rasa då man ansåg att Kina nu använder sig av valutan som ett vapen i det pågående handelskriget. För första gången sedan 1994 betecknar nu USA Kina som en valutamanipulatör. En svagare kinesisk valuta ger Kina fördel i handeln med andra länder.

SEB:s chefstrateg Per Hammarlund förklarar hur valutamanipulation fungerar.

– Man ökar utbudet av sin egen valuta genom att sälja den, sedan köper man andra valutor och då minskar man utbudet av utländsk valuta. Men framförallt ökar man utbudet av sin egen valuta och det gör att den går ner i pris. Ju mer det finns, desto lägre blir priset helt enkelt.

President Donald Trump träffar Kinas premiärminister Xi Jinping under G20-möter i Japan.
President Donald Trump träffar Kinas premiärminister Xi Jinping under G20-möter i Japan. Foto: Susan Walsh/TT/AP
Annons
Annons

Kinesisk valuta.

Foto: Imaginechina/TT Bild 1 av 1

Manipulerar Kina sin valuta?

Att Kina skulle manipulera sin valuta är inte hela sanningen, utan snarare en förenklad version enligt Hammarlund.

– De har inte en helt fritt flytande valuta och det är det ingen som har trott eller påstått heller. Men egentligen är det rimligt att valutan försvagas. Anledningen är att den kinesiska ekonomin håller på att försvagas.

Han pekar också på det faktum att dollarn har varit väldigt stark på senaste tiden och att Kina försöker följa ett index, som är en fiktiv korg av valutor, där dollarn ingår och har stort inflytande.

– Då menar Kina på att när dollarn stärks mot alla andra valutor bör också den kinesiska valutan försvagas mot dollarn och gentemot det här indexet.

– Där har man en viss poäng förstås, att marknaden och USA har stirrat sig blind på växelkursen mellan renminbin och dollarn. Men om man tittar på det här breda indexet där andra valutor ingår så är Kinas valuta faktiskt inte speciellt svag alls, utan den är på samma nivå som den var i juni i år.

Kinesisk valuta.
Kinesisk valuta. Foto: Imaginechina/TT

Varför sker det här just nu?

Enligt Hammarlund har den kinesiska centralbanken motverkat en försvagning av renminbin sedan i maj. Det har gjort att valutan legat ganska stabilt, och i perioder till och med stärkts mot dollarn, trots att dollarn stärkts mot alla andra valutor.

– Det man förmodligen har gjort mellan maj och augusti är att den kinesiska centralbanken har köpt renminbi för att hålla den lite starkare än vad den egentligen borde ha varit mot dollarn.

Annons
Annons

Nedåtgående börs.

Foto: JMiks/Shutterstock/TT Bild 1 av 2

Stefan Ingves, svenskan riksbankens chef.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2

En policy som Kina nu verkar ha frångått, vilket enligt Hammarlund tyder på att man gett upp hoppet om att nå en snabb överenskommelse med USA.

– Det funkar inte att försöka blidka USA, det som funkat bäst hittills är när den amerikanska marknaden börjat gå knackigt. Då kommer vissa eftergifter från Trump.

Nedåtgående börs.
Nedåtgående börs. Foto: JMiks/Shutterstock/TT

Hur påverkas Sverige och omvärlden?

Som en konsekvens av måndagens händelser hade både Stockholm och USA sina sämsta börsdagar på året. Även i Asien sjönk börserna under tisdagen.

Han framhåller att om den ökade oron leder till att det blir minskade investeringar och en minskad global tillväxt kommer det att påverka svenska företag också.

Valutabråket ger därför extra skäl till att vara orolig för en redan pågående inbromsning.

– Sedan 2017 har vi haft en ganska tydlig inbromsning av den globala ekonomin. Det märks på svensk ekonomi nu också, den går inte lika starkt som den gjorde för ett par månader sedan.

Stefan Ingves, svenskan riksbankens chef.
Stefan Ingves, svenskan riksbankens chef. Foto: Tomas Oneborg

Vad kan vi vänta oss framöver?

För de svenska hushållen kan valutabråket innebära att räntorna stannar kvar på en låg nivå.

– Fortsätter den här trenden med en ökad risk och en ökad oro för ett eskalerande handelskrig blir det väldigt svårt för räntorna att gå upp, säger Hammarlund.

Han tror att oron kring marknaden kommer finnas kvar till åtminstone årsskiftet och att den kommer dominera investerarnas riskaptit.

Trots det finns vissa ljusglimtar och enligt Hammarlund bör man inte vänta sig att marknaden kraschar.

– Det som är lite positivt är att Trump ser börsens utveckling som något av en barometer på hans egen ekonomiska politik och hans egen framgång. Så om de amerikanska börserna fortsätter sjunka kommer han söka en viss nedtrappning av spänningarna med Kina för att blåsa lite liv i de amerikanska börserna igen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons