Annons

Johan Carlström:Därför rasar kronan efter corona

När det stormar i världsekonomin brukar kronan ta rejält med stryk.
När det stormar i världsekonomin brukar kronan ta rejält med stryk. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den svenska kronan har rasat de senast dagarna. Frågan är vad det kan tänkas betyda för Sverige? Det finns både positiva och negativa effekter av kronraset, skriver Johan Carlström.

Under strecket
Publicerad

Varför faller kronan?

Kronan har fallit dramatiskt de senaste dagarna. För mindre än två veckor sedan kostade en dollar runt 9,40 kronor. På torsdagen kostade den ett tag över 10,40, alltså en hel krona mer. Kronan har gjort en liknande resa mot euron. En euro kostade på tisdagen en bra bit över elva kronor. Det är den svagaste nivån sedan finanskrisen 2008/2009.

Skälet stavas så klart coronakrisen. När det stormar i världsekonomin brukar kronan ta rejält med stryk eftersom investerare ser kronan som en liten och mindre likvid (omsättningsbar) valuta. Både dollarn och euro anses tvärtom vara säkra hamnar. Många säljer därför kronor och köper euro och dollar när det är oroligt i världsekonomin.

Kommer kronraset att fortsätta?

Det beror mycket på hur krisen utvecklar sig. Om situationen i världsekonomin förvärras kan kronan mycket väl tappa ytterligare mark. Under finanskrisen handlades kronan som lägst på över 11,70 mot euron jämfört med dagens dryga elva. Mot dollarn är kronan redan idag betydligt svagare än under finanskrisen då en dollar som mest kostade drygt 9,20 kronor. Men det finns inget som säger att den inte kan falla ytterligare.

Annons
Annons

Kronans resa kommer också att bero på vilka åtgärder som Riksbanken vidtar. Banken har redan meddelat att den antagligen kommer att köpa stora mängder värdepapper som stats-, kommun- och bostadsobligationer som ett sätt att hålla nere räntorna och därmed stimulera ekonomin med billiga lån.

Det finns både positiva och negativa effekter av en svag krona, även om de negativa effekterna är fler

Om riksbankschef Stefan Ingves i ett senare skede också tvingas sänka bankens styrränta kan det slå mot kronan. Det beror på att investerare normalt skyr valutor i länder som sänker räntan eftersom lägre räntor betyder lägre avkastning på olika tillgångar. Då minskar de köpen av svenska tillgångar och därmed köpen av svenska kronor. Riksbankens minusränta anses av många vara den största anledningen till varför kronan har tappat runt 40 procent mot euron och 60 procent mot dollarn de senaste åren.

Vad betyder den svaga kronan för Sverige och svenskarna?

Det finns både positiva och negativa effekter av en svag krona, även om de negativa effekterna är fler – i alla fall på lite längre sikt. Låt oss börja med de negativa.

Den kanske mest uppenbara baksidan av en svag krona är att det blir dyrare för oss svenskar att semestra utomlands. Men det finns även andra nackdelar med en svag krona. Till exempel blir import av allt från kläder, till mat och elektronik dyrare när kronan tappar mark. Dessutom riskerar svenska företag att bli lata, mindre innovativa och produktiva eftersom en svag krona gör det lättare att konkurrera med pris istället för kvalitet.

Men det finns också positiva aspekter av en svag krona. Under finanskrisen 2008/2009 hjälpte den veka kronan svensk ekonomi på fötter igen eftersom vår export blir billigare för andra länder att köpa.

En svag krona gör det också lättare för Riksbanken att få upp inflationen till sitt tvåprocentsmål. Det är välkommet i tider av turbulens eftersom inflationen normalt faller när hushållens efterfrågan sviktar under kriser, som nuvarande coronapandemi.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons