Annons

Birgitta Forsberg:Därför rasar SEB-aktien på rykten om penningtvätt

SEB:s aktie rasar efter Uppdrag gransknings intervju med SEB-chefen Johan Torgeby.
SEB:s aktie rasar efter Uppdrag gransknings intervju med SEB-chefen Johan Torgeby. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Att turen förr eller senare skulle komma till SEB-chefen Johan Torgeby var väntat. Investerare har länge undrat varför SEB skulle vara helt ren när Swedbank, Nordea och Handelsbanken haft problem.

Under strecket
Publicerad

Sällan har investerare varit så nervösa för de nordiska vinstmaskinerna till banker som detta penningtvättens år. Några reportrar från Uppdrag granskning har ställt frågor till SEB-chefen Johan Torgeby och aktien rasar omkring 10 procent.

Ändå är granskningen på många sätt väntad. Många har undrat varför det inte hörts ett knyst om Torgeby och tvättomater.

Tre faktorer talar emot honom.

– Norden ligger fem till tio år efter Storbritannien och USA när det gäller att bekämpa penningtvätt, enligt den brittiska experten Gavin Neilson.

– SEB är Baltikums näst största bank, efter Swedbank.

– Finansinspektionen har kritiserat både Swedbank och SEB i så kallade slutskrivelser, avslöjade SvD i fjol.

Dessutom gav inspektionen både Nordea och Handelsbanken böter 2015.

På marknaden har det tisslats och tasslats. Hur kan SEB verka i det som enligt Transparency International är Baltikums mest korrupta land, Lettland, utan några som helst problem med penningtvätt?

Hittills har banksekretessen hållit. Men nu har Uppdrag granskning ställt frågor till SEB.

Eftersom bankerna snurrar igång som centrifuger bara någon andas orden Uppdrag granskning – efter allt rabalder runt Swedbank på grund av programmets avslöjande i februari i år – skickar de ut pressmeddelanden om saken.

I fredags morse kom SEB:s och förra veckan Swedbanks. Båda gäller nya program från Uppdrag granskning. Men ingen av bankerna säger exakt vad det handlar om.

SEB berättar att Uppdrag granskning ”kommer att rapportera om misstänkt penningtvätt i Baltikum i ett kommande program” och att tv-reportrarna hävdar att de har ”material som inkluderar SEB”.

Frågan är om banker någonsin har darrat så mycket efter några frågor från en journalist.

Men visst finns det mycket att sortera i. Uppdrag gransknings program i februari gällde endast misstänkta transaktioner mellan Danske Bank och Swedbank.

Vilka transaktioner har den baltiska delen av Swedbank gjort med lettiska ABLV som USA indirekt stängde på grund av penningtvätt? Eller med andra lettiska banker som i stort sett endast sysslat med att föra pengar från före detta Sovjetstater in till EU?

Och vad kan Uppdrag granskning ha hittat om SEB? Hur allvarligt kan det vara? Alla investerares skräck är den stora Osäkerheten. Därför faller aktien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons