Annons

Erik Bergin:Därför sågas Trumps utspel om ”illojala judar” från alla håll

Donald Trump på Jerusalembesök 2017.
Donald Trump på Jerusalembesök 2017. Foto: Evan Vucci/AP

President Trump kallade amerikanska judar som röstar på en demokrat ”okunniga eller illojala”. Uttalandet kritiseras nu hårt från båda politiska läger. SvD reder ut vad skälen bakom utspelet och upprördheten handlar om.

Under strecket
Publicerad

Rashida Tlaib och Ilhan Omar.

Foto: Craig Lassig / AP

Donald Trump och Benjamin Netanyahu

Foto: Sebastian Scheiner/AP
Foto: Amir Levy/Polaris

Rashida Tlaib och Ilhan Omar.

Foto: Craig Lassig / AP

Vad sade Trump?

”Var har det demokratiska partiet hamnat? Vart har de gått när de försvarar dessa två personer över staten Israel? Och alla judar som röstar på en demokrat, jag tycker det visar antingen en total frånvaro av kunskap eller stor illojalitet.”

Så sade presidenten inför reportrar i Vita huset i tisdags. De ”personer” han hänvisar till är två nyinvalda representanter i kongressen, Ilhan Omar och Rashida Tlaib, som är muslimer.

Rashida Tlaib och Ilhan Omar.
Rashida Tlaib och Ilhan Omar. Foto: Craig Lassig / AP

I förra veckan nekades de inresa till Israel sedan Trump uppmanat landet att inte bevilja dem tillstånd. Netanyahus regering biföll den begäran på antagandet att de två amerikanska politikerna ämnade propagera för en bojkott mot Israel.

Utspelet följer även på Trumps angrepp under sommaren på Omar, Tlaib och två andra politiker med invandrarbakgrund, där Trump uppmanade dem att ”åka hem”. Tre av dem är dock födda i USA och samtliga är amerikanska medborgare.

Annons
Annons

Donald Trump och Benjamin Netanyahu

Foto: Sebastian Scheiner/AP

Vad var syftet med utspelet?

Det primära syftet – om det alls fanns något genomtänkt syfte – får antas vara att pressa eller locka amerikanska judar att rösta republikanskt i nästa val i november 2020. I ett bredare perspektiv handlar det dock om att framställa det demokratiska partiet som anti-Israel.

Taktiken att svartmåla motståndarpartiet är förstås inte ny i amerikansk politik. Tvärt om, tvåpartisystemet resulterar ofta i en svart-vit ”vi mot dem”-bild där politiker försöker demonisera motståndaren.

Den tendensen föder i sin tur en annan trend som inte minst var tydlig 2016: den att många väljare inte primärt röstar på en kandidat för att de gillar vederbörande, utan för att de ogillar motståndaren ännu mera.

Donald Trump och Benjamin Netanyahu
Donald Trump och Benjamin Netanyahu Foto: Sebastian Scheiner/AP

Varför kritiseras Trump så hårt?

Presidentens judiska utspel kritiseras och fördöms inom båda partier. Även från Israel hördes avståndstaganden, även om de var dämpade. Bland andra premiärminister Netanyahu valde att ducka för kontroversen.

Historiskt är USA:s stöd för staten Israel och judarna brett och väl förankrat hos båda partier. Det har inte hindrat att det tidvis kommit amerikansk kritik mot svällande bosättningar på Västbanken och bristande vilja till en tvåstatslösning.

Under president Obama uppstod exempelvis en öppen konflikt mellan Vita huset och Netanyahu. Men USA är alltjämnt nära allierat med Israel och under Trump har USA öppet backat upp Netanyahu, inte minst genom att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Annons
Annons
Foto: Amir Levy/Polaris

I ett bredare perspektiv anser många att det är en dålig idé att blanda in så kontroversiella religiösa ställningstaganden i en valrörelse. Kritik hörs också om att Trumps uttalande föder antisemitiska schablonbilder om judar.

Foto: Amir Levy/Polaris

Hur röstar USA:s judar?

Övervägande på Demokraterna, enligt flera mätningar.

I valet till kongressen i november 2018 röstade 79 procent av väljarna som kategoriserade sig som judar på demokratiska kandidater och bara 17 procent på republikanska, enligt Pew Researchs opinionsmätningar. Ungefär samma förhållanden har rått i tidigare val.

Även väljare som saknar religiös tillhörighet röstar för övrigt mestadels på Demokraterna, medan särskilt väckelsekristna stödjer republikaner.

Trumps utspel ser nu ut att få en effekt som är tvärt emot den som avsågs: att skrämma bort judiska väljare från Republikanerna.

Det finns dock judiska väljargrupper där Trump har starkt stöd. I Brooklyn i New York finns en stor judisk-ortodox befolkning. De är visserligen till stor del registrerade demokrater, men röstar ofta republikanskt. I exempelvis valet 2016 röstade staden New York som helhet på Hillary Clinton. Men i de judiska kvarteren runt Borough Park i Brooklyn fick Trump 69 procent av rösterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons