Annons

Därför ska du inte ta med mobilen till mötet

Datorn kan tyckas ha en självklar plats i mångas jobbmöten. Men det finns anledningar att lämna den utanför mötesrummet.
Datorn kan tyckas ha en självklar plats i mångas jobbmöten. Men det finns anledningar att lämna den utanför mötesrummet. Foto: IBL

Vill du få ut så mycket som möjligt av mötet? Be deltagarna att lämna mobiler och datorer utanför.

– Bara att ha mobilen i rummet tar av vår mentala bandbredd, säger Anders Hansen, författare och överläkare i psykiatri.

Under strecket
Publicerad

Nästan alla svenskar använder internet på jobbet, och det är väldigt vanligt att surfa privat på arbetstid. Det råder inga tvivel om att distraktionerna som den digitala världen för med sig kan innebära problem.

– Många frestas till att göra flera saker samtidigt, men vi vet att multitasking gör att vi presterar sämre och blir mer stressade, säger Siri Helle, psykolog och författare.

Den kanske största fallgropen gällande multitasking på jobbet är mejlkorgen.

– Det kan bli svårt att försjunka i en arbetsuppgift om du ständigt distraheras av notiser och mejlaviseringar. Gör dig själv en tjänst och slå av aviseringarna när du behöver arbeta fokuserat, säger Siri Helle.

Även mobiltelefonen kan vara en distraktion, och det inte bara när den används. Till och med när den ligger på bordet kan mobilen påverka oss, visar flera studier. En av dem gick ut på att två personer som inte kände varandra fick prata med varandra om ett förutbestämt ämne i tio minuter. Hälften av paren hade en mobiltelefon liggande på bordet när de pratade.

Annons
Annons

De paren tyckte efter samtalet att det var mindre intressant, och tyckte till och med sämre om sin samtalspartner. Detta alltså även om ingen rörde mobiltelefonen.

– Den stör i sociala sammanhang och gör oss ointresserade av vår omgivning. Det tar mental bandbredd att hela tiden behöva tänka ”nu ska jag inte plocka upp mobilen”, säger Anders Hansen.

Hans rekommendation är att inte ha mobilen med i viktiga sociala sammanhang och vid svåra arbetsuppgifter.

– När det handlar om en enkel uppgift spelar störningsmomentet ingen större roll. Men när det handlar om något mer komplicerat, lägg bort mobilen. Den stör hjärnan för mycket säger Anders Hansen.

Experternas tips för en bättre relation till skärmarna på jobbet:

  • Lämna mobiler utanför mötesrummet.
  • Avsätt bestämda tider under arbetsdagen när du besvarar mejl och meddelanden, till exempel två gånger per dag. Antagligen behöver du inte kolla så ofta som du först tror.
  • Gör du något som kräver din fulla koncentration, ha inte mobilen i närheten. För enklare uppgifter spelar det sannolikt ingen roll, men gör du något svårare kommer du att prestera sämre.
  • Ska du läsa in ett material och vill minnas så bra som möjligt, läs det i pappersform. Vi lär oss mindre om vi läser på en skärm. När försökspersoner fått läsa samma text i pappersform och PDF, lär de som läst PDF mindre.
  • Ska du ta anteckningar och vill komma ihåg så mycket som möjligt, skriv med papper och penna. Då lär du dig mer än om du skriver det i en dator.
  • Försök skapa tydliga gränser mellan jobb och fritid. Du kan flytta alla appar som påminner om jobbet till en egen mapp, som du bara öppnar under arbetstid.
  • Behöver du jobba utanför kontorstid, schemalägg en tid (till exempel kl 21-22) så att du med gott samvete kan vara ledig övrig tid.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons