Annons

Därför ska du inte ta ut pengar på flygplatsen

Hur undviker man onödiga uttagsavgifter på semestern? SvD reder ut med bank- och finansrådgivaren Fredrik Nordquist, från Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Nordquist tipsar om att fundera på om man behöver växla valuta redan ett par dagar före utsatt utresedatum.

Foto: Shutterstock

1 / 3

När ska man växla valuta?

Fredrik Nordquist tipsar om att fundera på om man behöver växla valuta redan ett par dagar före utsatt utresedatum.
Fredrik Nordquist tipsar om att fundera på om man behöver växla valuta redan ett par dagar före utsatt utresedatum. Foto: Shutterstock

När du reser är det fortfarande bra att ha med dig lite kontanter i lokal valuta. Det är inte säkert att taxibilar från flyget accepterar kort och det kanske inte finns någon bra uttagsautomat tillgänglig när du anländer, tipsar Fredrik Nordqvist.

– Flygplatsernas bankomater har ofta väldigt oförmånlig växelkurs. Det kan även vara dyrare att handla på flygplatsens växlingskontor än att växla på ett kontor i staden dit du reser, säger han.

Bor du på landsbygden och har långt till närmaste växlingskontor, eller vill ha tag i en ovanlig valuta, kan du behöva avsätta extra tid för att beställa hem valuta. Fredrik Nordquist främsta tips är därför att fundera på om du behöver växla valuta redan ett par dagar innan utsatt utresedatum.

Väljer man att växla före resan kan det dock vara bra att veta att det inte finns några officiella växelkurser, utan att kursen sätts av banken eller växlingskontoret där uttaget görs. Kostnaden kan därför skilja en hel del när du växlar pengar på ett växelkontor eller gör uttag i en bankomat.
 
Du kan själv jämföra vem som har billigast växelkurs på valutan.org.

Annons
Annons

Det är viktigt att undersöka vilket valutaväxlingspåslag som din kortutgivare har.

Foto: Shutterstock

2 / 3

Var ska man växla valuta utomlands?

Det är viktigt att undersöka vilket valutaväxlingspåslag som din kortutgivare har.
Det är viktigt att undersöka vilket valutaväxlingspåslag som din kortutgivare har. Foto: Shutterstock

Att ta ut pengar i en uttagsautomat på semesterorten är oftast det billigaste sättet att växla valuta. Dock är det viktigt att undersöka hur stort valutaväxlingspåslag din kortutgivare har.

Valutaväxlingspåslag är en avgift som uppgå till ungefär 2 procent per uttag för de flesta svenska kort. Men om ditt kort har avgiftsfria uttag i Sverige slipper du även avgiften inom EU, förutsatt att du tar ut euro. Tidigare fanns det även kort som hade helt avgiftsfria utlandsuttag, men tyvärr har de villkoren tagits bort.

Idag finns istället kort som har ett betydligt lägre valutaväxlingspåslag, men då brukar årsavgiften vara högre för att kompensera. Ibland läggs det även till en speciell uttagsavgift.

– Framför allt är det viktigt att välja kort efter ens egna behov. Om man, till exempel, reser mycket i områden där man behöver ta ut mycket kontanter i en annan valuta, kan man tjäna in årsavgiften ganska snabbt om man väljer ett kort med låg uttagsavgift, säger Fredrik Nordquist.

Du kan själv jämföra bankernas uttagsavgifter och valutaväxlingspåslag för bankkort på konsumenternas.se.

Annons
Annons

Det är oftast föremånligt att betala med kort i den lokala valutan.

Foto: Shutterstock

3 / 3

Vid kortbetalning – ska jag betala med landets egen valuta?

Det är oftast föremånligt att betala med kort i den lokala valutan.
Det är oftast föremånligt att betala med kort i den lokala valutan. Foto: Shutterstock

Ibland när man handlar med kort får man en förfrågan om man vill betala i sin egna valuta. Detta kallas för dynamisk valutaväxling.

Rent praktiskt innebär det att den du handlar från, eller tar ut pengar från, erbjuder dig en växlingstjänst i samband med köpet eller uttaget. Priset du betalar är ett fast pris som visas före köpet eller uttaget.

– Något som är viktigt att tänka på när man får sådana erbjudanden är att det är att man aldrig kan jämföra mellan två kända växelkurser. Kursen i svenska kronor är fast, men kursen du får av din kortutgivare är okänd vid köptillfället och påverkas av det valutaväxlingspåslag du betalar till din kortutgivare, säger Fredrik Nordquist.

Även om han medger att det finns fall när det händer att växelkursen blir något dyrare under natten, är det enligt hans erfarenhet fördelaktigt att betala i landets egna valuta.

– Varje gång jag kollat efteråt har det lönat sig att välja den lokala valutan och växla till kortutgivarens kurs, säger Fredrik Nordquist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons