Annons

Därför smakar tomatjuicen bäst på flyg

Tycker du att tomatjuice, eller Bloody Mary, smakar extra bra på flyget? I så fall är du inte ensam. Nu har forskarna hittat orsaken till varför tomat smakar ovanligt gott under flygresan.

Under strecket
Publicerad

Vetenskapen visar att tomatjuice är godast på flyg.

Foto: IBLBild 1 av 1

Vetenskapen visar att tomatjuice är godast på flyg.

Foto: IBLBild 1 av 1
Vetenskapen visar att tomatjuice är godast på flyg.
Vetenskapen visar att tomatjuice är godast på flyg. Foto: IBL

Tomatjuice har alltid varit mer populärt än öl på flygresor och förklaringen är högst vetenskaplig: I kabinens tryck och låga fuktighet förändras och försvagas våra smaksinnen.

Framförallt har vår hjärna svårt att uppfatta sött och salt, ett faktum som lett till att flygbolagen ofta serverar extra söta och extra salta snacks (tänk honungsrostade nötter).

Därifrån är steget inte långt till tomaten som är både söt och salt och dessutom rik på umami (den så kallade femte smaken).

Nya undersökningar visar att umami inte påverkas i kabin-tryck, i stället förstärks den i samband med hög ljudvolym, exempelvis i en flygkabin. Inga konstigheter alltså. Ta en klunk och gå med i tomaternas tiotusenmetersklubb.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons