Annons

Teresa Küchler:Därför sparkas inte britterna ut ur EU

Storbritannien verkar inte kunna ena sig om brexit, omröstningar avlöser varandra medan oron växer och datumet för det tänkta utträdet närmar sig med stormsteg. Här är orsakerna till att Sverige och de övriga EU-länderna inte tar i med hårdhandskarna mot ett velande Storbritannien.

Publicerad
SvD:s expert, Theresa Küchler, svarar på de hetaste frågorna om brexit.
SvD:s expert, Theresa Küchler, svarar på de hetaste frågorna om brexit. Foto: Matt Dunham / TT

Varför väntar de andra EU-länderna på britternas beslut?

Foto: Jean-Francois Badias / TT

Därför att ingen tjänar på att britterna ”kraschar” ut ur unionen utan ett utträdesavtal. Brexitavtalet handlar till exempel om hur mycket britterna blir skyldiga EU-kassan – många miljarder euro – och om vilka tullar som plötsligt ska läggas på import och export av varor över den engelska kanalen. Även EU-länderna får betala till britterna.

Utträdesavtalet handlar också om vad som händer en miljon polacker som bor i Storbritannien, och fyra miljoner britter som bor på kontinenten, till exempel. Och så gäller det pengar: Storbritannien är ett stort land som EU-länderna vill handla – inte bråka – med. 

SvD:s expert, Theresa Küchler, svarar på de hetaste frågorna om brexit.

Foto: Matt Dunham / TT Bild 1 av 4
Foto: Jean-Francois Badias / TT Bild 2 av 4

Bara vägmarkeringarna skvallrar om var gränsen går mellan Irland och Nordirland. Gul färg används i söder, vit i norr.

Foto: Wiktor Nummelin/TT Bild 3 av 4
Foto: Jessica Taylor / TT Bild 4 av 4

Bara vägmarkeringarna skvallrar om var gränsen går mellan Irland och Nordirland. Gul färg används i söder, vit i norr.

Foto: Wiktor Nummelin/TT Bild 1 av 1

Del 1 av 2

Kan inte EU låta den nordirländska gränsen stå öppen?

Bara vägmarkeringarna skvallrar om var gränsen går mellan Irland och Nordirland. Gul färg används i söder, vit i norr.
Bara vägmarkeringarna skvallrar om var gränsen går mellan Irland och Nordirland. Gul färg används i söder, vit i norr. Foto: Wiktor Nummelin/TT

När gränserna mellan EU-länderna är borta blir unionens yttre gränser desto viktigare. Totalt jobbar i dag 114 000 tullare med att stoppa bilar, lastbilar och containrar, och kontrollera varor som kommer in på EU:s inre marknad. Förra året hittade de 4 miljarder smuggelcigaretter, 300 ton narkotika och 6000 illegala vapen, enligt en granskning som danska DR gjort.

Tullarna kontrollerar också att alla importvaror håller EU:s miljö- och hälsoregler: grisköttet kan vara smittat av svinpest, lasagnen innehålla hästkött, leksakerna cancerframkallande ämnen.

Framför allt så tar tullarna upp tull. Lämnar man ett ”hål” fritt från tullare in i EU, så kommer brittiska företag försöka att tullfritt få in sina varor i EU genom det hålet. EU vill att varor kontrolleras - men inte vid den gamla, konflikfyllda gränsen, utan bortanför, mer ”osynligt”.

Annons
Annons
Foto: Jessica Taylor / TT Bild 1 av 1

Del 2 av 2

Hur lång förlängning kan britterna räkna med?

Foto: Jessica Taylor / TT

Inte hur länge som helst – många EU-länder, som till exempel Frankrike, menar att britterna måste komma på vad de vill, ta fram en ny plan, för att få brexit uppskjutet.

Framför allt så vill man att brexit – med eller utan avtal– ska vara klart före EU-valet den 23–26 maj. Om britterna då inte har lämnat EU så ska de också vara med i EU-valet. Trots att de alltså ska lämna unionen så skulle de få värdefulla stolar i EU-parlamentet – stolar man misstänker att brittiska EU-kritiker skulle använda för att sabotera unionens arbete.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons