Annons

Claes Lönegård:Kristersson vinkar farväl till Anders Borg

Moderatledaren Ulf Kristersson lovar att ta bort skatteklyftan mellan lön och pension – som hans eget parti införde. Det betyder att statsminister Stefan Löfven (S) mister ett av sina främsta vapen i kampen om regeringsmakten.

Under strecket
Publicerad

M-ledaren Ulf Kristersson sommartalar i hemstaden Strängnäs.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

M-ledaren Ulf Kristersson sommartalar i hemstaden Strängnäs.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
M-ledaren Ulf Kristersson sommartalar i hemstaden Strängnäs.
M-ledaren Ulf Kristersson sommartalar i hemstaden Strängnäs. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

”Det ska löna sig att ha jobbat”, sa Ulf Kristersson när han på lördagen höll sitt första sommartal som Moderatledare i hemstaden Strängnäs. I bland kan tempus ha en stor betydelse.

”Det ska löna sig att jobba” var mantrat när föregångarna Fredrik Reinfeldt och Anders Borg drev igenom jobbskatteavdragen, som innebar att löntagare fick lägre skatt än pensionärer.

En av anledningarna var att folk skulle jobba längre, helst till 75 år tyckte Reinfeldt.

Nu lovar M-ledaren Ulf Kristersson att sänka pensionsskatten med sammanlagt över 15 miljarder kronor om han får bilda regering i höst – och därmed helt ta bort den skatteklyfta mellan lön och pension som Alliansen införde.

Efter att under flera år ha försökt fjärma sig från Fredrik Reinfeldts migrationspolitik bryter nu Ulf Kristersson även med en av hörnstenarna i Anders Borgs arbetslinje.

Annons
Annons

”Det finns inget egenvärde i att ha högre skatt på pensioner” förklarade M-ledaren, som lanserade reformen som arbetslinjens nästa steg.

Varför vill Moderaterna plötsligt sänka skatten mer för pensionärer än för de som arbetar?

Ett svar på den frågan kan vara att andelen äldre väljare är rekordstor: mer än var fjärde som är röstberättigad i höstens riksdagsval är över 65 år. Många av dem upplever att pensionssystemet genererar alldels för låga pensioner. Och, många av dem röstar fortfarande på rött.

Trots partiets opinionskris är Socialdemokraterna nästan dubbelt så stora som Moderaterna bland pensionärer. Enligt senaste Sifo-mätningen är 39 procent S-väljare och 21 procent M-väljare.

Efter Kristerssons utspel har Löfven desarmerats.

Det handlar alltså om hundratusentals röster som står på spel.

Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare lovat att ta bort skatteskillnaden mellan lön och pension till år 2020. Den så kallade ”straffskatten på pensionärer” var ett vikigt vapen för Socialdemokraterna i valrörelsen.

Efter Kristerssons utspel har Löfven desarmerats.

”Jag och Stefan Löfven må vara oeniga om mycket i svensk politik. Men en sak är vi nog väldigt överrens om: det är en befrielse att den här mandatperioden snart är över”, sa M-ledaren i sitt sommartal.

Ska Ulf Kristersson få bilda regering om tre månader krävs att Moderaterna lockar väljare över blockgränsen, och att pensionärsskatten kan vara just en fråga som får äldre att tippa över.

Men det krävs också att M-ledaren stoppar väljarflödet till Sverigedemokraterna. I senaste opinionsmätningen från Novus var Jimmie Åkessons parti större än Moderaterna.

Senast M var trea i svensk politik var i valet 1976.

Då var det först Centerledaren Torbjörn Fälldin och sedan Folkpartiledaren Ola Ullsten som fick överta statsministerposten.

Om Sverigedemokraterna, som i veckan ånyo krävde politiskt inflytande för att stödja Ulf Kristersson som statsminister, sa M-ledaren ingenting i sitt första sommartal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons