Annons
Kommentar

Mårten Schultz: Därför vill allt fler hemskola sina barn

Den hemskolade artisten Billie Eilish uppträder på festivalen Lollapalooza i Stockholm.
Den hemskolade artisten Billie Eilish uppträder på festivalen Lollapalooza i Stockholm. Foto: Rob Grabowski / TT

Sverige är ett av de sämsta länderna för familjer som vill skola sina barn i hemmet – valet står mellan att flytta utomlands eller bryta mot lagen. Ändå anser många att hemskolning har stora fördelar.

Under strecket
Publicerad

Hemskolningsrörelsen vädrar morgonluft. En anledning är världsartisten Billie Eilish, som spelar på helgens Lollapalooza i Stockholm. 17-åriga Billie Eilish släppte för några månader sedan ett av årets mest omtalade album och hennes låtar har spelats flera miljarder gånger på Spotify. Det är inte bara musiken som skapat intresset kring artisten som kanske mer än någon annan kommer att sätta sin prägel på musikåret 2019. Det är lika mycket personen Billie Eilish som suger till sig fans.

Billie Eilish är i flera avseenden en annorlunda superstjärna. I en intervju i New York Times tidigare i år ger hennes pappa en förklaring till dotterns särprägel: hon hade tillsammans med sin bror, som är med och skriver låtarna, hemskolats. I stället för vanlig skolgång har syskonen varit hemma och i den mån föräldrarna styrt deras utveckling har de utgått från barnens intressen. Artisten själv återvänder till denna bakgrund i olika intervjuer. Hennes konstnärliga uttryck har vuxit fram i en kreativ miljö som uppmuntrade henne att pröva sig fram.

Annons
Annons

I hemskolningsgrupper i sociala medier har Billie Eilish blivit ett exempel på de pedagogiska fördelarna med att låta barnen vara hemma i stället för att gå i vanlig skola. Men temat hemskolning har även blivit ett diskussionsämne på internet av en betydligt tråkigare anledning: barnfamiljen i Ystad som levt utanför samhället och vars barn inte har gått i skolan. Fyra av dessa barn har omhändertagits av myndigheterna.

Uppgifter om barnens situation har upprört, liksom uppgifter om att samhällsföreträdare haft misstankar om att allt inte stod rätt till men ändå inte agerade. Det finns både bra och dåliga exempel på hemskolning, således. Men vad innebär det egentligen?

Hemskolning innebär att barn inte går i vanlig skola, där undervisningen vanligtvis sker i grupp utifrån en allmän läroplan. I stället undervisas barnet i hemmet. ”Undervisning” är ett ord som i detta avseende ska tolkas vidsträckt. Det finns olika varianter av hemskolning, med olika mycket inslag av vad vi kanske primärt förknippar med undervisning, med en genomtänkt planering och vissa former av studiematerial. I andra fall är formerna lösare. Även ”hemmet” ska tolkas extensivt. Hemskolning kännetecknas snarare av att undervisningen sker genom hemmet, än att den nödvändigtvis rent fysiskt genomförs i hemmet.

Hemskolning är bara ett annat ord för sekterism, skrev någon på Twitter.

Den svenska debatten om hemskolning är färgad av misstro. Varför skulle föräldrar föredra att barnen inte går till en vanlig skola, där de förutom att tillägna sig kunskap och metoder för inlärning kan lära sig umgås med andra barn? Är det egentligen bara ett svepskäl för att kunna isolera barnen och indoktrinera dem i föräldrarnas religion? Hemskolning är bara ett annat ord för sekterism, skrev någon på Twitter.

Annons
Annons

Och nog finns det föräldrar som vill hålla sina barn borta från den vanliga skolan av just sådana här skäl. Men det finns många andra motiv bakom hemskolning. Vissa har barn som lever med funktionsnedsättningar eller som har utsatts för mobbning som den vanliga skolan, enligt föräldrarna, inte hanterat på ett adekvat sätt. Andra besjälas av tanken att enbart en friare ”skolgång” kan ge barnen förutsättningar för en kreativ utveckling. Åter andra föräldrar lever ett kringflackande liv och vill kunna ta med sig barnen. Det finns många anledningar.

Problemet för familjer som vill hemskola är att det i princip inte är tillåtet i Sverige. Sverige har en av de mest avvisande inställningarna till hemskolning i världen. Tidigare fanns det visst utrymme i lagstiftningen men det har i stort täppts till genom en reform av skollagen för snart tio år sedan. Övertygade hemskolare har i dag att välja mellan att bryta mot lagen eller lämna landet. En hel del har lämnat landet, men de behöver inte åka så långt. Flera familjer har tagit båten över till Åland, där det finns en annan inställning till hemskolning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons