Annons

Göran Eriksson:Därför vill Busch Thor göra upp med Vänsterpartiet

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet slår sig ihop och kräver hårdare tag mot bankerna. Utspelet är ett varningsskott mot regeringen – men det betyder inte att Jonas Sjöstedt kommer att våga skjuta skarpt när det väl gäller.

Under strecket
Publicerad

Ebba Busch Thors Kristdemokraterna och Jonas Sjöstedt gör ett samlat utspel mot regeringen.

Foto: Pavel Koubek/TT och Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 1

Ebba Busch Thors Kristdemokraterna och Jonas Sjöstedt gör ett samlat utspel mot regeringen.

Foto: Pavel Koubek/TT och Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 1
Ebba Busch Thors Kristdemokraterna och Jonas Sjöstedt gör ett samlat utspel mot regeringen.
Ebba Busch Thors Kristdemokraterna och Jonas Sjöstedt gör ett samlat utspel mot regeringen. Foto: Pavel Koubek/TT och Emma-Sofia Olsson

Alliansen är död – leve den oheliga alliansen!

När Kristdemokraterna och Vänsterpartiet gör gemensam sak uppfattas det förstås som obscent av vissa kärnväljare.

”KD. Är inte det detsamma som = SD?” lyder en kommentar på Facebooksidan där Ulla Andersson – Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson – presenterar förslaget som har udden riktad mot penningtvättande banker.

Och på Kristdemokraternas sida finns inlägg som protesterar mot att KD gör upp med ”kommunisterna”.

Det gemensamma förslaget innebär att regeringen ska tillsätta en utredning. Den ska stärka arbetet mot penningtvätt och överväga om Finansinspektionen behöver mer muskler – och särskilda karantänsregler för den personal som köps över till bankerna.

Att banka på banker är ju en ganska riskfri politisk verksamhet. Man riskerar inte att breda väljargrupper reser sig till försvar för bankirerna. Och det är svårt att förställa sig att inriktningen på de här förslagen skulle uppfattas som särskilt kontroversiell i de andra partierna.

Annons
Annons

Det centrala med det här KD-V-utspelet handlar nog inte heller om bankerna, utan om att framställa sig som relevant och handlingskraftig inför väljarna. I ett parlamentariskt läge där den blocköverskridande regeringsuppgörelsen lämnar båda partierna med begränsade möjligheter till inflytande.

Men regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L är inte politiskt bombsäkrad. De fyra partierna samlar 167 mandat, vilket ger Vänsterpartiet en vågmästarposition.

Det var också bakgrunden till det ”misstroendelöfte” som Vänsterpartiet utfärdade när partiet lade ner sina röster, och släppte fram regeringen. Om regeringen lägger fram de förslag om hyreslagstiftning och arbetsrätt som finns i uppgörelsen med C och L, så har V lovat att ”rösta för att avsätta Stefan Löfven”.

De socialdemokrater som betraktar Vänsterpartiet som dörrmatta tror inte att Jonas Sjöstedt kommer att våga – särskilt inte om alternativet kan vara en M-KD-regering stödd på Sverigedemokraterna.

Att V nu gör upp med KD visar att partiet är berett att utmana konventionerna, men det säger egentligen ingenting om huruvida Vänsterpartiet faktiskt kommer att våga spränga underlaget som den S-ledda regeringen vilar på.

För Kristdemokraternas del råder det ingen tvekan om att partiet vill avsätta S-MP-regeringen. Överenskommelsen med Vänsterpartiet är istället ett riskfritt exempel på den nya linje som Ebba Busch Thor nyligen deklarerade – Kristdemokraterna ska i fortsättningen kunna göra upp med alla partier.

Vilket ju framför allt öppnar för något som är minst lika kontroversiellt: politiska förhandlingar med Sverigedemokraterna.

Kristdemokraterna är ensamma om den positionen – och den gör det ännu svårare för Vänsterpartiet att verkligen släppa fram KD till regeringsmakten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons