Annons

Tullverkets nya smarta kameror stoppas

Polisen på plats vid Öresundsbrons betal- och tullstation på svenska sidan.
Polisen på plats vid Öresundsbrons betal- och tullstation på svenska sidan. Foto: Erland Vinberg/TT

Datainspektionen har inte godkänt Tullverkets nya smarta kameror som ska bevaka bland annat Öresundsbron. Anledningen är enligt myndigheten att de riskerar kränka integriteten.

Under strecket
Publicerad

Kamerorna, som är utrustade med så kallad ANPR-teknik, kan läsa registreringsskyltar. De ska kunna förvarna om kända smuggelbilar som närmar sig.

Det är svårt att med blotta ögat hinna upptäcka en sådan misstänkt bil för tjänstemännen.

– Där kan finnas underrättelseinformation på ett fordon som har åkt ut, som kanske är borta två-tre månader. Där är det omöjligt för den enskilde tjänstemannen att komma ihåg alla de här registreringsnumren, säger Håkan Hansson, biträdande chef för gränsskyddsenheten på Tullverkets Region Syd till Sveriges Radio.

Gränsen vid Öresundsbron är speciellt utsatt när det gäller införsel av narkotika. Förutom där finns kamerorna även tillgängliga i hamnen i Helsingborg och i Värtahamnen i Stockholm.

Men Datainspektionen säger nej till användning. Man anser att bildanalysen ska göras i varje enskild kamera och inte i en central dataserver som Tullverket vill.

– Det är jättemånga människor som kommer att bli filmade. Då vill man använda sig av den teknik som är mest integritetsvänlig, säger Linda Olander, jurist på Datainspektionen. 

Tullverket har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons