Annons

”David Lega far med osanning om KD:s skäl”

Alice Bah Kuhnke (MP).
Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Fredrik Persson/TT

Skulle EU följa Kristdemokraternas politik skulle EU stänga sin yttre gräns. På grund av David Lega och Sara Skyttedals knapptryck kommer fler människors liv vara i fara, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) i en replik.

Under strecket
Publicerad

REPLIK | EU:S ASYLPOLITIK

Att Kristdemokraterna röstade mot en resolution om att rädda människoliv på Medelhavet talar sitt tydliga språk. Ännu en gång överger man sina humanistiska värderingar och tar ett stort kliv i en alltmer högerpopulistisk riktning. Anledningen till att de konservativa krokar arm med extremhögern för att förhindra frivilligorganisationer att rädda liv på Medelhavet är en annan än vad David Lega vill ge sken av.

David Legas argument om att en ökad informationsdelning skulle gynna flyktingsmugglare talar mot bättre vetande. Informationsdelning används redan i dag av Frontex, EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå, i arbetet med att delge information om fartygspositioner med nationella koordinationscenter i länderna runt Medelhavet. Informationen delas givetvis inte med Medelhavets skurkar som tjänar pengar på att hjälpa människor i nöd. Så kommer det heller aldrig bli.

Genom att som vi gröna förespråkar dela information om fartygspositioner kan man i gemensam regi, i enskilda länder och genom frivilligorganisationer fortsätta att rädda människoliv. När nu Kristdemokraterna, tillsammans med Moderaterna och extremhögern, vänder sig mot att frivilligorganisationer i området ska få ta del av denna information försvårar man ytterligare sök- och räddningsarbetet för organisationer som till exempel Läkare utan gränser och Röda korset.

Annons
Annons

Dessa organisationer borde vi i stället stå i tacksamhetsskuld till. Utan deras arbete skulle fler människor riskera att dö när vi i brist på en gemensam europeisk politik står handfallna. Här har Kristdemokraterna inga lösningar.

Anledningen till att Kristdemokraterna röstade mot förslaget är inte rädslan för att EU:s information ska hamna i fel händer. Anledningen är att man vill locka väljare hos en främlingsfientlig opinion. Kristdemokraterna går i en skrämmande riktning. Det är inte bara i Sverige man öppnat för att samarbeta med högerpopulister, i EU-parlamentet rör man sig steg för steg åt samma håll.

Skulle EU följa Kristdemokraternas politik skulle EU stänga sin yttre gräns. Det skulle bli ännu svårare för människor på flykt att söka skydd i EU – och ännu fler människor skulle drunkna på Medelhavet. Kampen mot flyktingsmugglare underlättas inte av att kriminalisera hjälporganisationers räddningsinsatser på Medelhavet. På grund av David Lega och Sara Skyttedals knapptryck kommer fler människors liv vara i fara.

Kristdemokraterna har, med sina rötter i den kristna värdegrunden, länge varit ett parti vi gröna har kunnat se som lierade i kampen mot rasism och i arbetet med att stå upp för de allra mest utsatta.

Hittills i år har över tusen flyktingar dött på Medelhavet och Kristdemokraterna väljer i detta skede att ta ställning mot de frivilligorganisationer som på eget bevåg räddar liv. Varför ska inte Läkare utan gränser och Röda korset få tillgång till samma information som kustbevakningen för att kunna undsätta skepp i nöd och rädda liv?

Alice Bah Kuhnke
Europaparlamentariker för Miljöpartiet de gröna

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons