Annons

Ännu ingen turkisk regering i sikte

Alla vägar verkar uttömda. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu lämnar i kväll tillbaka mandatet att bilda regering till president Recep Tayyip Erdogan. Hotet om nyval blir allt mer verkligt.

Under strecket
TT
Publicerad

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Foto: AP

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Foto: AP
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. Foto: AP

Allt sedan parlamentsvalet den 7 juni, då Davutoglu och hans moderat islamistiska parti AKP förlorade den egna majoriteten, har premiärministern försökt hitta koalitionspartners.

Men förhandlingar med såväl det socialdemokratiskt inriktade CHP som nationalistpartiet MHP har visat sig vara fruktlösa. Efter en misslyckad sista framstöt hos MHP i går kväll meddelades att Davutoglu kastar in handduken.

I kväll kommer premiärministern återlämna mandatet att forma en regering till president Erdogan, bekräftar Besir Atalay, talesman för AKP, enligt Reuters. Det största oppositionspartiet CHP sade i går kväll att man hoppas få i uppdrag att bilda regering.

Regeringsfrågan måste lösas före söndag, annars tvingas presidenten utlysa nyval. I sådana fall tillträder en interimsregering med ministerposterna fördelade på alla fyra partier. Ett av dessa skulle då vara prokurdiska HDP.

I ett uttalande från CHP i dag heter det att man enbart har för avsikt att ta plats i en interimsregering om också HDP gör det.

Ett möjligt datum för ett nyval skulle enligt bedömare kunna vara den 22 november.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons