Annons

Dottern: Dawit Isaak lever

Den fängslade journalisten Dawit Isaaks dotter, Betlehem Isaak, bekräftar i Sommar i P1 att hennes pappa lever. Arkivbild.
Den fängslade journalisten Dawit Isaaks dotter, Betlehem Isaak, bekräftar i Sommar i P1 att hennes pappa lever. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Betlehem Isaak, dotter till den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, bekräftar nu att hennes pappa är vid liv.

Under strecket
Elina Perdahl / TT
Publicerad

I snart 19 år har journalisten Dawit Isaak suttit i eritreanskt fängelse, utan rättegång anklagad för brott mot rikets säkerhet. Genom åren har uppgifterna om hur han mår varit knapphändiga.

Men i dagens Sommar i P1 i Sveriges Radio bekräftar Dawit Isaaks dotter, Betlehem Isaak, att pappan lever.

"Ja, min pappa lever. Och kanske tänker du, hur vet du det? Det är här den tysta diplomatin kommer in. Jag kan och får inte säga mer", säger Betlehem Isaak i Sommar i P1.

Nyligen kom liknande uppgifter från den stödkommitté som arbetar med Dawit Isaaks fall. Till reportagesajten Blankspot uppger kommitténs ordförande Leif Öbrink att också de är helt säkra på att han lever.

I sitt sommarprat säger Betlehem Isaak att hon inte kan gå in på några detaljer kring hur hon fått reda på att hennes pappa är vid liv, och hänvisar till den tysta diplomatiska process som pågår.

"Det kallas tyst diplomati för att man inte kan eller får prata om det som pågår utåt", säger Betlehem Isaak i sitt sommarprat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons