Annons

”Så brutalt ärlig att jag famlar på nattduksbordet”

Orwell om identitetspolitik, en väldigt oväntad uppföljare – och journalisten som slog hål på norrmännens självbild. Här är januariböckerna 2016 som fascinerat, fängslat och hyllats av SvD:s recensenter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: AOPBild 1 av 1

1 / 12

"Begravd jätte" av Kazuo Ishiguro

Foto: AOP

Ishiguro följer upp succéer som "Återstoden av dagen" och "Never let me go" med något så oväntat som en fantasyroman om ett åldrat par som ger sig ut på en sista vandring för att söka upp sin son, trots att de knappt minns hans existens.

"'Begravd jätte' är både en diskret fredsappell och en kärleksroman om att hålla ihop i åldrandets och glömskans alltmer obegripliga värld. Jag finner det vackert och storslaget, lite som Michael Hanekes film 'Amour'." Kristoffer Leandoer

Annons
Annons
Foto: Erik ArdeliusBild 1 av 1

2 / 12

"Gudarna" av Elin Cullhed

Foto: Erik Ardelius

Journalisten Elin Cullheds ungdomsdebut är en orädd, drastisk och sårig skildring av att vara 16 år och bo i Tierp, "en förort till rymden".

"... så brutalt ärlig att jag först förskrämt duckar och famlar på nattduksbordet efter ett par ärkekonservativa skygglappar. Tonåren är en tid som ungdomsförfattare tenderar att förtränga alternativt polera ner till smålustigt oskyldiga berättelser. Men här löper känslorna gatlopp samtidigt som vuxenvärlden gång på gång är oförmögen att agera vuxet." skrev Erika Hallhagen.

Annons
Annons
Foto: Malin BernaltBild 1 av 1

3 / 12

"Bluebird" av Erika Bernalt

Foto: Malin Bernalt

Svenska Erika Bernalts första roman handlar om flickan Bluebird som växer upp i en hippievärld full av känslor, färger och lustar.

"Sammantaget är 'Bluebird' ändå en oväntat egen, modig, begåvad och upplivande debut. Efter sista sidan vill jag tillbaka, in i Erika Bernalts skruvade språk- och fantasivärldar." (ur Lina Kalmtegs recension)

Annons
Annons
Foto: Katja SämannBild 1 av 1

4 / 12

"Före festen" av Saša Stanišić

Foto: Katja Sämann

”Före festen” är en mångskiftande skröna om en lång natt i en gudsförgäten nordtysk by.

"Rikt språk, utsökt stil och en skarp blick för karaktärer genomsyrar den här sömnlösa läsfesten. Jordnära verklighetsdikt och magisk realism i skön förening. En gudsförgäten håla i Uckermark plötsligt besjälad av ett stycke oförglömlig ordkonst!" så skrev Martin Lagerholm om boken i januari.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

5 / 12

"Det största brottet. Offer och gärningsmän i den norska Förintelsen" av Marte Michelet

Foto: Tomas Oneborg

Under andra världskriget stod Norge enat mot ockupationen och judeutrotningen. Så såg i alla fall berättelsen ut – tills Marte Michelets bok vände upp och ned på såväl myten som den norska självbilden.

Så här skrev SvD:s recensent Svante Lundgren:
"Michelets berättelse om offer och gärningsmän i den norska Förintelsen är en imponerande bedrift. Hon har gjort en omfattande forskning och hon skriver elegant. Att illustrera det historiska skeendet genom att berätta om enskilda mänskors öden fungerar i detta fall alldeles utmärkt. Framställningen är spännande och tidvis gripande."

Annons
Annons
Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

6 / 12

"Ur vinterarkivet" av Merethe Lindstrøm

Foto: Anders Wiklund/TT

Merethe Lindstrøm som belönades med Nordiska Rådets pris 2012 skriver i sin nya självbiografiska roman om att leva med en man som är deprimerad, självmordsbenägen och missbrukare.

"I samförstånd med Lispector, Woolf och Espedal är Lindstrøms vackra roman en suggestiv skildring av att leva, uthärda och överleva. Av att kunna hålla blicken lyft, trots att 'den enkla förståelsen, övertygelsen' inte visar sig, varken i synfältets utkant eller i litteraturen." Oscar Rossi

Annons
Annons
Foto: Cato LeinBild 1 av 1

7 / 12

"Varje dag är en vårdskandal. Reportage från vård och vanvård." av Sebastian Lönnlöv

Foto: Cato Lein

I "Varje dag är en vårdskandal" berättar SvD:s litteraturkritiker Sebastian Lönnlöv inifrån ett demensboende om hur den svenska äldrevården blivit en nedförsbacke mot döden.

Ida Therén gästrecenserade boken:
”Jag är glad att Sebastian Lönnlöv skrivit den här boken, som är ett viktigt bidrag till det demokratiska samtalet. Hur vill du ha det när du är gammal? Det är en fråga som rör oss alla, oavsett hur gärna vi skulle vilja slippa undan den."

Annons
Annons
Foto: Andrew Testa/AOPBild 1 av 1

8 / 12

"Utsikten från Castle Rock" av Alice Munro

Foto: Andrew Testa/AOP

I "Utsikten från Castle Rock" som nu finns på svenska, använder sig Nobelpristagaren Alice Munro av sina förfäder för att skriva om sitt eget liv såväl som om livet i dess vidaste bemärkelse.

Therese Eriksson recenserade:
"Att läsa den är som att sitta och blicka ut över en spegelblank tjärn. Idylliskt? Puttinuttigt? Nä, inte alls, man vet precis vad som lurar i skogs- och vattendjupen. Men det är okej, Munro smittar med sin tillit. Det är som i de där benådade ögonblicken av absolut klarhet."

Annons
Annons
Foto: Sara Mac KeyBild 1 av 1

9 / 12

"Dagar utan ljus, nätter utan mörker" av David Norlin

Foto: Sara Mac Key

Debutanten David Norlins dystopiska berättelse om en ung rekryt i en u-båt fantiserar om ett framtida Sverige i krigstid – och imponerar på Josefine Holmström:

"Jag hoppas innerligen att denne lovande debutant fortsätter på den bana han slagit in på, och jag väntar med spänning på nästa roman."

Annons
Annons
Foto: AOPBild 1 av 1

10 / 12

"Som jag behagar. Essäer i urval" av George Orwell

Foto: AOP

Antisemitism och identitetspolitik – i essäerna som nu finns på svenska framträder George Orwells klarsynta hållning till just nu högaktuella ämnen.

"Orwell resonerar sig metodiskt fram till sina olika ståndpunkter med en klar och tydlig prosa utan att ta till några språkliga utsmyckningar eller sirligheter. Här finns en öppenhet och en hederlighet; till exempel i en essä om Salvador Dalís självbiografi, där Orwell tydligt deklarerar att han tycker att den spanske konstnären på många sätt är en obehaglig figur, men att det för den sakens skull inte går att förneka att han är en stor konstnär." skrev SvD:s biträdande kulturchef Anders Q Björkman

Annons
Annons
Foto: FREDRIK SANDBERG/TTBild 1 av 1

11 / 12

"En svensk tiger. Vittnesmål från poliser som vågat ryta ifrån." av Hanne Kjöller

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Mörkning, kriminella aktiviteter och svindyra reklamnotor. Hanne Kjöller har granskat den svenska polisen.

"Vårt samhälle är kort sagt i ett läge då vi är helt beroende av en lyhörd, lärande och resultatinriktad polismakt. En polismakt vi kan lita på. Oroande nog gör Kjöller klart att vi inte har en sådan." Sam Sundberg

Annons
Annons
Foto: Staffan LöwstedtBild 1 av 1

12 / 12

"För vad sorg och smärta" av Thom Lundberg

Foto: Staffan Löwstedt

De så kallade tattarkravallerna 1948 är utgångspunkten för Thom Lundbergs episkt berättade släktkrönika. Ett sammansatt porträtt, delvis på romani, av det svenska resandefolket.

"”För vad sorg och smärta” har det breda, episka berättandets anslag, och knyter därmed an till stora delar av den arbetarlitterära tradition den vill tillhöra. Prosan är enkel och klar, realistisk med poetiska inslag, men får sin karakteristiska stil av alla de inslag på romani som bryter av svenskan." skrev Therese Eriksson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons