Annons

De 40 bästa filmerna på Netflix just nu

”Lady Bird”, ”Paddington 2” och ”Sicario”.
”Lady Bird”, ”Paddington 2” och ”Sicario”. Foto: TT

Mästerlig animation, lysande thriller och en av filmhistoriens bästa filmer. SvD:s Elias Björkman hjälper dig att hitta de 40 absolut bästa filmerna på Netflix just nu.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 8

Komedi

Dazed and confused (1993)

Richard Linklaters 1990-talsklassiker följer ett gäng elevers sista dag i skolan i Texas 1976. Briljant high school-film som blev Matthew McConaugheys stora genombrott. Se filmen här.

Kicking and screaming (1995)

Noah Baumbachs regidebut handlar om ett gäng nyexaminerade collegestudenter som går en ny, osäker framtid till mötes. Perfekt 1990-talsindie. Se filmen här.

Funny people (2009)

Judd Apatows tredje långfilm utspelar sig i hemtam miljö: standup-scenen i Los Angeles. Adam Sandler är den framgångsrika komikern George Simmons som drabbas av  leukemi. Beskedet får honom att reflektera över sitt liv. Samtidigt som han lär känna den aspirerande komikern Ira Wright (Seth Rogen). Se filmen här.

Sorry to bother you (2018)

Lakeith Stanfield spelar Cash som precis fått anställning på ett telemarketingföretag i Oakland. Den hopplösa uppgiften att sälja lexikon underlättas betydligt när Cash får rådet att använda sin ”vita” röst, varefter försäljningen skjuter i höjden och Cash befordras. Intelligent och underhållande samhällssatir. Se filmen här.

Annons
Annons

2 / 8

Kriminaldrama

Zodiac (2007)

Inte alla verkar riktigt förstå att detta är en fulländad film och ett av David Finchers bästa verk. Genom tidningsmannen Robert Graysmith och kriminalpolisen David Toschi skildrar Fincher den mångåriga jakten på Zodiac-mördaren. Men detta är inte en ordinär seriemördarthriller utan en studie i mänskligt beteende, sjuklig besatthet och journalistisk och polisiär vardag – och som sådan är den lysande. Se filmen här.

The Irishman (2019)

Scorseses 3 timmar och 28 minuter långa kriminalepos följer Frank Sheeran (Robert De Niro) som på 1950-talet började jobba som torped åt maffiabossen Russel Bufalino (Joe Pesci). Med tiden blev Sheeran livvakt åt fackpampen Jimmy Hoffa (Al Pacino) – med förödande konsekvenser. Vemodig och eftertänksam maffiaskildring som verkar delat såväl kritiker som publik i två läger. Se filmen här.

Annons
Annons

3 / 8

Drama

Gudfadern del II (1974)

Ett av filmhistoriens främsta verk med en minutiöst förberedd Robert De Niro – han ska ha ägnat fyra månader åt att lära sig den rätta sicilianska dialekten – som den unge Vito Corleone som 1901 flyr från Italien till USA. Klassiker som kan ses om igen och igen. Se filmen här.

Das boot (1981)

Den korta versionen, bara 2 timmar och 30 minuter!, av Wolfgan Petersens klassisk undervattensdrama om en ubåtsbesättnings klaustrofobiska tillvaro mitt under andra världskriget. Se filmen här.

Jakten (2012)

Nordisk mästare i dålig stämning är inte Ruben Östlund utan snarare Thomas Vinterberg vars ”Festen” hör till en av 1990-talets allra bästa filmer. ”Jakten” handlar om Lucas som arbetar som förskollärare samtidigt som han kämpar för att få vårdnaden om sin son. Tillvaron ser ut att ljusna tills han anklagas för övergrepp på ett barn. Se filmen här.

Marriage story (2019)

Det sexfaldigt Oscarsnominerade skilsmässodramat är en två timmar uppslitande färd mot ett oundvikligt, visserligen sorgligt men samtidigt hoppfullt, slut. Adam Driver och Scarlett Johansson briljerar i Noah Baumbachs bästa film sedan ”Margot at the wedding”. Se filmen här.

Call me by your name (2017)

Mästerverk om en häftigt uppblossad kärlekshistoria mellan amerikanska doktoranden Oliver och den 17-årige Elio. ”Call me by your name” är perfekt i allt: foto, musik, skådespelare, miljö. Scenen som dröjer sig kvar när eftertexterna börjar rulla är en av de senaste årens vackraste och mest hjärtslitande. Se filmen här.

Phantom thread (2017)

Syskonen Reynolds och Cyril Woodcock driver det framgångsrika modeföretaget House of Woodcock i 1950-talets London, med överdådiga fester och berömda kunder som vardag. När Reynolds träffar unga Alma blir relationen inte av det flyktiga slag som varit brukligt i hans fall. Magnifikt, skevt och intelligent kärleksdrama av Paul Thomas Anderson. Se filmen här.

Lady Bird (2017)

Fin, osminkad och väldigt rolig uppväxtskildring om Lady Bird som går sista året på high school och brottas med collegeansökningar, festar, gör uppror och förlorar oskulden. Rörande dramakomedi där mor- och dotterrelationen är helt central och bjuder på filmens kanske allra starkaste scener. Se filmen här.

The Meyerowitz stories (new and selected) (2017)

Såväl regissör som skådespelare – Adam Sandler, Dustin Hoffman, Elizabeth Marvel, Emma Thompson – är i högform i denna komedi som utspelar sig i klassisk Baumbach-miljö där intelligent indie kombineras med (bredare) relationskomedi. Mixen är perfekt förfinad i historien om syskonen Meyerowitz som samlas i New York för att försöka arrangera en retrospektiv med fadern Harolds skulpturer. Se filmen här.

First reformed (2017)

Grubblande, alkoholiserad pastor börjar föra dagbok ungefär samtidigt som ett ungt par som väntar barn söker upp honom för vägledning. Det visar sig att den blivande pappan är miljöaktivist och starkt tvivlar på det rimliga att sätta ett barn till en värld till synes redan dömd till undergång. ”Taxi driver”-författaren Paul Schraders ”First reformed” är uppfriskande uppriktig klimatpessimistisk dramathriller med rent Bergmanska kvalitéer och en direkt lysande Ethan Hawke i huvudrollen. Se filmen här.

Kramer mot Kramer (1979)

Dustin Hoffman och Meryl Streep i gripande skilsmässodrama som framför allt skildrar turerna kring vårdnadstvisten som uppstår om parets sexårige son. Filmen belönades med fem Oscars, såväl Hoffman och Streep prisades för huvudrollerna. Se filmen här.

The Post (2017)

Stjärnspäckat journalistmys om den 7 000 sidor tjocka forskningsrapport som visade att Nixon och hans föregångare ljugit om kriget i Vietnam. En försvarsanalytiker började läcka innehållet till The New York Times men Nixons jurister fick till en domstolsorder som förhindrade tidningen från publicera uppgifter ur rapporten. Men det fanns fler tidningar som var beredda på att göra handlingarna offentliga. Se filmen här.

Roma (2018)

I Alfonso Cuaróns löst självbiografiska mästerverk skildrar han sin uppväxt i det tidiga 70-talets Mexico City genom hushållerskan Cleo, en rollfigur baserad på familjen Cuaróns hushållerska Libo och som filmen tillägnats. Se filmen här.

Frukost på Tiffany’s (1961)

Klassiker som inte åldrats särskilt väl i alla avseende (Mickey Rooneys rasistiska tolkning av mr Yunioshi ifrågasattes redan för 60 år sedan) men Blake Edwards film efter Truman Capotes roman om är alltjämt lysande. Audrey Hepburn gör en av sina mest berömda roller som Holly Golightly, den excentriska New York-bon med oklanderlig stil som representerade något unikt när filmen kom: en självständig singelkvinna som inte anpassade sig efter dåtidens normer – men som inte heller ”straffades” på grund av sin livsstil. Se filmen här.

Annons
Annons

4 / 8

Thriller

Uncut gems (2019)

Otrolig bedrift av bröderna Safdie som följer upp nerviga ”Good times” med en ännu intensivare och ännu mer formstark thriller. Underskattade Adam Sandler gör sitt livs roll(!) som den spelberoende juveleraren Howard Ratner, ständigt på jakt efter nästa stora affär, främst för att kunna betala av sina stora spelskulder. Se filmen här.

Sicario (2015)

Hisnande tät thriller med manus av genrens nya mästare, Taylor Sheridan vars nya film ”Wind river” fick fint mottagande på filmfestivalen i Cannes 2017. ”Sicario” flöjer Kate Macer, en rättrådig FBI-agent som motvilligt dras in i det smutsiga, rättsvidriga kriget mot droger. Emily Blunt är fenomenal i huvudrollen som Macer. Se filmen här.

Good time (2017)

Skarp, nervig New York-thriller med en lysande Robert Pattinson som misslyckas med ett bankrån och får sin broder, som har en intellektuell funktionsnedsättning, fängslad. Se den ihop med och ”Uncut gems” och du får en perfekt filmkväll. Se filmen här.

The revenant (2015)

Intensiv vildmarksthriller som utspelar sig vintern 1823 i Dakota skogar i norra USA. Jägaren Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) utsätts för omänskliga prövningar efter att ha attackerats av en grizzlybjörn och förlamad tvingats bevittna mordet på sin son. Se filmen här.

Blindspotting (2018)

Bästa vännerna Collin och Miles jobbar på en flyttfirma medan Collin väntar på att hans skyddstillsyn ska löpa ut om bara tre dagar. Dessvärre tycks det omöjligt för Miles att inte försätta dem båda i trubbel. Lika delar socialrealistiskt drama som kompiskomedi. Se filmen här.

The talented mr Ripley (1999)

Fin, obehagligt stämningsfull tolkning av Patricia Highsmiths roman ”En man med många talanger”. Tom Ripley misstas för Princeton-elev och ombeds av en förmögen skeppsbyggare att eskortera hem han son som förlustar sig i Italien. Ripley ger sig iväg men i mötet med sonen och dennes flickvän vecklar han allt mer in sig i en härva av farliga lögner. Se filmen här.

Annons
Annons

5 / 8

Action

The dark knight rises (2012)

”The dark knight” är den bästa Batmanfilmen som har gjorts. Men uppföljaren är en utmärkt avslutning på Nolans Batmantrilogi med Christian Bale i rollen som den motvillige hjälten. Den spektakulära inledningssekvensen ombord på ett flygplan sätter tonen för oupphörligt spännande actionthriller med Tom Hardy som den brutale skurken Bane. Se filmen här.

Inception (2010)

Hajpad Christopher Nolan-film om ett gäng brottslingar som med ny, experimentell militär teknik utövar industrispionage genom att infiltrera andras undermedvetna. Det är en fröjd att träda in i Nolans olika drömlager, där hus och föremål inte följer våra fysiska lagars begränsningar. Se filmen här.

Matrix (1999)

Stilbildande science fiction-action med Keanu Reeves som datahackern Neo som slungas in i en kamp mellan ont och gott när det visar sig att hans, och alla andra andras, tillvaro bygger på en gigantisk lögn. Se filmen här.

Harmonica – en hämnare (1968)

Sergio Leone-västern kanske mer känd under sin engelska titel: ”Once upon a time in the west”. Harmonica är ute efter den hänsynslöse revolvermannen Frank och förföljer honom för att utkräva hämnd. Numera klassiker men filmen floppade på biograferna i USA. Se filmen här.

The departed (2006)

Martin Scorseses remake av Hongkong-filmen ”Infernal affairs” är utsökt om än inte regissörens bästa. Polisen Billy Costigan får i uppdrag att infiltrera en gren av Bostons maffia, ledd av Francis Costello. Samtidigt har maffian en egen man inom polisen och kan på så sätt hela tiden ligger steget före ordningsmakten. Se filmen här.

Blade runner (1982)

Fenomenal science fiction i regi av Ridley Scott och med Harrison Ford som Rick Deckard på jakt efter en grupp replikanter, människoliknande robotar, som befinner sig på jorden illegalt. Se filmen här.

Annons
Annons

6 / 8

Skräck

A quiet place (2018)

Ruskig skräckfilm som blev en stor framgång på bio. Vi möter en familj som försöker överleva i en värld drabbad av global massdöd. Monster utrustade med extremt bra hörsel mördar allt i sin väg. Här gäller det alltså att inte ge ifrån sig ett knyst – vilket är lättare sagt än gjort. Effektiv skräckdebut av John Krasinski. Se filmen här.

Hajen (1975)

Steven Spielberg skrämde inte bara USA:s befolkning från vettet och med sin blodtörstiga haj, hans skräcksuccé blev också startskottet för traditionen med påkostade blockbuster-filmer under sommarmånaderna. Mästerlig! Se filmen här.

Sinister (2012)

Verkligt obehaglig skräck med Ethan Hawk i huvudrollen som kriminalförfattare. När han sitt nyköpta hus hittar en låda med super 8-filmer som visar mord begångna av en okänd seriemördare hamnar han och hans familj i direkt livsfara. Se filmen här.

Creep (2014)

Oväntat fascinerande film som med enkla medel bygger upp en genuint obehaglig och nervig stämning. Men ”Creep” är också ofta absurd, stundtals rolig. Aaron nappar på ett enkelt kamerajobb: att film och dokumentera uppdragsgivaren Josef under en hel dag. Det filmade materialet är en hälsning till den dödligt sjuke Josefs ofödde son. Effektiv lågbudgetskräckis. Se filmen här.

It comes at night (2017)

Ett obestämt hot, kanske ett luftburet virus, har satt alla sociala normer ur spel: möter du någon i skogen är det bäst att du skjuter först. Mat och vatten är en bristvara. ”It comes at night” är ett klaustrofobiskt kammarspel som utger sig för att vara en skräckthriller. Med enkla medel och i långsamt tempo utvecklas filmen till en suggestivt paranoid, fasansfull mardröm. Se filmen här.

Annons
Annons

7 / 8

Familjefilm

Paddington 2 (2017)

Strålande uppföljare om den marmeladälskande, peruanska björnen Paddington och hans upptåg hos sin nya familj i London. ”’Paddington 2’ är en makalöst snygg film, en som mixar viktorianska Londonvyer med en färgrik, rytmisk scenografi”, skrev SvD:s Anna Hellsten i sin recension och gav filmen nästa högsta betyg. Se filmen här.

Annons
Annons

8 / 8

Animerat

Spirited away (2001)

En av Hayao Miyazakis största stunder är den Oscarsbelönade ”Spirited away” som också blev en stor publikframgång. Filmen är en fantasisprakande berättelse om Chihiro vars dumdristiga föräldrar råkar inkräkta på ett badhus för gudar och andar. Som straff förvandlas hennes mamma och pappa till grisar. Chihiro tvingas börja arbeta i badhuset samtidigt som hon måste försöka bryta förtrollningen innan det är för sent. Mästerliga animationer i film knökfull med oförglömliga scener och rollfigurer. Se filmen här.

Min granne Totoro (1988)

Förmodligen Studio Ghiblis mest älskade film. Systrarna Satsuki och Mei flyttar till landet med sin pappa under tiden som deras mamma återhämtar sig på ett sjukhus i staden. Flytten innebär många nya bekantskaper – färgstarkast av de nya vännerna är den mjuka, björnliknande skogsanden Totoro. Sällan har en film lyckats så väl med ett tilltal som verkligen fungerar på alla åldrar. En av de bästa, ärligaste och mest rörande barndomsskildringar som har gjorts. Se filmen här.

Sagan om prinsessan Kaguya (2013)

”Sagan om prinsessan Kaguya” är Studio Ghibli-grundaren Isao Takahatas sista film som regissör, en enormt vacker berättelse som utgår från en japansk folksaga från 900-talet. En bambuhuggare hittar en dag ett barn i ett bambuskott. Det är en flicka, prinsessan Kaguya, som visar sig ha magiska krafter men som växer upp mycket fortare än andra barn. Som vuxen slits hon mellan sitt nya liv och sitt ursprung som hon helst av allt vill hålla hemligt så långt det går. Se filmen här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons