Annons

”Ryssland är fast – vad de än gör”

Ryssland störde presidentvalet i USA 2016. Men de 25 ryssar som anklagas för manipulationen sitter säkert – så länge de stannar hemma.

– De utpekade officerarna i Robert Muellers åtal kan inte resa utanför Ryssland, eller utlämnas till USA, säger Mark Galeotti, expert på ryska underrättelsetjänster, till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov möter president Trump ihop med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kiyslak i maj 2017.

Foto: Ryska utrikesdepartementet

Mark Galeotti.

Foto: European Council on Foreign Relations

Det amerikanska åtalet om valmanipulation som kom i juli 2018.

Foto: USA:s justitiedepartement

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov möter president Trump ihop med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kiyslak i maj 2017.

Foto: Ryska utrikesdepartementet
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov möter president Trump ihop med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kiyslak i maj 2017.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov möter president Trump ihop med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kiyslak i maj 2017. Foto: Ryska utrikesdepartementet

MOSKVA Ryssarna har inga magiska förmågor, men en tradition av att syssla med dataintrång.

I juli – före Trump och Putins toppmöte i Helsingfors – åtalade USA:s särskilda åklagare Robert Mueller tolv officerare ur Rysslands militära underrättelsetjänst GRU. De namngavs och anklagades för dataintrång i Hillary Clintons presidentvalskampanj. Enheterna från GRU anklagas för att ha stulit dokument från den demokratiska partiledningen och sedan spridit dessa via falska konton på nätet.

Alla ryska underrättelsetjänster har egna enheter som arbetar med cyberaktiviteter. GRU har ett brett globalt uppdrag, med en agent baserad på de flesta av ryska ambassader, ofta i form av en militärattaché.

– GRU kännetecknas inte av vilken access de har, utan av vad politiska ledare gör med informationen – som att läcka e-post och snabbt sprida desinformation. Alla länder kan göra detta. Det handlar mer om politik än om underrättelseinformation, säger Mark Galeotti till SvD. Han är expert på ryska underrättelsetjänster, vid Prags institut för internationella relationer, som även är aktuell med en ny bok.

Annons
Annons

Mark Galeotti.

Foto: European Council on Foreign Relations
Mark Galeotti.
Mark Galeotti. Foto: European Council on Foreign Relations

Hur GRU får inflytande över Kremls planer är avgörande för att förstå om underrättelseverksamheten lyckas, menar han.

Cyberverksamheten som GRU står bakom har omprövat den politiska logiken sedan presidentvalet i USA. Muellers åtal är USA:s sätt att slå tillbaka när etablissemanget försöker komma in i huvudet på Putin.

– Ryssarna störde inte valet med avsikt att få Trump vald, de var rädda för att Clinton skulle bli president, säger Mark Galeotti.

I februari i år presenterade Robert Mueller sitt första åtal mot ryska individer och företag som ett resultat av utredningen.

En av de 13 som pekades ut då var entreprenören Jevgenij Prigozjin, vars förmögenheter skjutit i höjden tack vare statliga kontrakt. Han uppges kontrollera Internet Research Agency, ökänd som ”trollfabriken”, trots att Prigozjin och Kreml vid återkommande tillfällen har avvisat påståendena.

Skillnaden var att ingen av de organisationer som pekades ut var en del av landets underrättelsetjänster.

– Åtalets viktigaste funktion är att vinna politiska informationskampanjer i USA, det är även en varningssignal mot Moskva, säger Mark Galeotti.

Men åtalets påverkan på Ryssland är begränsad, konstaterar han. Viljan att namnge officerarna kan bidra till att ryssarna drar sig tillbaka från vissa aggressiva och aktiva åtgärder i cyberverksamheten.

Annons
Annons

Det amerikanska åtalet om valmanipulation som kom i juli 2018.

Foto: USA:s justitiedepartement
Det amerikanska åtalet om valmanipulation som kom i juli 2018.
Det amerikanska åtalet om valmanipulation som kom i juli 2018. Foto: USA:s justitiedepartement

– De utpekade officerarna kan inte resa utanför Ryssland, eller utlämnas till USA. Men enligt rysk lag har de inte gjort något fel. Med Prigozjin var det en annan sak. Han är affärsman som har intressen och tillgångar som går att attackera. Så är det inte med GRU, säger Mark Galeotti.

Till skillnad från den federala säkerhetstjänsten FSB, som aktivt rekryterar hackare eller hotar dem med fängelse, har GRU ett mer konventionellt säkerhetstänk. De lägger tid på att leta efter smarta programmerare, enligt Mark Galeotti.

GRU bedriver spionage utomlands i syfte att stärka Rysslands inre säkerhet. Byrån påstås även ligga bakom de senaste förgiftningarna av fyra personer i Storbritannien, däribland den tidigare ryske dubbelagenten, Sergej Skripal, en före detta officer från GRU. Skripal överlevde, men en kvinna som oavsiktligt utsattes för nervgiftet dog.

Ryssland är fast – vad de än gör.

En högt uppsatt militär från GRU anklagas och är misstänkt för att ha beordrat nedskjutningen av passagerarplanet MH-17 över östra Ukraina år 2014.

Ryska legosoldater som strider i Syrien, i Ukraina och delar av Afrika har länge arbetat med GRU, bland annat med rekrytering. Både GRU och FSB har kopplingar till privata militära företaget PMC Wagner.

Annons
Annons

Enligt Mark Galeotti var militärer från GRU tidigare skeptiska till att bruka privata militärföretag, även om det har hjälpt Ryssland att radera sina spår från krig.

– Man vill undvika dödsoffer, samtidigt som man är direkt inblandad i väpnade konflikter. FSB blundar för legosoldaternas existens, officiellt är legosoldater från Wagner illegala i Ryssland, säger Galeotti.

Tre ryska journalister, som granskade militärföretagens aktiviteter i Centralafrikanska republiken, mördades förra månaden. I veckan rapporterade amerikanska nättidningen The Daily Beast att journalisterna kan ha blivit spårade innan de anlände till landet.

Många inom den ryska militären och utrikesministeriet vet att en lång kall vinter kommer snart och att de nya amerikanska sanktionerna inte erbjuder någon räddning.

– Ryssland är fast – vad de än gör. Därför kan mer provokation undvikas, men det kommer inte att påverka utrikespolitiken. Sanktionerna kan ändras om Putin drar sig ur Ukraina och återlämnar Krim – vilket är osannolikt. Han kommer inte heller att överge Bashar al-Assad i Syrien, säger Mark Galeotti.

Efter reklamen visas:
Ryssutredningen kring Trump- vad handlar den om?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons