Annons

De är stoltast över Sverige – en grupp sticker ut

53 procent av invandrarna från utomeuropeiska länder är ”mycket stolta” över att vara svenska, visar undersökningen.
53 procent av invandrarna från utomeuropeiska länder är ”mycket stolta” över att vara svenska, visar undersökningen. Foto: Maja Suslin/TT

Invandrare från utomeuropeiska länder som Somalia och Afghanistan är mer stolta över Sverige än den svenska befolkningen i stort, visar en ny undersökning. Gruppen firar även nationaldagen i högre grad.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I Pew research centers Nim-skala rankas Sverige som det minst nationalistiska och invandringsfientliga landet i Europa.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 2

”Min bild är att firandet har vunnit i omfattning och folkligt engagemang”, säger Andreas Norlén.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 2 av 2

Tårtkalas, jazzmusik och modellbåtar, drakfester, hoppborgar, drop in-vigslar och allsång. Dessutom blåsorkestrar, medborgarceremonier och flagghissande.

14 år efter att nationaldagen blev helgdag återstår fortfarande en viss förvirring kring firandet den 6 juni. Det gäller även vår syn på vårt land – och stoltheten inför att vara svensk. Bilderna går isär beroende på vem du frågar.

Nu inför nationaldagen visar en ny undersökning från World Values Survey, ett globalt forskningsprojekt som mätt värderingar i 40 års tid, att invandrare från utomeuropeiska länder har en större stolthet för Sverige än den svenska populationen som helhet.

  • 53 procent är mycket stolta över att vara svenska, 24 procent är ganska stolta. 57 procent känner sig dessutom mycket hemma – och 32 procent något hemma – i sitt nya hemland.
  • Motsvarande siffror för befolkningen i sin helhet finns inte publicerade än, men i den förra mätningen som WVS genomförde 2010 till 2014 var bara 39,7 procent mycket stolta över Sverige. Nivån har varit stabil i över 20 år och WVS bedömer att den inte kommer att förändras nämnvärt i kommande mätning.
Annons
Annons

I Pew research centers Nim-skala rankas Sverige som det minst nationalistiska och invandringsfientliga landet i Europa.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

– De som känner sig allra mest hemma och stolta är somalierna, säger Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey, och hänvisar till att gruppen skattar högt i undersökningens indexskalor.

I studien intervjuas 6 516 personer födda i utomeuropeiska länder. En tredjedel kom hit före 2014, en tredjedel 2015 och resten senare. Studien visar även att nära nio av tio känner sig trygga i Sverige och att gruppen har ett väldigt högt förtroende för polis, domstolar och regering.

– Den som känner sig trygg känner också mer stolthet och att de är hemma i Sverige. De som inte är trygga hamnar betydligt lägre, säger Bi Puranen.

I Pew research centers Nim-skala rankas Sverige som det minst nationalistiska och invandringsfientliga landet i Europa.
I Pew research centers Nim-skala rankas Sverige som det minst nationalistiska och invandringsfientliga landet i Europa. Foto: Jessica Gow/TT

Sifforna från SOM-undersökningen 2016 visar även att utomeuropeiska invandrare firar nationaldagen i högre grad än infödda svenskar. En tredjedel som var uppväxta i Sverige firade dagen jämfört med varannan som var uppväxt i ett land utanför Europa.

I övrigt firar svenskar som står åt höger politiskt mer. Allra mest firar de som har det högsta förtroendet för kungahuset. Svenskar firar mindre än norrmännen, men klart mer än danskarna.

Generellt sett visar andra undersökningar att svenskar överlag är stolta över att vara just svenskar.

Statistisk från Pew Research Institut för 2018 visar att 51 procent är mycket stolta över att vara svenskar, klart över medel i de 15 västeuropeiska länder som jämförs. I topp på listan för vad svenskar anser är viktigast för att vara ”verkligt svensk” är att man ska följa lagar och institutioner.

Annons
Annons

”Min bild är att firandet har vunnit i omfattning och folkligt engagemang”, säger Andreas Norlén.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

När det gäller att kalla sig nationalist är intresset mindre, trots ett riksdagsparti på nationalistisk grund

Bara 21 procent menar att man måste ha bakgrund i eller vara född i Sverige, minst andel i Europa och klart under de 75 procent som tycker så i Italien. Bara en av fyra svenskar tycker att svensk kultur är överlägsen andra kulturer. Det är minst i Västeuropa, mest övertygade om detta är norrmännen.

Men när det gäller att kalla sig nationalist är intresset mindre, trots ett riksdagsparti på nationalistisk grund som lockar 1,5 miljon väljare. I SOM-undersökningen från 2018 säger sig 7 procent vara nationalister, totalt 33 procent menar att beteckningen helt eller delvis stämmer.

Även Demoskop genomförde en undersökning för Moderaternas eftervalsanalys i september 2018 där åtta procent sade sig vara nationalister. Det finns även nationalister i riksdagen – i riksdagsundersökningen förra mandatperioden svarade 26 av 286 medverkande ledamöter att de var nationalister. Samtliga sverigedemokrater.

”Min bild är att firandet har vunnit i omfattning och folkligt engagemang”, säger Andreas Norlén.
”Min bild är att firandet har vunnit i omfattning och folkligt engagemang”, säger Andreas Norlén. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det finns faktiskt en stiftelse som ska styra upp svenskarnas firande och arbeta för att firandet av nationaldagen ska öka, i alla samhällsgrupper.

Stiftelsen Sveriges Nationaldags ordförande är talmannen Andreas Norlén.

Hur ser du på begreppet nationalism?

– Jag tycker att det finns skäl att vara stolt över Sverige, för allt som Sverige står för, som demokratin, mänskliga rättigheter och rättstaten samt den gemenskap som vi har i Sverige, men därmed inte sagt att Sverige är bättre än något annat land i en objektiv mening, säger Andreas Norlén och lägger till:

– Jag vill gärna se det som en stolthet – som inte exkluderar utan inkluderar – över det fina som vi har tillsammans i Sverige.

Nationaldagsfirandet är fortfarande inte lika uppstyrt som midsommar – vad gäller egentligen?

– Vissa inslag, som att sjunga nationalsången, hissa flaggan och ha nationaldagstal har satt sig. Därutöver kan man göra precis vad man tycker är roligt, säger Andreas Norlén.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons