Annons

Malin Ekman:De betraktas som ufon – men borde hyllas

Offentligheten är en plattform som förpliktigar. Drivkraften måste vara större än att bekräftas av flocken.

Under strecket
Publicerad

Horace Engdahl och Lena Andersson borde hyllas – inte för sina åsikter, men för sitt mod att uttrycka dem, skriver Malin Ekman.

Foto: Lars Pehrson och TT

Kultursverige applåderar och reducerar Danius till en galjonsfigur i haute couture, skriver Malin Ekman.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Efter reklamen visas:
Detta har hänt inom Svenska Akademien

År 2016 gav Svenska Akademien Nobelpriset i litteratur till Bob Dylan. Det anstår en institution som Svenska Akademien att gå sin egen väg, att ha integritet. Den ska agera suveränt, efter eget huvud. Inte symbiotiskt med omvärlden, enligt den närmaste kretsens förväntan.

Man kan tycka att beslutet borde tala för sig själv.

Spola fram två år: Sverige, 2018.

Albert Bonniers förlag ger ut Sara Danius försvarstal i bokform. Utgivningen sker simultant med Svenska Akademiens sammanbrott. Den fina institutionen fläckas av sina läckor till, och sitt samröre med, den nu våldtäktsdömde kulturmannen Jean-Claude Arnault.

Drivkraften måste vara större än att bekräftas av flocken

Svenska Akademien blir inte bara ett offer för sig själv, utan också för sin tid. Maktkamper och personliga varumärken går före institutionens bästa. Allt med hjälp av direktlina till landets kulturredaktioner.

Den avhoppade ständige sekreteraren söker under sommaren upprättelse genom brandtal i radio för att till vintern boosta sitt personliga varumärke i uppseendeväckande blåsa på Nobelbanketten. Kultursverige applåderar och reducerar Danius till en galjonsfigur i haute couture.

Annons
Annons

Horace Engdahl och Lena Andersson borde hyllas – inte för sina åsikter, men för sitt mod att uttrycka dem, skriver Malin Ekman.

Foto: Lars Pehrson och TT
Horace Engdahl och Lena Andersson borde hyllas – inte för sina åsikter, men för sitt mod att uttrycka dem, skriver Malin Ekman.
Horace Engdahl och Lena Andersson borde hyllas – inte för sina åsikter, men för sitt mod att uttrycka dem, skriver Malin Ekman. Foto: Lars Pehrson och TT

Det sista är 2018 i ett nötskal. Cynismen påbjuder: följ spelreglerna eller förpassas till spelplanens marginal.

Offentligheten är en plattform som förpliktigar. Drivkraften måste vara större än att bekräftas av flocken. Men den hårfina gränsen mellan ryggdunk eller hån från Facebookvänner och DN Kultur, gör det dyrt att sticka ut.

Det jag vänder mig emot är behandlingen av Andersson och Engdahl. De betraktas som ett slags intellektuella ufon.

Lex Engdahl: Den som invänder mot den för närvarande vedertagna verklighetsbeskrivningen riskerar att liknas vid en stenåldersmänniska eller ett djur.

Lena Andersson har fått en liknande status, sedan hon, liksom Horace Engdahl, kritiserat våldtäktsdomen mot Jean-Claude Arnault.

Personligen har jag förtroende för rättsväsendet och offrens berättelser. För mig framstår det inte irrationellt att söka upprättelse hos gärningsmannen. Snarare djupt mänskligt. Att söka försonande drag hos förövaren lindrar tillfälligt offrets smärta, men kompenserar inte bort förövarens brott.

Det jag vänder mig emot är behandlingen av Andersson och Engdahl. De betraktas som ett slags intellektuella ufon. Vilsna kufar i en kulturvärld övertygad om sin egen förträfflighet.

De borde hyllas. Inte för sina åsikter, men för sitt mod att uttrycka dem. Det är så en intellektuell måste framhärda. Hen måste ha mod att offra sin upphöjdhet för sina övertygelser. Oavsett om hen har rätt eller fel: plikten framför kollektivet.

Annons
Annons

Kultursverige applåderar och reducerar Danius till en galjonsfigur i haute couture, skriver Malin Ekman.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Det ingår i jobbet att röra sig utanför bekvämlighetszonen. Jag står mycket hellre ut med idioti än inställsamhet.

Kultursverige applåderar och reducerar Danius till en galjonsfigur i haute couture, skriver Malin Ekman.
Kultursverige applåderar och reducerar Danius till en galjonsfigur i haute couture, skriver Malin Ekman. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kultursverige är en trång värld. Den hårda konkurrensen gör det lätt att bli strateg.

Det senaste numret av psykoanalys- och kulturtidskriften ”Divan” handlar om moralfilosofi. Den franska författaren, filosofen och psykoanalytikern Cynthia Fleury, för övrigt rådgivare till president Macron, beskriver hur samhällen insjuknar av brist på mod.

”Vi lever i oförsonliga och kraftlösa samhällen. Maffialiknande demokratier där ingen längre lär ut mod. Men vad är väl mänsklighet utan mod?”, skriver hon i förordet till ”La fin du courage”, som översatts i tidskriften.

Mod handlar om att klara av vad många misslyckas med: att ha distans till sin tid och sitt sammanhang.

Jag läser en intervju med Stig Larsson – just det, Horace Engdahls bästis – i magasinet ”Sex” från 2006. Han säger att ”de intellektuella i regel är tankens horor, det enda de tänker på är att vara populära bland sina kompisar”.

Kalkylerandet gynnar karriären, men begränsar tanken och stärker kotteriet.

Cynthia Fleury talar bland annat om ”den komiska kraften”. I en briljant formulering förklarar hon: ”Humorn tillåter oss att skapa en tidsrymd någon annanstans än precis här och nu.”

Det största hotet mot demokratin, anser hon, är oförsonligheten.

Frankrike brukar betraktas som ett intellektuellt föredöme. Främst som pekfinger åt vår stackars finanselit, som alltjämt anklagas för att föredra managementlitteratur framför prosa och poesi. Som förebild för kultureliten själv tycks landet dock verkningslöst.

Kultursverige är en trång värld. Den hårda konkurrensen gör det lätt att bli strateg. Att göra sig omtyckt, anställningsbar. Du behöver inte vara Einstein, förlåt Voltaire, för att räkna ut vilka perspektiv som blidkar flocken.

Kalkylerandet gynnar karriären, men begränsar tanken och stärker kotteriet. Framför allt odlar beräknandet misstro hos mottagaren, som förväntar sig perspektiv formade av övertygelse, inte av hänsyn.

Det måste bli en dygd att gå mot strömmen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons