Annons

Här är vinnarna på en M+KD-budget

Det mesta talar för att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation går igenom i riksdagen. Partierna har lovat 20 miljarder i skattesänkningar. SvD reder ut vad det innebär för din plånbok.

Under strecket
Publicerad

Jakob Forssmed (KD) och Elisabeth Svantesson (M) vill genomföra skattesänkningar på 20 miljarder kronor.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

1 / 6

Efter reklamen visas:
4 skatteförslag i M + KD budgeten
Jakob Forssmed (KD) och Elisabeth Svantesson (M) vill genomföra skattesänkningar på 20 miljarder kronor.
Jakob Forssmed (KD) och Elisabeth Svantesson (M) vill genomföra skattesänkningar på 20 miljarder kronor. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ett sjätte jobbskatteavdrag

Jobbskatteavdraget i budgetförslaget uppgår till 10 miljarder kronor årligen, och ska gälla direkt från årsskiftet.

Enligt Moderaterna kommer alla som arbetar få sänkt skatt. Den största skattesänkningen är 210 kronor i månaden och gäller dem med en inkomst på 30 000 kronor i månaden eller mer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Personer som däremot tjänar mindre än 30 000 kronor i månaden blir inte lika stora vinnare i och med skattesänkningen. Den genomsnittlige undersköterskan som tjänar 28 000 kronor i månaden får 190 kronor kvar extra i plånboken efter jobbskatteavdraget, medan den genomsnittliga taxiföraren och städaren får 170 respektive 160 kronor kvar.

Annons
Annons
Foto: Henrik Isaksson/IBL

2 / 6

Höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt

Foto: Henrik Isaksson/IBL

Dessutom ska brytpunkten för att betala statlig skatt höjas från en månadslön på 40 600 kronor till 42 000 kronor.

De som tjänar över 40 600 kronor i månaden får alltså sänkt skatt. För den som tjänar 41 000 kronor innebär det en skattesänkning med 77 kronor. Den som tjänar 42 000 kronor får en skattesänkning på 277 kronor i månaden, enligt beräkningar från riksdagens utredningstjänst.

Förslaget innebär ett statligt skattebortfall med 4 miljarder kronor per år.

Brytpunkten räknas upp löpande. För 2018 var den 39 000 kronor i månaden och utan ändring hade den blivit 40 600 nästa år.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT

3 / 6

Sänkt skatt för pensionärer

Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt den gemensamma budgetreservationen ska även pensionärernas skatt sänkas med 5,2 miljarder kronor årligen, vilket enligt M är en miljard kronor mer än vad övergångsregeringens budgetförslag lovade.

Förslaget innebär att en pensionär med en månadsinkomst på 21 000 kronor får 118 kronor mer i månaden med M och KD:s budget, istället för övergångsregeringens. För pensionärer med mer än 21 000 kronor i månaden ger M och KD:s budget lika utslag som övergångsregeringens.

Den genomsnittliga totala pensionen före skatt beräknas för 2018 bli runt 19 000 kronor i månaden.

Annons
Annons
Foto: Hasse Holmberg/TT

4 / 6

Återinföra fritidspengen

Foto: Hasse Holmberg/TT

M och KD vill återinföra fritidspengen, ett bidrag till barn i årskurs 4–9 som lever i hushåll som fått försörjningsstöd i minst sex månader. Bidraget var på högst 3 000 kronor per barn och år, och täckte utgifter för deltagande i fritidsaktiviteter.

Annons
Annons
Foto: Christine Olsson/TT

5 / 6

Slopa flygskatten

Foto: Christine Olsson/TT

Enligt budgetförslaget kommer flygskatten att slopas. Hur den påverkar privatsparare beror naturligtvis på hur mycket – och var man flyger, men som det ser ut i dag ligger flygskatten på 60 kronor för inrikes resor samt för resor inom EU.

Reser man utanför EU men mindre än 600 mil bort ligger skatten på 250 kronor, och flyger man längre än så kostar det 400 kronor.

Annons
Annons
Foto: Hasse Holmberg/TT

6 / 6

Slopad avdragsrätt för fackavgift

Foto: Hasse Holmberg/TT

Förutom sänkt skatt vill M avskaffa avdragsrätten för fackavgifter. Det innebär ökade utgifter för alla som är medlemmar i en fackförening.

Hur stora de ökade utgifterna blir beror på vad fackavgiften kostar. Ett medlemskap i Unionen (för de som tjänar drygt 20 000 kronor i månaden) kostar 225 kronor. Kostnaden för Kommunal är 303 kronor (utan a-kassa).

M och KD vill dessutom avskaffa den särskilda löneskatten för äldre i arbetslivet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons