Annons

De blir vinnarna i kulturbudgeten

Biblioteken, de fria konsterna, kulturskolan och "vissa museer". De framstår som vinnare i höstens kulturbudget. Samtidigt vill regeringen se över den kritiserade hyresmodellen för kulturfastigheter.

Under strecket
TT
Publicerad

Budgetpropositionen blir offentlig i Rosenbad i Stockholm. I dag presenterar regeringen budgeten. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 2
Foto: Thomas Johansson/TTBild 2 av 2

Budgetpropositionen blir offentlig i Rosenbad i Stockholm. I dag presenterar regeringen budgeten. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1
Budgetpropositionen blir offentlig i Rosenbad i Stockholm. I dag presenterar regeringen budgeten. Arkivbild.
Budgetpropositionen blir offentlig i Rosenbad i Stockholm. I dag presenterar regeringen budgeten. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Cirka 8,3 miljarder kronor. Så mycket får kulturen av regeringen nästa år. Det är en ökning med cirka 745 miljoner kronor av kulturbudgeten, varav 104 miljoner av dem är pris- och löneomräkning.

Regeringen satsar på kulturskolor och ger Statens kulturråd 10 miljoner kronor för inrättandet av ett nationellt kulturskolecentrum. Detta har i uppdrag att ansvara för kunskapsutveckling, samverkan och uppföljning. För att kunna rekrytera lärare till kulturskolan föreslår regeringen en permanent satsning på ett "kulturskolekliv", som tillförs 25 miljoner kronor för 2018 och 40 miljoner kronor från och med 2019.

Regeringen anslår också ett bidrag på fem miljoner kronor till "vissa museer" från 2018 för att göra en fördjupad förstudie och försöksverksamhet för ett demokrati- och migrationsmuseum i Malmö. Nationalmuseum får 65 miljoner kronor för 2018 till följd av museets renovering och ombyggnad.

Annons
Annons
Foto: Thomas Johansson/TTBild 1 av 1

Kungliga Dramatiska teatern, Kungliga Operan och Riksteatern får 15 miljoner kronor årligen mellan 2018 och 2020 för satsningar på digitala utsändningar av föreställningar. Målet är att fler människor i hela landet som inte kan besöka teatrarna ska kunna ta del av "ett kulturutbud av hög kvalitet".

Regeringen höjer stödet till det samiska folkets och de nationella minoriteternas kulturverksamhet med 10 miljoner kronor. Samtidigt får Ájtte, Svenskt fjällmuseum ytterligare 1 miljon kronor från 2018 medan Stiftelsen Judiska museets anslag höjs med 1,5 miljoner under fem år.

Regeringen anser också att den kritiserade hyresmodellen för kulturfastigheter "bör ses över". Modellen gäller Kungliga Operan, Dramaten, Nationalmuseum, Historiska museet och Naturhistoriska Riksmuseet. Man tycker att det är angeläget att verksamheterna ska kunna fortsätta i lokaler som formats för just dessa.

Flera förslag har varit kända sedan tidigare. Bland annat satsas det på biblioteken med ökade öppettider och fler bokbussar och filialer. Även biblioteksersättningen höjs under de närmaste åren. Fria konstnärer, kulturtidskrifter och teatergrupper får mer pengar och barn- och ungdomsteatern Unga Klara blir nationell scen med fördubblade anslag.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) kommenterar budgeten vid en pressträff klockan 11 på onsdagen.

Foto: Thomas Johansson/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons