Annons
Analys

Göran Eriksson:De borgerliga ställer sig på Åkessons sida mot Löfven

Regeringen bjuder inte in Sverigedemokraterna till samtalen om att stoppa gängvåldet. Men det politiska stödet för regeringens position – att utesluta SD från breda politiska samtal – har minskat på några år.

Under strecket
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Johan Nilsson/TT

I sitt sommartal i Strängnäs på söndagen uppmanade Ulf Kristersson regeringen Löfven att inleda samarbete med Moderaterna, om konkreta åtgärder mot det grova gängvåldet.

Moderatledaren hänvisade i sitt tal till bland annat till de två unga kvinnor som i förra veckan sköts ihjäl, i Stockholm och Malmö.

”Att sätta stopp för våldet, brotten och de grovt kriminella gängen är nu politikens allra mest akuta uppgift. Vi måste vända utvecklingen rätt”, sa Kristersson.

Och redan samma kväll i SVT:s Agenda svarade inrikesminister Mikael Damberg med att välkomna till överläggningar i frågan. Enligt Damberg gäller inbjudan Moderaterna och alla andra riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna.

Regeringen bjuder regelmässigt in SD till parlamentariska utredningar, men inte till den här typen av samtal. Mikael Damberg sa också i Agenda att ”SD:s förklaringsmodell är för grund” och att det här handlar om ”ganska komplexa frågor”.

Annons
Annons

Senare på kvällen, på Facebook, kritiserade Ulf Kristersson beslutet att inte bjuda in SD. ”I det mest akuta läget som vårt land har befunnit sig i på många år, så väljer regeringen att inte ens lyssna på vad alla medborgare, genom sina valda riksdagsledamöter, har att säga. Det är respektlöst”, skrev Kristersson.

Den uppfattningen fick stöd från Kristdemokraterna, och partiets gruppledare i riksdagen Andreas Carlson som twittrade så här: ”Det är förstås rimligt att en nationell samling inrymmer alla partier i riksdagen. Låt alla delta”.

Ulf Kristerssons utspel på söndagen var inte det första politiska samarbetsinitiativet efter den senaste våldsvågen.

I förra veckan föreslog Centerledaren Annie Lööf en trygghetsberedning som skulle arbeta fram en ”långsiktig trygghetspolitik” och motverka sprängdåd, skjutningar och stöldligor. Centerns modell motsvarar en parlamentarisk utredning, viket alltså skulle inkludera SD.

Liberalernas principiella position är att Sverigedemokraterna ska få vara med också i den här sortens överläggningar. Redan 2016 framförde förre L-ledaren Jan Björklund uppfattningen att regeringen borde bjuda in Sverigedemokraterna till den här typen av breda politiska samtal.

”Det betyder inte att man sedan gör upp med alla partier. Men det skapar en onödig martyrställning för SD”, sa Björklund då. Men då var han ensam om att tala för den principen. Centerpartiet och Moderaterna menade att det är upp till statsministern att avgöra vilka som ska bjudas in.

I dag vill samtliga borgerliga partier att regeringen ska inkludera Sverigedemokraterna i initiativet mot gängvåldet. Regeringen har alltså blivit lite mer isolerad, i uppfattningen att SD ska isoleras från den här sortens samtal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons