Annons

De får litteraturprisen: ”Var besviken på Akademien”

Foto: TT

Författarna Olga Tokarczuk och Peter Handke får varsitt Nobelpris i litteratur.

– Jag är lycklig, säger Tokarczuk till SvD.

Under strecket
SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad
Foto: TT Bild 1 av 3
Foto: Francois Mori/AP Bild 2 av 3
Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3
Foto: TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Lisa Irenius: "Författarna får ge sin prestige till prisets anseende"

Den österrikiske författaren Peter Handke tilldelas priset för 2019. Den polska författaren Olga Tokarczuk mottar förra årets inställda litteraturpris.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm öppnade traditionsenligt dörren i Börssalen prick klockan 13 och presenterade pristagarna. I år hade han dock sällskap av representanter från den nya Nobelkommittén.

– Jag är lycklig, jag försöker fortfarande finna ord för hur överraskad och glad jag är, säger litteraturpristagaren Olga Tokarczuk när SvD når henne efter tillkännagivandet.

– Jag är speciellt glad över att dessa två Nobelpris går till Centraleuropa.

Varför är det viktigt?

– Vi befinner oss i en mycket svår politisk situation, och ibland tänker vi att Europa har glömt oss. Men nu verkar det som att vi har något viktigt att berätta.

Foto: TT
Annons
Annons
Foto: Francois Mori/AP Bild 1 av 1

Hon får priset för "en berättarkonst som med encyklopedisk lust beskriver gränsöverskridandet som livsform", enligt en del av Akademiens motivering.

Jag och många med mig var besvikna, eftersom Akademien tidigare hade framstått som något stabilt i en annars instabil tid.

Till TT säger att hon är både överraskad och glad över att få priset. Samtidigt gläds hon över att Svenska Akademien delar ut Nobelpriset igen efter förra årets uppehåll.

– Det är så viktigt för mig att jag får priset i en för Svenska Akademien ny tid. Jag och många med mig var besvikna, eftersom Akademien tidigare hade framstått som något stabilt i en annars instabil tid. Jag är glad att de står på benen igen, och att jag och Peter Handke är de första som får priset efter krisen. Jag hoppas att det här är en ny början, säger hon.

– Självklart kommer jag till Stockholm. Jag tänker redan på mitt tal, och hur jag ska få tid att skriva det.

Den österrikiske författaren Peter Handke var svårnådd, men till slut höll han en improviserad presskonferens i sin trädgård i Chaville utanför Paris. Handke hade varit ute och plockat svamp i skogen medan allt fler journalister samlades utanför hans hus, rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag känner mig fri. Det här är ett modigt val av Svenska Akademien, säger Handke enligt DN.

Foto: Francois Mori/AP
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

På Handkes tyska förlag Suhrkamp Verlag kommer beskedet som en överraskning.

– Ett Nobelpris är alltid en stor överraskning. Vi på förlaget har förstås hoppats och är övertygade om att författaren har förtjänat det. Men även om vi är övertygade om att han borde vinna så kommer det som en överraskning, säger en representant från förlaget vid en pressträff.

Olga Tokarczuk föddes i 1962 i Sulechów i Polen. Hon debuterade 1993 med romanen "Boksökarnas resa", som ännu inte är översatt till svenska. Genombrottet kom med familjekrönikan "Gammeltida och andra tider" 1996. I dag är hon en av Polens mest uppburna författare, samtidigt som hon är avskydd bland landets högernationalister.

"Hon är snabbporträttets mästare; gestalter iakttagna på flygplatser och anonyma hotell, gåtfulla personer som inbjuder till gissningar", skriver Akademien i en del av sin presentation av författaren.

Peter Handke är född 1942 i byn Griffen i Österrike. Efter byskolan fick han plats på ett katolskt prästgymnasium och i början av 60-talet läste han juridik, men avbröt studierna när debutromanen "Dörrknackaren" (1966) publicerades. Under sin bana har han bland annat skrivit romaner, pjäser, dikter och filmmanus.

Han prisas för "ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet".

Akademien skriver i bibliografin över Handke att han, med ett stort antal verk i olika konstarter, "framstår som en av de mest inflytelserika författarna i Europa under efterkrigstiden".

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Samtidigt är Handke kontroversiell. Författaren har uttryckt sitt stöd för den krigsbrottsanklagade serbiske ex-presidenten Slobodan Milosevic, och han höll tal på dennes begravning 2006.

2014 kritiserade han litteraturpriset, som han menade borde avskaffas då det ger en "falsk kanonisering" av mottagarna, skriver AFP.

Handke har dock tackat ja till priset, uppger Nobelkommitténs ordförande, akademiledamoten Anders Olsson.

– Jag talade själv med Peter Handke. Peter var mycket berörd, först fick han inte fram så många ord. Han kommer mycket gärna till Stockholm och håller sitt tal. Han var hemma i sitt hus när jag ringde honom, säger Olsson under pressträffen i Börssalen.

Ett orosmoment försvann när man fått tag på pristagarna och de båda tackat ja, berättar Olsson:

– Det har varit mycket skriverier om att de kanske inte skulle tacka ja, så det var en lättnad.

Olsson tror inte att pressen utifrån påverkat arbetet med litteraturpriset, däremot har samtalen under arbetet med att ta fram pristagarna vidgats i och med den nya Nobelkommittén, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons