Annons
Krönika

Katarina Wennstam:De flesta män blir aldrig åtalade

Under strecket
Publicerad

En tolvårig flicka som hängs upp i taket på en krok. En man som ställs inför rätta, som menar att hon ville det. Sju andra män som också stämmer träff med den tolvåriga flickan och har sex med henne. De döms för övergreppen. En sextonårig flicka som säljer sex till en man som kissar på henne, som använder en toalettborste i hennes underliv. Han frias för våldtäkt, han sa att hon ville det.

Vi har äntligen börjat tala om sexuellt självskadebeteende i samhället. Sakta men säkert börjar kunskaperna om offerpsykologi, om att använda sex för att göra sig själv illa, nå fram också till en motsträvig rättsapparat. Förhoppningsvis kan fler och fler ta till sig att bara för att en ung tjej – eller kille! – själv stämmer träff med en man som hen har chattat med på nätet, så innebär det inte att han får göra vad slags sadistisk skit som helst mot detta barn. Kanske börjar vi alla förstå att det samhället ska göra är att skydda våra allra mest utsatta.

Men. Så finns det män. Långt ifrån alla män. Men. Alldeles för många män.

Annons
Annons

Män som vet att det är ett barn de har att göra med. Män som vet att detta är en ung människa som mår så fruktansvärt dåligt, och som hatar sig själv så mycket, att det går att övertala henne till nästan vad som helst.

Jag intervjuade en kvinna nyligen, som berättade om sitt tolvåriga jag, hur hon på mötesplatser på nätet kom i kontakt med män. Om vad som hände när hon berättade att hon bara var tolv år. De som direkt svarade nej, då ville de inte ha kontakt. Och de som reagerade med att bli ännu mer intresserade. Som ville veta vad hon gjorde med sig själv under täcket. Som skrev långa mejl om vad de ville utsätta henne för. Vuxna män, som när de insåg att detta är en flicka som går i sexan, reagerade med att vilja träffa henne.

Det som får mitt hjärta att nästan spricka över att en tolvårig flicka hängs upp på en krok i taket är inte bara vad mannen, och ytterligare sju män vid andra tillfällen, har åsamkat denna flicka för skador.

Det som håller mig vaken på natten är det faktum att det finns ett så stort intresse. En flicka, åtta åtalade män. Ett fall, mitt i ett kolsvart hav av mörkertal. De flesta vågar aldrig berätta. De flesta män blir aldrig åtalade.

De kan fortsätta mejla till mellanstadietjejer om hur de vill köra upp olika föremål i henne och bit för bit bryta ner henne så att hon går med på, eller känner sig tvingad till, att träffa honom in real life. Så att fantasin där framför datorn kan få brisera i verkligheten.

Under en rättegång för några år sedan lyssnade jag på ett telefonsamtal, från polisens avlyssning mot en lägenhetsbordell. En ung kvinna, som på bordellens sajt var klädd så att hon skulle se ännu yngre ut, frågade bordellmamman varför det hade varit så lugnt i flera dagar. Telefonen var tyst, inga män ringde på dörren. Det är någon svensk högtid, svarade bordellmamman. De ringer igen på tisdag. De är med sina familjer nu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons