Annons

Maria Ludvigsson:De föräldralösa ska hämtas hem

Flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.
Flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Foto: International Rescue Committee/TT
Under strecket
Publicerad

Ledare | IS-barnen

Det handlar, troligtvis, om mellan 60 till 80 barn. Bilder av den nu döda IS-krigaren Michael Skråmos sju barn har nått oss. Det är barnens morfar som rest ner till Syrien för att hitta dem och försöka ta med dem hem. De är sjuka och undernärda och behöver vård för att inte gå under. På bilderna är barnansiktena dolda, men de visar mer än tillräckligt för att beröra var och en av oss.

Margot Wallström har förklarat att man ska göra allt man kan för att snabbt kunna ta hem de föräldralösa barn med svensk anknytning som nu lever i helvetiska flyktingläger i Syrien.

Hennes regeringskolleger Mikael Damberg och Morgan Johansson har sagt att det inte bara är att resa ner, gå in i lägren och hämta hem. De har angett säkerhetsskäl för dem som skulle hämta barnen och hänvisat till folkrätten.

Med all respekt för säkerheten, men för en utomstående är det svårt att förstå hur formalia i utrikesdepartementets processer får bli huvudsak i en så mörk fråga.
Ulf Kristerssons förslag att ta hem Sverige-anknutna barn som man vet är föräldralösa, är pragmatiskt. När själva proceduren upptar större del av Sveriges förmåga att hjälpa de allra minsta, är det rätt att börja med det som är görligt.

Frågor av arten ”men har ni verkligen tänkt på konsekvenserna” ska vi ta på allvar. Men det finns ingen motsättning mellan att göra vad man kan och reda ut hur helheten ska lösas.

Det gäller även barn som har sina föräldrar i livet. Deras situation måste prövas individuellt och enlighet med nationell och internationell rätt. Man kan mycket väl anse att personer som deltagit i IS-kriget inte är lämpliga som föräldrar. Men det måste i så fall påvisas efter svensk juridisk process. Och då måste föräldrarna följaktligen vara med.

Detta är genuint svåra frågor.

De övergrepp som IS har begått har drabbat hela världen. Och ännu har vi inte sett allt. Det krävs kreativt ledarskap och gott omdöme. Lagen och folkrätten ska vara ett stöd och inte ett hinder för att göra rätt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons