Annons

De fördrivna i Shakespeares stad

Vykortet | London

Under strecket
Publicerad

London. Regn, kravallstaket och demonstrationer. Den genom åren återkommande besökaren kan känna av den förändrade stämningen trots att polismannen använder ett vänligt ”Sir”. Det finns något nytt hårdare och mörkare bakom all traditionell gästvänlighet och brittisk charm.

Även det politiska klimatet genomgår ett påtagligt skifte. Möten med parlamentariska kolleger från de två stora partierna visar upp splittring och skillnader. Tre företrädare som delar samma sida i underhuset hyser lika många åsikter – minst – om brexit och hur förhållandet till Europa ska hanteras.

En god vän från vänster som säger sig ha tillhört partiet i 50 år och suttit i parlamentet i ungefär 30 av dessa har nu anslutit sig till en grupp oberoende. Priset för det är att Labour aktivt tagit ifrån honom alla upptänkliga uppdrag och poster han haft. Sedan resultatet av folkomröstningen för tre år sedan har han aktivt arbetat emot tanken på utträde och drivit kravet på ett nytt referendum: ”I början var vi några stycken. Sedan något dussin ledamöter. Nu allt fler.”

Annons
Annons

Oppositionsledaren Jeremyn Corbyn har drivit Labour allt längre vänsterut. I bakgrunden finns krafter i partiet som sakta stärker sin ställning och säkrar sin långsiktiga kontroll.

De konservativa i Tory har sparkat ut 21 ledamöter ur parlamentsgruppen. Eller, som de beskrivs, inte längre är under piskan (läs kontroll av gruppledaren). Här finns kända företrädare som tidigare finansministern Ken Clarke och Winston Churchills barnbarn Nicholas Soames. Känslorna är starka även om man tycks kunna uppträda något mer städat mot varandra. Men de fördrivna skakar på huvudet och beklagar vad de ser som ett historiskt misstag på väg att begås och en tidigare folkomröstningskampanj fylld av felaktiga påståenden. Den andra sidan vill att allt bara snabbt ska hända så att Storbritannien upphör att vara en vasallstat under Bryssel.

London. Regn och intriger. En stad som sett Shakespeares alla skådespel uppföras. Värt att tänka på: Komedier – liksom tragedier.

HANS WALLMARK är riksdagsledamot och vice ordförande i Utrikesutskottet. hans.wallmark@riksdagen.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons