Annons

De har åtalats för terrorplaner

Få har åtalats, och ännu färre har dömts, för förberedelse till terrorbrott i Sverige de senaste åren. Arkivbild.
Få har åtalats, och ännu färre har dömts, för förberedelse till terrorbrott i Sverige de senaste åren. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Få har åtalats, och ännu färre har dömts, för förberedelse till terrorbrott i Sverige de senaste åren.

Under strecket
TT
Publicerad

2018: Tre personer åtalas vid Solna tingsrätt, misstänkta för förberedelse till terrorbrott. De tre plus ytterligare tre åtalas även för terrorfinansiering. De åtalade kommer från Uzbekistan respektive Kirgizistan.

2016: En 20-åring döms i Attunda tingsrätt norr om Stockholm till fem års fängelse för förberedelse till terrorbrott. Han planerade självmordsattentat i Sverige och hade tidigare försökt ta sig till Syrien.

2012: Tre göteborgare misstänks för att ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks i september 2011, något som till en början rubriceras som förberedelse till terrorbrott. De åtalas dock för förberedelse till mord och döms slutligen av både Göteborgs tingsrätt och hovrätten för västra Sverige till dagsböter för brott mot knivlagen.

2005: Två män i Malmö åtalas och döms av hovrätten för förberedelse till terrorbrott och finansiering av terrorism efter att ha samlat in pengar till ett terrornätverk i norra Irak.

2005: Fyra nazister misstänks ha planerat politiska mord och spränga riksdagshuset i luften. De åtalas för förberedelse till terrorbrott. Både tingsrätt och hovrätt friar dem från terrormisstankarna men fäller dem för bland annat grov skadegörelse.

Källa: Sammanställningen av de fyra äldsta fallen är gjord av forskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons