Annons

De har huvudrollerna i riksrättsdramat

Demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset.
Demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset. Foto: Alex Brandon/AP

Allt började med att president Trump ringde president Volodymyr Zelenskyj i juli. Sedan blandades många namn in i härvan. SvD går igenom de viktigaste nyckelpersonerna du bör ha koll på när det kommer till riksrättsprocessen mot Donald Trump.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Rudy Giuliani är tillsammans med Trump kallad inför rätta för att ha försökt utpressa den ukrainska presidenten.

Foto: Natan Dvir/TTBild 1 av 1

1 / 7

Rudy Giuliani

Rudy Giuliani är tillsammans med Trump kallad inför rätta för att ha försökt utpressa den ukrainska presidenten.
Rudy Giuliani är tillsammans med Trump kallad inför rätta för att ha försökt utpressa den ukrainska presidenten. Foto: Natan Dvir/TT

Rudolph ”Rudy” Giuliani är president Trumps advokat och har tidigare varit borgmästare i New York. Giuliani ställde upp i presidentvalet 2008, men gav upp efter dåliga resultat i primärvalen.

2016 ställde han sig bakom Trumps kandidatur till presidentvalet och fick rollen som inofficiell rådgivare inom it-säkerhet. Han är en av presidentens mest trogna allierade.

Tillsammans med Trump är Giuliani kallad till förhör för att ha försökt pressa den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj att utreda Trumps politiska rival Joe Biden. Giuliani har deklarerat att han inte tänker hjälpa till med utredningen, som drivs av Demokraterna i representanthuset.

I den första visselblåsarens anmälan förekommer Giulianis namn 30 gånger. Trump ska flera gånger under samtalet insisterat på att president Zelenskyj ska samarbeta med Giuliani.

Giuliani erkänner att han har talat med ukrainska myndigheter och bett dem undersöka Joe Biden. Han vidhåller att han inte gjort något fel.

Annons
Annons

Samtalet med Donald Trump placerade Volodymyr Zelenskyj mitt i en politisk storm.

Foto: Volodymy Tarasov/Rex Shutterstock/TT Bild 1 av 1

2 / 7

Volodymyr Zelenskyj

Samtalet med Donald Trump placerade Volodymyr Zelenskyj mitt i en politisk storm.
Samtalet med Donald Trump placerade Volodymyr Zelenskyj mitt i en politisk storm. Foto: Volodymy Tarasov/Rex Shutterstock/TT

Volodymyr Zelenskyj är en ukrainsk komiker, skådespelare och sedan 20 maj 2019 Ukrainas president. I den populära tv-serien ”Folkets tjänare” porträtterade han en historielärare som oväntat blir vald till president.

Med sitt nybildade parti (med samma namn som tv-serien), har Zelenskyj deklarerat att hans främsta mål är att uppnå fred och bekämpa korruption i Ukraina.

Den 25 juli fick den nyvalde ukrainske presidenten Volodymyr Zelenski ett samtal från Donald Trump. Samtalet placerade honom mitt i en politisk storm när Trump under samtalet ska ha uppmanat den ukrainske presidenten att inleda en utredning mot Biden, enigt en utskrift från Vita huset.

Zelenskyj har sagt att han inte vill bli inblandad i det amerikanska valet, att samtalet behandlade normala saker och att ingen har pressat honom till någonting.

Annons
Annons

Nancy Pelosi har dragit igång den formella riksrättsprocessen mot president Trump.

Foto: Meg Kinnard/AP/TTBild 1 av 1

3 / 7

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi har dragit igång den formella riksrättsprocessen mot president Trump.
Nancy Pelosi har dragit igång den formella riksrättsprocessen mot president Trump. Foto: Meg Kinnard/AP/TT

Demokraten Nancy Pelosi är talman i representanthuset, den kammare i kongressen där en riksrätt inleds. Pelosi valdes in som ledamot i kongressen redan 1987, och var från 2007 till 2011 USA:s första kvinnliga talman. I januari 2019 utsågs hon till posten igen efter att Demokraterna vunnit majoriteten i kammaren hösten 2018.

Det är Pelosi som dragit igång den formella riksrättsprocessen mot president Trump.

– Trumps handlingar har avslöjat skamliga fakta om presidentens brott mot ämbetseden, förräderi mot rikets säkerhet och förräderi mot okränkbarheten av våra val, sa Pelosi i ett tv-sänt tal.

Pelosi pekar inte bara på samtalet med Zelenskyj utan också på Rysslandsutredningen som den särskilda åklagaren Robert Mueller presenterade tidigare i år.

Annons
Annons

Trump ska under samtalet med Zelenskyj uppmanat den ukrainske presidenten att inleda en utredning mot Joe Biden.

Foto: Brian Cahn/TT Bild 1 av 1

4 / 7

Joe Biden

Trump ska under samtalet med Zelenskyj uppmanat den ukrainske presidenten att inleda en utredning mot Joe Biden.
Trump ska under samtalet med Zelenskyj uppmanat den ukrainske presidenten att inleda en utredning mot Joe Biden. Foto: Brian Cahn/TT

Demokraten Joe Biden har kandiderat i presidentvalet två gånger tidigare, 1988 och 2007, men dragit sig ur. Mellan 2009 och 2017 var Biden vicepresident under Obama.

Inför presidentvalet 2020 förutspås Biden bli en av Trumps främsta rivaler.

2014 var Biden ansvarig för att stötta den då nytillträdda regeringen i Ukraina och se till att Ukraina bekämpade korruptionen i landet. Samma år började Bidens son, Hunter Biden, arbeta för Burisma Holdings, ett energibolag i Ukraina.

Enligt Trump försökte Joe Biden, under sin tid som vicepresident, stoppa en utredning mot bolaget. Hittills finns inga konkreta bevis lagts fram för att så skulle vara fallet.

Biden har ställt sig bakom det riksrättsförfarande mot Trump som nu ska utredas.

Annons
Annons

Mellan 2014 till 2019 satt Hunter Biden i styrelsen för det ukrainska oljebolaget Burisma.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/ TT Bild 1 av 1

5 / 7

Hunter Biden

Mellan 2014 till 2019 satt Hunter Biden i styrelsen för det ukrainska oljebolaget Burisma.
Mellan 2014 till 2019 satt Hunter Biden i styrelsen för det ukrainska oljebolaget Burisma. Foto: Pablo Martinez Monsivais/ TT

Hunter Biden, son till Joe Biden, jobbar som advokat och lobbyist. Mellan 2014 till 2019 satt Hunter Biden även i styrelsen för ett ukrainskt energibolag, Burisma, som misstänks för korruption.

Trumps och hans allierades syfte med att utreda Hunter Biden för korruption ska ha varit att få Joe Biden att framstå i dålig dager. Den unge Biden förnekar att han skulle ha använt sin fars inflytande för att hjälpa Burisma.

Det tycks inte finnas bevisning för oegentligheter av varken Joe eller Hunter Biden.

Annons
Annons

Mike Pence är USAs vice president sedan 2017. Om Trump fälls för riksrätt kan Pence bli president.

Foto: Matt York/ TT Bild 1 av 1

6 / 7

Mike Pence

Mike Pence är USAs vice president sedan 2017. Om Trump fälls för riksrätt kan Pence bli president.
Mike Pence är USAs vice president sedan 2017. Om Trump fälls för riksrätt kan Pence bli president. Foto: Matt York/ TT

Mike Pence är USA:s vicepresident sedan 2017 och var innan dess delstaten Indianas guvernör. Mellan 2001 och 2013 var han kongressledamot för Indiana. Han har positionerat sig som en principfast ideolog inom det republikanska partiet och har en djup förankring i konservativ politik.

Om Trump fälls för riksrätt blir Pence president.

De senaste dagarna har dock Pence dragits längre in riksrättsprocessen. Demokraterna vill att Pence lämnar ut dokument som berör hans eventuella kännedom i samtalen med Ukrainas president.

Utskotten som utreder saken vill dessutom veta mer om Pences eget möte med Zelenskyj den 1 september.

Annons
Annons

En riksrättsprocess har nu inletts mot USAs president Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/ TTBild 1 av 1

7 / 7

Donald Trump

En riksrättsprocess har nu inletts mot USAs president Donald Trump.
En riksrättsprocess har nu inletts mot USAs president Donald Trump. Foto: Evan Vucci/ TT

Sist men inte minst, själva huvudpersonen i härvan, president Donald Trump.

Inrikespolitisk driver Trump en stor del typisk republikansk politik, med avregleringar och skattesänkningar. Men han skiljer sig också väsentligt från tidigare presidenter i sitt sätt att agera och uttrycka sig. Något som nu gjort att han hamnat i blåsväder.

Enligt källor gav Trump order om att skjuta upp militärt stöd på motsvarande 3,9 miljoner kronor till Ukraina inför det omskrivna samtalet. Trump har erkänt att det stämmer, men förnekar att det skett i syfte att utöva påtryckning.

Han skriver på Twitter att han som president har en skyldighet att avsluta korruption. ”This has NOTHING to do with politics or a political campaign against the Bidens. This does have to do with their corruption!” (Det här har inget att göra med politik eller en politisk kampanj mot familjen Biden. Det här har att göra med deras korruption).

Inte helt överraskande fördömer president Trump beslutet att inleda riksrätt mot honom och kallar processen för en ”häxjakt” på Twitter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons