Den första juli utökas rökförbudet i Sverige. Men går det att få en hel stad att fimpa?
Den första juli utökas rökförbudet i Sverige. Men går det att få en hel stad att fimpa? Foto: Carl Undéhn

Staden som ska bli helt rökfri

Nu utökas rökförbudet i Sverige – samtidigt som en stad i Nederländerna sätter ribban ännu högre. I Groningen, som har flest rökare i hela landet, är målet att bli världens första rökfria stad.

Uppdaterad
Publicerad

 

GRONINGEN Staden toppar listan över högst andel cyklister i världen och med 50 000 studenter är det Nederländernas yngsta stad. Men den intar även platsen som landets mest bolmande stad. Hela 24 procent av invånarna röker, att jämföra med sju procent i Sverige.

Ändå är just Groningen förebild för en ny rörelse mot tobak som snabbt sprider sig i Nederländerna.

I Sverige träder ett utökat rökförbud i kraft den 1 juli – i Groningen har man ännu högre ambitioner. Sedan 2017 arbetar ett 30-tal föreningar i staden, allt från sportföreningar till restauranger, med det gemensamma målet att skapa rökfria miljöer för barn och sedan bli världens första rökfria stad.

Ingen föds med ett beroende utan det är något vi skapar.

– Ingen föds med ett beroende utan det är något vi skapar. Så om vi vill göra något åt det måste både rökare och icke-rökare arbeta tillsammans, säger Robert van de Graaf, specialist i beroendemedicin.

Som initiativtagare till projektet att få hela Groningen att fimpa är han i dag ett välkänt ansikte i Nederländerna.

– Vi skapar en rörelse med företag och organisationer för att sprida vårt budskap. När barn inte ser vuxna röka minskar risken för att de själva börjar, säger han på sitt lilla kontor bakom receptionen till stadens beroendeklinik.

Robert van de Graaf Robert, specialist för beroendemedicin, är och drivande bakom initiativet att få hela Groningen att fimpa.
Robert van de Graaf Robert, specialist för beroendemedicin, är och drivande bakom initiativet att få hela Groningen att fimpa. Foto: Carl Undéhn
Annons

Även om mottot är att skynda långsamt för att förankra idén hos invånarna har det på kort tid redan gett resultat. Arbetet i Groningen ligger som grund för en ny nationell strategi mot tobak och intresset från andra kommuner är stort. Flera har varit på besök och bland annat Rotterdam ska följa Groningens exempel med rökfria zoner.

Rörelsen har också lyckats påverka stora företag och banker. 2019 vill teleoperatören KPN med 12 000 anställda och gasföretaget Gasunie bli rökfria genom att utbilda anställda och erbjuda de som röker gratis hjälp.

Flera banker har slutat ge krediter till tobaksbolag, något som de nu gärna lyfter fram i sin reklam. Och sedan förra året placerar Europas största pensionsfond, nederländska ABP, inte längre i tobaksindustrin, som därmed har gått miste om tre miljarder euro i investeringar.

– Flera tobaksaffärer har kontaktat oss och frågat hur de kan hjälpa till. De lever så klart av att sälja tobak, men de ser också att kunder blir sjuka och dör, säger Robert van de Graaf.

Han blev också kontaktad av matvarukedjan Lidl som frågade hur de kunde hjälpa till.

Annons

–  De ska nu sluta sälja tobak i alla sina butiker i Nederländerna, säger han stolt.

Mattias Gijsbertsen.
Mattias Gijsbertsen. Foto: Carl Undéhn

Idén att skapa en rökfri generation är inte ny. Men ingen har tidigare fått igång en så bred kampanj som den Robert van de Graaf nu driver i Groningen.

De lokala politikerna stödjer initiativet och i juni infördes de första kommunala rökförbuden på tre platser i staden.

Mattias Gijsbertsen från partiet Grön Vänster med ansvar för stadens hälsofrågor säger att Gröningen siktar på att bli landets mest hälsosamma stad, där arbetet mot rökning är en del i detta.

–Med brett politiskt stöd kunde vi ändra lokala lagar och införa rökförbud på offentliga platser, säger han.

Men redan innan har privata initiativ gjort entréområden, lekplatser, sportarenor samt områden kring alla stadens förskolor och skolor till rökfria zoner. Kommunen erbjuder också stöd i form av skyltar och information.

Annons

Inte helt oväntat kritiseras initiativet av tobaksindustrin, som har en lång historia i Groningen. Tillverkaren Niemeyer firar 2019 sitt 200-årsjubileum och den stora tobaksfabriken vid centralstationen möter alla besökare som anländer med tåg.

”Vi stödjer inte lagar som begränsar rökning på allmänna platser utomhus, något som hindrar vuxnas personliga frihet att konsumera en laglig produkt” meddelar Abe Brandsma från Niemeyers pressavdelning.

Skyltar Rökförbud Universitet Groningen.
Skyltar Rökförbud Universitet Groningen. Foto: Carl Undéhn

Just Nederländernas långa tradition av stark individuell frihet används gärna som motargument. På nationell nivå debatteras också om Groningen verkligen har laglig rätt att förbjuda rökning på allmän plats.

– Det handlar inte om att förbjuda att folk röker, utan var de gör det. Alla har rätt att röka men inte där det påverkar barn eller lungsjuka, säger Mattias Gijsbertsen som är övertygad om att det finns stöd i lagen.

Annons

Det är teoretiskt möjligt med böter.

I Sverige kan krögare eller ägare till butiksentréer bötfällas om de inte följer de nya rökförbuden på allmän plats från och med den 1 juli. Något liknande behöver varken rökare eller företagare oroa sig för i Groningen:

– Det är teoretiskt möjligt med böter. Men vi använder oss inte av det i dagsläget, säger Gijsbertsen som menar att de flesta anpassar sig till nya regler.

Att förändringen inte kan ske över en natt är också Robert van de Graaf väl medveten om. Just därför bygger hela initiativet mindre på förbud – och mer på samverkan mellan invånarna för att få förändring.

– Den som plötsligt börjar bötfälla ett beteende förstår inte att förändring tar tid, framförallt när vi har att göra med beroende, säger han och liknar sitt arbete med den Rubiks kub som han alltid har med sig i väskan.

– Förbjuder du bara rökning på en plats är det som att lösa endast ena sidan av kuben. För att verkligen skapa en rökfri miljö måste du lösa alla sidor, säger han och löser kuben i några snabba handvändningar.

Annons
Studenten Sebbe Poll röker demonstrativ en cigarett framför skylten om rökförbud. ”Om det stör någon kan de ju gå någon annanstans” säger han.
Studenten Sebbe Poll röker demonstrativ en cigarett framför skylten om rökförbud. ”Om det stör någon kan de ju gå någon annanstans” säger han. Foto: Carl Undéhn

Ute på gatan behövs det däremot mer tid innan projektet är i mål. På torget framför universitetet gungar en skylt med texten ”Rökfritt område” i vinden. Något som inte hindrar studenten Sebbe Poll från att demonstrativt tända en cigarett precis bredvid.

– Rökförbud kring sjukhus och skolor kan jag förstå, men här på torget? Om det stör någon kan de ju gå någon annanstans, säger han.

Några meter därifrån fimpar Marlous Schimmel och Teresa Dos Santos varsin cigarett på gatan.

– Vi pratade just om det, att det är lite konstigt att röka precis bredvid en sådan skylt, säger Teresa och menar att budskapet efter en tid nog kan ha en viss påverkan.

– Folk här i norr är lite envisa, skrattar Martijn Kok som studerar juridik och själv inte röker.

Annons

– Många ser det som en typisk idé från hipsterkulturen i Amsterdam, samma människor som tycker alla ska äta vegansk mat. Samtidigt gör alla studenter Groningen till en progressiv stad, säger han och menar att det är en bra plats för att testa nya koncept.

Runt om i Groningen har skyltar ställts som informerar om att platsen är rökfri – hittills med varierande resultat.
Runt om i Groningen har skyltar ställts som informerar om att platsen är rökfri – hittills med varierande resultat. Foto: Carl Undéhn

Redan för fyrtio år sedan var Groningen testlabb för de bilfria innerstäder som gjort landet till en förebild för trafikplanerare. På grund av det sker över sextio procent av alla resor i Groningen nu med cykel, vilket är flest i världen.

Om Groningen även denna gång skapat en förebild återstår att se. Robert van de Graafs arbete har i alla fall börjat sprida sig.

– I november förra året skrevs ett nationellt avtal om förebyggande arbete för att skapa en rökfri generation. Modellen för hur det ska gå till varierar för ingen har gjort det innan, säger han men menar att brett samarbete är avgörande för att lyckas.

– Hela vårt arbete bygger på ordspråket ”det krävs en by för att uppfostra ett barn”.

Robert van de Graaf Robert, specialist för beroendemedicin, är och drivande bakom initiativet att få hela Groningen att fimpa.

Foto: Carl UndéhnBild 1 av 5

Mattias Gijsbertsen.

Foto: Carl UndéhnBild 2 av 5

Skyltar Rökförbud Universitet Groningen.

Foto: Carl UndéhnBild 3 av 5

Studenten Sebbe Poll röker demonstrativ en cigarett framför skylten om rökförbud. ”Om det stör någon kan de ju gå någon annanstans” säger han.

Foto: Carl UndéhnBild 4 av 5

Runt om i Groningen har skyltar ställts som informerar om att platsen är rökfri – hittills med varierande resultat.

Foto: Carl UndéhnBild 5 av 5