Annons

Här är kandidaterna som kan efterträda Peter Hultqvist

Alliansen står fast vid att det kommer att riktas en misstroendeomröstning mot försvarsminister Peter Hultqvist när riksdagen samlas i höst. Flera bedömare menar att det inte finns någon självklar efterträdare. Efter en rundringning listar SvD några av de mest sannolika kandidaterna – och ett par mindre sannolika.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

Åsa Lindestam.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

1 / 7

Åsa Lindestam

Åsa Lindestam.
Åsa Lindestam. Foto: Pontus Lundahl/TT

Åsa Lindestam är vice ordförande i riksdagens försvarsutskott och enligt vissa det självklara valet om Peter Hultqvist skulle tvingas gå. Hennes politiska engagemang inledde hon som 14-åring i SSU och hon har suttit i försvarsutskottet sedan hon fick plats i riksdagen 2002.

Enligt Torbjörn Nilsson, professor i historia, vid Södertörns högskola är hon en trolig kandidat, med erfarenhet av frågorna och ett stort förtroende inom Socialdemokraterna.

– Men hon är inte särskilt känd utanför de politiska cirklarna, säger Torbjörn Nilsson.

Annons
Annons

Björn von Sydow.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

2 / 7

Björn von Sydow

Björn von Sydow.
Björn von Sydow. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Järnvägsentusiasten Björn von Sydow har en lång politisk bana bakom sig och har innehaft posten förut. Han har suttit i riksdagen sedan 1994 och var försvarsminister från 1997 till 2002.

– Björn von Sydow är en oerhört kompetent person med erfarenhet från precis det här området, säger Torbjörn Nilsson.

Nilsson tror att Björn von Sydows kompetens och möjlighet att snabbt sätta sig in i frågorna talar för honom, men frågan är om den 71-årige tidigare talmannen skulle vara intresserad. En lösning tror Nilsson skulle kunna vara att han erbjuds att sitta på posten fram till valet 2018.

Annons
Annons

Jan Nygren

Foto: Ingvar Karmhed Bild 1 av 1

3 / 7

Jan Nygren

Jan Nygren
Jan Nygren Foto: Ingvar Karmhed

Jan Nygren är också gammal i gamet, även om han lämnade politiken på 1990-talet. Innan han lämnade politiken satt han som samordningsminister var även den minister som då ansvarade för vapenexportfrågor.

Han var en av favoriterna till att ta över partiledarposten i Socialdemokraterna efter Ingvar Carlsson. Han tackade dock nej till uppdraget och gick över till näringslivet, men höll sig kvar inom försvarsområdet och anställdes av SAAB där han senare blev vice vd.

Torbjörn Nilsson, professor i historia, tror dock att Nygren är en osannolik kandidat, även om han har rätt kompetens och en politisk profil som är jämförbar med Peter Hultqvist.

– Jag tror att han har varit borta för länge från politiken, även om han inte varit borta från frågorna. Men man ska inte utesluta sådana djärva grepp.

Annons
Annons

Annika Nordgren Christense.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

4 / 7

Annika Nordgren Christensen

Annika Nordgren Christense.
Annika Nordgren Christense. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annika Nordgren Christensen kanske senast var i ropet när hon blev utsedd till att utreda försvarets personalförsörjningsproblem, men hon har en lång erfarenhet av både politik och försvarsfrågor.

Under 1990-talet satt hon i riksdagens försvarsutskott och mellan 1995 och 2009 satt hon även i försvarsberedningen.

När det gäller kompetensprofilen tror Torbjörn Nilsson att hon säkert skulle vara en god kandidat, men det som talar emot henne är att när hon senast satt i riksdagen var det under fel partiflagg.

– Hon är miljöpartist ursprungligen och jag tvivlar på att man skulle låta Miljöpartiet ta försvarsministerposten, säger Torbjörn Nilsson.

Annons
Annons

Håkan Juholt.

Foto: Rickard Nilsson/TT Bild 1 av 1

5 / 7

Håkan Juholt

Håkan Juholt.
Håkan Juholt. Foto: Rickard Nilsson/TT

Hade inte Håkan Juholt varit just Håkan Juholt hade han i detta läge kunnat vara en intressant kandidat till posten. Under sin tid i riksdagen satt han i över 16 år i försvarsutskottet och var utskottets ordförande innan han axlade manteln som Socialdemokraternas partiledare.

Men Torbjörn Nilsson tror att just Juholts tid som partiledare gör det osannolikt att han skulle bli tillfrågad när det gäller en så framstående ministerpost.

– När det är den här typen av politiska affärer så tar man inte gärna någon som är så färgad av ett politiskt misslyckande, säger Torbjörn Nilsson.

Annons
Annons

Mikael Odenberg.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

6 / 7

Mikael Odenberg

Mikael Odenberg.
Mikael Odenberg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den moderata politikern Mikael Odenberg har även han innehaft titeln som försvarsminister tidigare. Han har också offentligt kritiserat Alliansens val att väcka en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist.

Men om problemet med Annika Nordgren Christensen är att hon hennes partifärg är i fel nyans så blir förstås tanken på en politiker från fel block ännu mer osannolikt, menar Torbjörn Nilsson. Han tror det därför är väldigt osannolikt att Mikael Odenberg skulle vilja ha uppdraget och lika osannolikt att han skulle bli tillfrågad.

– Jag skulle bli extremt förvånad om det ens skulle vara aktuellt. Samtidigt så måste man hela tiden tänka att man har blivit förvånad förr.

Annons
Annons

Peter Hultqvist.

Foto: Erik Simander/TT Bild 1 av 1

7 / 7

Peter Hultqvist

Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist. Foto: Erik Simander/TT

Flera bedömare och politiker som SvD har varit i kontakt med har vittnat om att ett grundproblem om Peter Hultqvist tvingas avgå är att han var det självklara valet till posten när Stefan Löfven fick bilda regering. Därför är det svårt att tänka sig någon som lätt skulle kunna fylla hans skor.

Enligt Torbjörn Nilsson så har Peter Hultqvist just den pondus som politiker som krävs för att vara en populär försvarsminister. Därför tror han att det inte är omöjligt att även om Hultqvist tvingas avgå kanske snart sitter på posten igen.

– Man kan tänka sig att om Socialdemokraterna vinner nästa val igen och sitter kvar, då plockar man nog in Hultqvist igen, säger Torbjörn Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons