Annons

De klassiska matcherna: Knockout i första ronden

SvD gör en djupdykning i bildarkivet och berättar om de största händelserna i Muhammad Alis liv. Här är matcherna som gått till historien, både de i boxningsringen och de utanför. Knockout på en minut, anklagelser om läggmatch – och vägran att delta i Vietnamkriget.

Under strecket
Publicerad
Foto: APBild 1 av 2
Foto: Jockel Finck/APBild 2 av 2

1 / 11

De stora gesternas boxare

Foto: AP

Muhammad Ali (som fram till 1965 hette Cassius Clay) poserar för fotografen på en bild från 1974.

Foto: Jockel Finck/AP

Boxningslegenden Ali sitter i publiken och ser sin dotter Laila Ali i en boxningsmatch mot svenska Åsa Maria Sandell år 2005.

”I am the greatest” – det berömda talet:

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

2 / 11

Uppställning inför titelmatch

Foto: AP

Ålder, mått och vikt presenteras. Cleveland ”Big Cat” Williams (till vänster) och Muhammed Ali (till höger) före titelmatchen i tungvikt i Houston den 14 november 1966. Williams blev senare knockad i matchen.

Williams hade återhämtat sig från en skottskada när han utmanade Ali som världsmästare. Ödet ville inte bättre än att Williams 1999 blev påkörd av en bil i Houston när han gick över gatan. ”Big Cat” blev 66 år gammal.

Annons
Annons
Foto: John Rooney/APBild 1 av 2

Domaren Joe Walcott försöker hålla tillbaka en hetlevrad Ali efter knockouten.

Foto: APBild 2 av 2

3 / 11

Matchen mot Sonny Liston

Foto: John Rooney/AP

Maj 1965. Världsmästaren Muhammad Ali i den historiska matchen i Lewiston, Maine, mot utmanaren Sonny Liston. Matchen slutade med knockout – i första ronden. Den varade mindre än en minut.

De båda boxarna hade mötts året innan i en match som var jämn i sex ronder. Men inför den sjunde ronden hade Liston gett upp.

Returmatchen i Maine har gått till historien, där påståenden om att det var en så kallad läggmatch har diskuterats livligt. Efter endast 48 sekunder i första ronden gick Sonny Liston i golvet, träffad av ett slag som få eller ingen kunde uppfatta och räknades ut under tumultartade former av domaren Jersey Joe Walcott, som själv tidigare varit tungviktsvärldsmästare.

Domaren Joe Walcott försöker hålla tillbaka en hetlevrad Ali efter knockouten.
Domaren Joe Walcott försöker hålla tillbaka en hetlevrad Ali efter knockouten. Foto: AP
Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 2

Alis högerkrok i den sjunde ronden mot Foreman.

Foto: Ed Kolenovsky/APBild 2 av 2

4 / 11

Matchen mot George Foreman

Foto: AP

Oktober 1974. Utmanaren Muhammad Ali knockar försvarande världsmästaren George Foreman i åttonde ronden under WBA/WBC Championship i Kinshasa, Demokratiska republiken Kongo (dåvarande Zaire).

I den berömda matchen, som har kallats ”The rumble in the jungle”, var Foreman betraktad som storfavorit mot den sju år äldre utmanaren Ali. Men Ali överraskade alla med en ny taktik där han utnyttjade det faktum att Foreman var ovan att gå långa matcher. Taktiken gick ut på att trötta Foreman – och den fungerade perfekt. I åttonde ronden var Foreman så slutkörd att han blev ett enkelt byte när Ali gick på offensiven. Innan ronden var slut hade Ali vunnit på knockout.

George Foreman tog förlusten hårt. Tre år senare lämnade han boxningskarriären bakom sig 1977 och utbildade sig i stället baptistpastor.

Alis högerkrok i den sjunde ronden mot Foreman.
Alis högerkrok i den sjunde ronden mot Foreman. Foto: Ed Kolenovsky/AP
Annons
Annons

Muhammad Alis höger träffar Joe Frazier i 13:e ronden.

Foto: TT / NTB ScanpixBild 1 av 2

Bild från nionde ronden i matchen mot Frazier.

Foto: Mitsunori Chigita/APBild 2 av 2

5 / 11

Matchen mot Joe Frazier

Muhammad Alis höger träffar Joe Frazier i 13:e ronden.
Muhammad Alis höger träffar Joe Frazier i 13:e ronden. Foto: TT / NTB Scanpix

Oktober 1975. Muhammad Alis höger träffar Joe Frazier i 13:e ronden. Frazier förlorade sedan mellan 14:e och 15:e ronden då hans tränare stoppade matchen. De båda boxarna hade gett allt. Ali orkade knappt resa sig från sin ringhörna för att fira segern – i en match som var klassisk redan när den var slut.

Fraziers rivalitet med Muhammad Ali är vida känd och den berömda boxningsmatchen benämns ofta som ”The Thrilla in Manila”. Joe Frazier avled 2011.

Bild från nionde ronden i matchen mot Frazier.
Bild från nionde ronden i matchen mot Frazier. Foto: Mitsunori Chigita/AP
Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

6 / 11

Sista matchen

Foto: TT

Muhammad Ali i sin sista match december 1981. Den då 39-årige Ali går här hårt åt den 13 år yngre Trevor Berbick, som dock besegrade Ali efter över tio ronder i Nassau, Bahamas.

Annons
Annons
Foto: Eric Draper/APBild 1 av 1

7 / 11

Medaljrevanschen

Foto: Eric Draper/AP

OS i Atlanta 1996. Muhammad Ali tillsammans med USA:s ”dream team” i basket, med från vänster Scottie Pippen, Olajuwon, Reggie Miller, Shaquille O,Neal, Karl Malone och Gary Payton. Muhammed Ali fick sin guldmedalj som ersatte den han gick miste om under OS i Rom 1960 som 18-åring i lätt tungvikt.

Annons
Annons
Foto: Ross D Franklin/APBild 1 av 1

8 / 11

Drabbades av Parkinson

Foto: Ross D Franklin/AP

Ali märkt av sjukdomen Parkinson. Här på S:t Josephs Hospital Barrow Neurological Institute i Phoenix år 2012.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

9 / 11

Den religiöse Ali

Foto: AP

Cassius Clay blev Muhammad Ali när han konverterade till islam 1964. Här talar han på en kongress för svarta muslimer i Chicago 1968.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 2
Foto: APBild 2 av 2

10 / 11

Medborgarrättskämpen

Foto: AP

Medborgarrättskämpen och muslimen Malcolm X och Muhammad Ali som här signerar autografer utan en biograf i New York. Tillsammans har de just sett en filmatisering av Alis boxningsmatch mot Sonny Liston i Miami Beach 1964.

Foto: AP

Muhammad Ali tillsammans med pastorn och medborgarrättskämpen Martin Luther King 1967.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

11 / 11

Vapenvägraren

Foto: AP

Efter att ha vägrat inställa sig för tjänstgöring i Vietnamkriget i maj 1967 fråntogs Muhammad Ali världsmästartiteln. Den första domen var fängelse i fem år och böter. Senare ändrades den till fem års avstängning från boxning i USA. Eftersom han också blev fråntaget sitt pass kunde han heller inte boxas i utlandet. Det blev inga matcher på nästan tre år innan domen upphävdes.

Ali var den första nationella offentliga personen som öppet gick ut med kritik mot Vietnamkriget. Han sade att han inte hade hade någon anledning att åka och kriga i Vietnam. Han menade också att han och andra svarta behandlades sämre i USA: ”Man, I ain't got no quarrel with them Viet Cong. No Viet Cong ever called me nigger.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons