Annons

Mats Johansson (1951–2017):De nya bojarerna trivs i det kalla kriget

Utrikespolitiska institutet har en ny chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet som ofta ordnar intressanta samtal, senast i måndags.

Under strecket
Publicerad

Här marscheras för fosterlandet, och freden.

Bild 1 av 1

Här marscheras för fosterlandet, och freden.

Bild 1 av 1
Här marscheras för fosterlandet, och freden.
Här marscheras för fosterlandet, och freden.

Kazakstan kan vara nästa mål för Kreml, bäva månde Nazarbajev-regimen. Försvarsminister Sergej Sjojgu är den starke mannen att ta över, om Putin skulle vilja trappa ner. Den senare litar inte på säkerhetsstyrkorna, därav ett eget presidentgarde.

Det är sådant man får höra när Utrikespolitiska institutets nye chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet Martin Kragh samlar ett urval av stadens östexperter till sitt runda bord för samtal om tänkandet i Moskva med Alexander Golts, läsbar rysk kolumnist i Moscow Times och gästforskare i Uppsala, och den brittiske säkerhetsanalytikern Mark Galeotti, professor vid New York-universitetet.

Det blir ett stundtals spännande meningsutbyte om presidentens tilltagande isolering, kärnvapenskrämseln och den ihåliga militära upprustningen. Att Ryssland trots ansträngd ekonomi fortsätter sin offensiva uppladdning vid gränsen mot Baltikum står klart, men vem ska bemanna alla de nya divisionerna? Att krigsviljan har ökat i takt med den nya nationalismen är en sak, att låta sig värvas är en annan.

Annons
Annons

Inledarna tycktes överens om att talet om så kallat hybridkrig är färdigt för arkivering. Konceptet svepte över världen i samband med det blitzkrieg Ryssland genomförde mot Ukraina vid erövringen av Krim, men när offensiven sedan körde fast i Donbass framstod det ”nya” i krigföringen som högst traditionellt.

Vad det nu innebär för de Natoskyddade baltiska republikerna återstår att se, men snarare handlar det om specialiserade snabbinsatsstyrkor än om storskaliga pansarinvasioner med slagfältskrigföring. Om detta nya Spetsnaz har Galeotti skrivit en bok väl värd att studera.

Skulle det inte räcka för den som vill övertygas om Kremls offensiva ambitioner rekommenderas Galeottis högaktuella rapport för tankesmedjan ECFR, kallad Putin´s Hydra: Inside Russia´s Intelligence Services. Det var ingen slump att militärstaten Ryssland valde sig en KGB-officer som ny tsar med en realpolitisk agenda som formades redan på 80-talet. ”Tjänsterna är aktiva, aggressiva och väl finansierade. De är garanterade ansenlig handlingsfrihet i sina metoder, obegränsade av diplomaters överväganden eller lagstiftares”, skriver Galeotti.

De är de nya bojarerna och trivs i det nya kalla kriget. De vill att vi ska ”förstå” deras anspråk, känna ”rysskräck” och hoppas på neutraliteten.

MATS JOHANSSON är redaktör för Säkerhetsrådet och ordförande i tankesmedjan Frivärld. I höst utkommer en uppdaterad version av hans slutsålda bok Kalla kriget 2.1 – Onda imperiets återkomst.

Redaktionens lästips! Herr Pugatjov är på rymmen från Kreml. Det kommer nog inte att gå så bra, om man får tro New York Times.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons