Annons

Senaste valens förlorare: Ångrar sig Romney nu?

Varje presidentvalår måste två kandidater bita ihop, dölja besvikelsen och erkänna sig besegrade efter många månader i rampljuset. SvD går här igenom vad som hände de sedan med de senaste förlorarna...

Under strecket
Publicerad
Foto: APBild 1 av 1

1 / 8

Foto: AP

MITT ROMNEY

Republikansk presidentkandidat 2012

Låg skapligt till i opinionsmätningarna en vecka före valet, men förlorade ganska stort mot den sittande Barack Obama. Satsade för mycket på vita väljarskiktet. Drog sig tillbaka till privatlivet men tillhörde dem som tidigt protesterade mot Donald Trumps kandidatur. Kanske ångrar han sig att han inte försökte en gång till…

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

2 / 8

Foto: AP

PAUL RYAN

Republikansk vicepresidentkandidat 2012

Återgick till representanthuset och valdes till talman, en av de mäktigaste posterna i USA. Har haft lite strul med konservativa falangen i kongressblocket och det spekuleras om kuppförsök. Om Donald Trump förlorar blir han den mest framträdande republikanen och den som måste försöka ena det splittrade partiet. Kan bli kandidat 2020.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

3 / 8

Foto: AP

JOHN McCAIN

Republikansk presidentkandidat 2008

Kom igen efter primärvalsförlusten mot George W Bush åtta år tidigare. Men gjorde några irrationella manövrer på sluttampen och valet av vicepresidentkandidaten var förhastat. Återgick till senaten. Hoppas, trots fyllda 80 år, på att bli omvald ännu en gång hemma i Arizona.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

4 / 8

Foto: AP

SARAH PALIN

Republikansk vicepresidentkandidat 2008

Kom in som ett yrväder med enorm dragningskraft på väckelsekristna och i den begynnande Tea party-rörelsen. Uppfattades snart som för okunnig. Rubriker om skandaler i familjen. Hade sedan egen tv-show i Fox News men numera mer sällsynt i etern. Kampanjar för Donald Trump.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

5 / 8

Foto: AP

JOHN KERRY

Demokratisk presidentkandidat 2004

Krig och terrorism dominerade valrörelsen. Krigsveteranen John Kerry kom in på partikonventet med en honnör och löfte om att stå till tjänst. Men sablades ner av en grupp som ifrågasatte hans hjältemod i Vietnamkriget. Återgick till senaten. Utnämndes till utrikesminister av Barack Obama.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

6 / 8

Foto: TT

JOHN EDWARDS

Demokratisk vicepresidentkandidat 2004

Skicklig jurist och senator från North Carolina. Försökte på nytt 2008 med ett budskap om ett fattigt och ett rikt Amerika. Avslöjanden om otrohet sänkte hans trovärdighet. Hans populära hustru, som sedan avled, ansökte om skilsmässa efter hans erkännande av faderskap till ett barn. I princip osynlig sedan dess.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

7 / 8

Foto: AP

AL GORE

Demokratisk presidentkandidat 2000

Fick en halv miljon fler röster i ”folkvalet” än Republikanen George W Bush. Efter en strid om resultatet i Florida avgjorde USA:s Högsta domstol i Bushs favör. Drog sig tillbaka men återkom sedan till sin hjärtefråga: klimatet, med prisbelönt dokumentär bästsäljande bok. Rik på en medieaffär. Skild från Tipper. Har kampanjat för Hillary Clinton.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

8 / 8

Foto: AP

JOE LIEBERMAN

Demokratisk vicepresidentkandidat 2000

Återgick till senaten men efter att ha förlorat primärvalet 2006 ställde han upp som tredjekandidat och valdes in som ”oberoende demokrat”. Stöttade Republikanen John McCain i valet 2008 vilket inte togs väl upp av partikamrater. Avgick 2013.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons