Elisabeth Svantesson (M) och Magdalena Andersson (S).
Elisabeth Svantesson (M) och Magdalena Andersson (S). Foto: Emma-Sofia Olsson

Politiska fienderna enas: ”För dåliga på att klä av SD offerkoftan”

Decemberöverenskommelsen är begravd, Sverigedemokraterna stridslystna och dessutom varnar allt fler för mörkare moln på konjunkturhimlen. SvD har följt Magdalena Andersson (S) och Elisabeth Svantesson (M) på valturné. Ett av landets tyngsta ministerjobb på spel.

Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Kampen om makten över pengarna

– Okej! Är ni vakna? Stramare migrationspolitik, språkkrav, bidragstak och arbetslinjen.

Elisabeth Svantesson har inga stödord eller någon fusklapp. Väck henne klockan fyra på natten så kan hon, likt många andra politiker, rabbla sitt budskap utantill.

Nyss knackade hon dörr. Nu står hon på scenen på Lucy’s diner i Löddeköpinge. Längs färgglada långbord och bås sitter Kävlinges aktiva moderater.

Svantesson är här för att utbilda sina partikamrater men också för att peppa dem i valrörelsens slutskede. Hon kritiserar statsminister Stefan Löfven, berömmer Ulf Kristersson men berättar också om sig själv.

– Jag kommer från en familj som inte hade särskilt mycket pengar, det var en ostskiva på mackan – inte två. Jag uppmuntrades inte att plugga men jag hade ett eget driv. Mina föräldrars plånbok har inte styrt var jag hamnat, säger Svantesson.

”Jag är gift med en sjuksköterska. Han heter Bjarne. Det är inte så att vi har för få sjuksköterskor. Men vi använder dem på fel sätt. Vi behöver fler specialistsköterskor”, säger Elisabeth Svantesson.
”Jag är gift med en sjuksköterska. Han heter Bjarne. Det är inte så att vi har för få sjuksköterskor. Men vi använder dem på fel sätt. Vi behöver fler specialistsköterskor”, säger Elisabeth Svantesson. Foto: Emma-Sofia Olsson

Länge var Ulf Kristersson den som debatterade mot Magdalena Andersson. Men när Kristersson valdes till partiledare hösten 2017 utsågs Svantesson till ny ekonomisk politisk talesperson.

Nu har de båda högutbildade kvinnorna Andersson och Svantesson siktet inställt på ett av landets tyngsta departement och den makt som det ger. Den som bestämmer över pengarna från finansdepartementet bestämmer över mycket.

Annons

Årets val är inte som tidigare, spelplanen är förändrad.

Sverigedemokraternas framgångar väntas ge dem runt 20 procent av rösterna. Decemberöverenskommelsen blev kortlivad och gäller inte längre. Och efter en längre tid med minusränta och en krona som nu rör sig på bottennivå mot euron varnar allt fler experter och ekonomer för att konjunkturen kommer ta fart åt helt fel håll.

Svenska staten har visserligen låg statsskuld och strama regler. Men riktigt hur räntekänsliga de skuldsatta hushållen faktiskt är återstår att se.

Det nya ekonomiska samt politiska landskapet – och ett förmodat svårt parlamentariskt läge – är inget som går att undvika vare sig för Elisabeth Svantesson eller Magdalena Andersson när de jagar röster.

1/3

På 70-talet slogs Kävlinge och Löddeköpinge ihop. Två kommuner med varsitt badhus blev en. Nu ska de stängas och ett nytt byggas på Scans gamla fabriksområde. När Elisabeth Svantesson knackar dörr är just badhuset en stor fråga.

Foto: Emma-Sofia Olsson
2/3
Foto: Emma-Sofia Olsson
3/3
Foto: Emma-Sofia Olsson

På Lucy’s diner ställer en man frågan rakt till Elisabeth Svantesson.

– Vad är viktigast för partiet – att få igenom moderat politik eller mobba 20 procent av väljarkåren?

– Jag mobbar ingen politiker utan behandlar alla med respekt. Jag har själv suttit med i utredningar, som den om Riksbanken, där alla partier är med, svarar Svantesson och fortsätter:

Annons

Jag sitter inte och tänker på vad vi skulle kunna komma överens med Socialdemokraterna om.

– Men jag vill inte bilda regering eller söka regeringsstöd med Sverigedemokraterna.

För Moderaterna handlar det om att stoppa flödet till SD. Elisabeth Svantesson har en käpphäst till som hon är noga med att betona: Sverigedemokraternas otydliga besked i regeringsfrågan.

– Vill man vara säker på att byta ut Stefan Löfven så ska man rösta på Moderaterna, säger hon.

Rönnowska gymnasiet i Helsingborg. Här utbildas unga till elektriker ochbyggarbetare men också för att arbeta inom hotell och turism.
Rönnowska gymnasiet i Helsingborg. Här utbildas unga till elektriker ochbyggarbetare men också för att arbeta inom hotell och turism. Foto: Emma-Sofia Olsson

I Rönnowska gymnasiet i Helsingborg är aulan full av elever och lärare. På scenen står finansminister Magdalena Andersson. Hon berättar om den unga tjejen som tittade på Rapport i SVT med sin mamma och blev förbannad över orättvisor. Hon som gick med i SSU. Om hon som går till jobbet varje dag som finansminister och fortfarande är arg över växande klyftor och att män och kvinnor behandlas olika.

Annons

Under sina fyra år som finansminister har Magdalena Andersson höjt taket i a-kassan, liksom höjt barnbidraget med 200 kronor per månad.

Men hon har också varit med om en kraftig omsvängning av migrationspolitiken och själv uppmanat människor på flykt att söka sig till ett annat land.

Errorsvd.se

Vi är för dåliga på att klä av SD offerkoftan.

Svenska Socialdemokraternas nya linje är ändå långt mjukare än systerpartiet på andra sidan sundet, i Danmark. Där har partiledaren Mette Fredriksson öppnat för att ta bort möjligheten att söka asyl i landet och i stället ordna mottagningscenter i Nordafrika.

En ung tjej i publiken frågar finansministern hur hon ser på att Socialdemokraterna i Danmark har varit med och förbjudit burka och niqab.

– Jag är inte så upptagen av vad folk har på sig eller om håret står åt ena eller andra hållet. Är man över 18 år får man bestämma hur man vill leva och vem man vill gifta sig med. Rent praktiskt riskerar det dessutom bli så att kvinnor inte får gå ut, säger hon.

Annons

Frågan om att mobba Sverigedemokraterna och deras väljare ställs även till finansministern.

– De är mästare på att framställa sig som offer. Efter valet 2006 var vi riksdagens näst största parti men vi fick inget inflytande. Vi är för dåliga på att klä av SD offerkoftan, svarar Andersson.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Svaret har bäring på årets val. Många opinionsmätningar visar Socialdemokraterna som största parti. Ändå väntas det mest troliga scenariot vara att Stefan Löfven röstas ned som statsminister och att Alliansen testar att bilda regering.

En annan möjlig variant vore en ren M-regering. Men inget block får egen majoritet. De sju etablerade partierna kan alltså tvingas bryta blockpolitiken – eller närma sig Sverigedemokraterna.

Annons

Magdalena Andersson betonar att Socialdemokraterna aldrig kommer ta makten ens med passivt stöd av SD.

– Jag vill att Sverige ska fortsätta vara ett land där högerextrema inte har inflytande i politiken, säger hon och fortsätter:

– Ulf Kristersson är inte helt tydlig men inte heller Annie Lööf. Hur ser Annie Lööf på en enpartiregering med Moderaterna där hon stödjer en statsminister som ger Sverigedemokraterna inflytande?

Med kort tid kvar till valet står regeringsbildningen i fokus. Att bilda regering är en sak. Men att få igenom sin budget i riksdagen en helt annan.

Hösten 2014 föll regeringen Löfvens budget sedan SD röstat på Alliansens budget.

I höst skulle det omvända kunna bli verklighet. Om SD bestämmer sig för att rösta på S budget. Det var just S och SD:s gemensamma storlek som fick politiska veteraner som Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund att ingå decemberöverenskommelsen. För att bädda för ett maktskift 2018.

Från Socialdemokraterna förhandlade Magdalena Andersson.

– Vi socialdemokrater står fast vid de överenskommelser som vi sluter. Det var beklämmande att se Kristdemokraterna och Moderaterna bryta en långsiktig överenskommelse efter bara några månader. De fel och brister i Decemberöverenskommelsen var väl kända när den slöts. Samtidigt, nu har de valt att säga upp den och får stå för konsekvenserna för det.

Annons

Om du hamnar i opposition efter valet. Hur kommer du agera då?

– Det är en hypotetisk fråga viken politik vi skulle föra i opposition. Men en sak är tydlig, vi kommer inte att agera på ett sånt sätt att det försvagar statsfinanserna. Det agerandet får stå för Moderaterna och Sverigedemokraterna, säger hon.

1/3

Ett ljusblått hav av jackor, tält och flaggor möter Elisabeth Svantesson i Skanör. Hon är i vad som brukar kallas Sveriges blåaste kommun: Vellinge. På scen får hon frågor om migrationspolitiken – om en röst på alliansen är en röst på M:s eller C:s politik.

Foto: Emma-Sofia Olsson
2/3
Foto: Emma-Sofia Olsson
3/3
Foto: Emma-Sofia Olsson

Vi ska också vara inställda på att det kan bli väldigt komplicerat.

Över en tallrik med stekt sill och potatismos utvecklar Elisabeth Svantesson sin linje i frågan. Hon har just talat inför ett hav av ljusblåa jackor i Skanör Vellinge – en kommun som brukar kallas för Sveriges blåaste.

– Det kan mycket väl bli så att en regering bildas ganska snabbt och att en budget kommer på riksdagens bord. Men vi ska också vara inställda på att det kan bli väldigt komplicerat.

Vad innebär väldigt komplicerat för en finansminister, det är ju ett jobb som du aspirerar på?

– Det är viktigare att det blir rätt än att det går fort efter valet, säger hon.

Stekt sill på Fiskhuset Skanör.
Stekt sill på Fiskhuset Skanör. Foto: Emma-Sofia Olsson
Annons

Tidsaspekten finns där. Senast den 15 november måste en budget ha nått riksdagens bord.

För Moderaterna har tidsgränsen bäring på en fråga till: det utlovade sjätte jobbskatteavdraget, en reform som väntas kosta 22 miljarder kronor.

Skatteförändringar måste klubbas i år för att börja gälla nästa år. I höst kanske ekonomin tuffar på så starkt att Svantesson lyckas övertyga övriga allianspartier. Om ett år kan läget vara ett helt annat.

Dessutom är de fyra partierna långtifrån lika överens som de var under valåren 2014, 2010 och 2006.

Hur kommer det sig att ni inte har en gemensam alliansbudget? Då hade ni varit än mer förberedda.

– Därför att vi är fyra olika partier. Vi går till val som ett gemensamt alternativ men tyngdpunkten i förhandlingen (budgetförhandlingen, reds anm.) kommer att avgöras av hur många röster som man har fått i valet, säger Elisabeth Svantesson.

1/4

Magdalena Anderssons besöker två äldreboenden och två skolor. Intensiva dagar under valrörelsens slutskede.

Foto: Emma-Sofia Olsson
2/4
Foto: Emma-Sofia Olsson
3/4

Finansminister Magdalena Andersson på Fullriggarens äldreboende.

Foto: Emma-Sofia Olsson
4/4
Foto: Emma-Sofia Olsson

Det finns två ord till att hålla i huvudet. Övergångsregering och ändringsbudget.

Om ingen regering har utsetts tills dess fortsätter nuvarande som en övergångsregering. Magdalena Andersson skulle alltså fortsätta som finansminister. Men utan att kunna föreslå exempelvis sänkt skatt för pensionärer eller den extra lediga veckan för barnfamiljer.

Annons

– Det finns en ordning och det finns förberedelser för alla olika scenarior på Finansdepartementet. Det är naturligt att jobba på det sättet, säger Magdalena Andersson.

Om ni skulle hamna i den situationen, finns det någon fråga som är så viktig att ni skulle ta en diskussion med oppositionen om att få igenom den?

– Är det konstitutionellt riktigt möjligt? Det är en hypotetisk fråga. Jag är inte ens säker på om det ens är möjligt, säger Andersson.

Men har du med oppositionen torde det vara möjligt, som exempelvis sänkt skatt för pensionärer som alla partier vill ha?

– Jag är fokuserad på att vinna valet. Men jag är säker på att det finns tjänstemän på finansdepartementet som har tittat på de frågorna.

En nytillträdd regering kan visserligen lägga en ändringsbudget redan i januari, men då alltså utan skatteförslag.

Övergångsregering. Ändringsbudget. Varken Andersson eller Svantesson vill diskutera hypotetiska frågor. Bådas fokus ligger tydligt på den 9 september.

Därefter blir det hypotetiska verklighet.

Magdalena Andersson tar en selfie med 90-åriga Erni Svensson på äldreboendet Sjölunda i Torup, Hylte kommun.
Magdalena Andersson tar en selfie med 90-åriga Erni Svensson på äldreboendet Sjölunda i Torup, Hylte kommun. Foto: Emma-Sofia Olsson
Annons

På Sjölunda äldreboende böjer sig Magdalena Andersson fram över bordet. Hon talar med de boende. Ingrid Johansson oroar sig över fattigpensionärerna. Erni Svensson betonar hur viktigt det är med trivseln. Alla lovordar de bingon på tisdagar, liksom den nybyggda baren och hotellfrukostarna en gång i månaden.

Det senaste är ett resultat av Socialdemokraternas riktade pengar mot just äldrevården. Som med alla satsningar i offentlig sektor har de en tydlig början och ett tydligt slut.

Barens framtid är på så sätt en av många frågor som avgörs den nionde september. Hylte är bara en av 290 kommuner som ska få ny- eller nygammal styrning. Samma för 20 landsting. Och för riksdagen.

1/3
Foto: Emma-Sofia Olsson
2/3
Foto: Emma-Sofia Olsson
3/3
Foto: Emma-Sofia Olsson

Just att sänka skatten för pensionärer är något som både Socialdemokraterna och Moderaterna driver. De är också eniga om att satsa mer på polisen och rättsväsendet.

Förre finansminsitern Anders Borg har flera gånger efterlyst en samlingsregering med S och M, argumenterat att det behövs för att hantera strukturella problem, som bostadsmarknaden och skattesystemet.

Annons

Elisabeth Svantesson tänker annorlunda.

– Min målbild är att det kommer vara ett svårt läge men att vi vill bilda regering. Vi har bra ordning i Sverige, konstitutionella spelregler, en budget behöver läggas i mitten av november, säger hon och fortsätter:

– Jag sitter inte och tänker på vad vi skulle kunna komma överens med Socialdemokraterna om, säger hon.

Magdalena Andersson samtalar med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i telefon.
Magdalena Andersson samtalar med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i telefon. Foto: Emma-Sofia Olsson

På Ängelholms flygplats råder ett lugn som bara kan finnas när antalet flighter är begränsade och ytan relativt stor.

Magdalena Anderssons telefon ringer. Det är finansmarknadsminister Per Bolund. Miljöpartisten Bolund som socialdemokraterna Andersson och Ardalan Shekarabi styrt finansdepartementet tillsammans med.

I valet går de fram som två olika partier. Uppgifter till SvD har gjort gällande att regeringskansliets budgetarbete går på tomgång. Det tillbakavisar Andersson som trams.

Är det självklart att regera med Miljöpartiet?

– Det är inte jag som ska svara på den frågan. Det är statsministern. Men vi har haft ett regeringssamarbete där vi åstadkommit viktiga reformer för Sverige.

Varför inte gå till val som en regering?

– Vi är olika partier och det blir tydligare för väljarna, säger Magdalena Andersson.

Flygplatspersonalen kommer fram till Andersson och frågar om hon vill gå på planet först. Hon avböjer bestämt. Efter fyra år är hon ett välkänt ansikte. Och en socialdemokratisk finansminister ska inte gå före i kön menar hon.

– Jag går på sist, säger Andersson.

”Jag är gift med en sjuksköterska. Han heter Bjarne. Det är inte så att vi har för få sjuksköterskor. Men vi använder dem på fel sätt. Vi behöver fler specialistsköterskor”, säger Elisabeth Svantesson.

Foto: Emma-Sofia Olsson

På 70-talet slogs Kävlinge och Löddeköpinge ihop. Två kommuner med varsitt badhus blev en. Nu ska de stängas och ett nytt byggas på Scans gamla fabriksområde. När Elisabeth Svantesson knackar dörr är just badhuset en stor fråga.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson

Rönnowska gymnasiet i Helsingborg. Här utbildas unga till elektriker ochbyggarbetare men också för att arbeta inom hotell och turism.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson

Ett ljusblått hav av jackor, tält och flaggor möter Elisabeth Svantesson i Skanör. Hon är i vad som brukar kallas Sveriges blåaste kommun: Vellinge. På scen får hon frågor om migrationspolitiken – om en röst på alliansen är en röst på M:s eller C:s politik.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson

Stekt sill på Fiskhuset Skanör.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Magdalena Anderssons besöker två äldreboenden och två skolor. Intensiva dagar under valrörelsens slutskede.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson

Finansminister Magdalena Andersson på Fullriggarens äldreboende.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson

Magdalena Andersson tar en selfie med 90-åriga Erni Svensson på äldreboendet Sjölunda i Torup, Hylte kommun.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson

Magdalena Andersson samtalar med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i telefon.

Foto: Emma-Sofia Olsson